Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimuslaitos: Olutta verotetaan liikaa

Talous
 
Helsingin Sanomat
Mikko Stig / Lehtikuva
Alkoholihaittojen ehkäisemistavoitteen mukaan mietoja alkoholijuomia tulisi verottaa kevyemmin kuin väkeviä alkoholijuomia.
Alkoholihaittojen ehkäisemistavoitteen mukaan mietoja alkoholijuomia tulisi verottaa kevyemmin kuin väkeviä alkoholijuomia. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomessa olutta verotetaan liikaa, kun taas viinaa ja viinejä verotetaan liian vähän. Tähän tulokseen päätyy Pellervon taloustutkimus (PTT) selvityksessään Alkoholijuomien optimivero Suomessa.

PTT:n mukaan eurooppalaisessa vertailussa Suomen alkoholiverorakenne on kummajainen. Suomen lisäksi vain Italiassa ja Britanniassa viinoja verotetaan ainoastaan 1,4-kertaisesti oluen verotukseen verrattuna, kun tarkastellaan veroa absoluuttista alkoholilitraa kohden. Muissa Euroopan maissa viinojen verotus olueen verrattuna on ainakin kaksinkertainen.

Alkoholijuomien "optimaalinen" verotus on PTT:n mukaan riippuvainen kahdesta tekijästä: alkoholijuomien haittojen ehkäisemisestä sekä verotulojen keräämisestä alkoholiveron avulla.

PTT:n mukaan alkoholijuomien kulutuksen aiheuttamien haittojen kannalta on merkitystä sillä, kuinka väkevässä muodossa alkoholijuomia kulutetaan.

Alkoholihaittojen ehkäisemistavoitteen mukaan mietoja alkoholijuomia tulisi verottaa kevyemmin kuin väkeviä alkoholijuomia.

Tutkimukseen mukaan verorakennetta pitäisi muuttaa siten, että viinojen ja viinien verotusta kiristettäisiin ja oluen verotusta kevennettäisiin. Muutos ei vaarantaisi valtion tavoitetta kerätä alkoholiverotuloja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat