Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntolainojen marginaalit tuplaantuneet neljässä vuodessa

Talous
 
Sanna Heikintalo / Lehtikuva
Vuonna 2008 lainaa sai helposti alle 0,3-0,4 prosentin marginaalilla. Tällä hetkellä kyselyyn vastanneiden ilmoittamat marginaalit ovat 0,8-0,9 tietämillä.
Vuonna 2008 lainaa sai helposti alle 0,3-0,4 prosentin marginaalilla. Tällä hetkellä kyselyyn vastanneiden ilmoittamat marginaalit ovat 0,8-0,9 tietämillä. Kuva: Sanna Heikintalo / Lehtikuva

Asuntolainojen hinnat suurimmissa suomalaispankeissa ovat kaksinkertaistuneet sitten vuoden 2008, Helsingin Sanomien korkokyselyn alustavat tulokset osoittavat.

Vuonna 2008 lainaa sai helposti alle 0,3–0,4 prosentin marginaalilla. Tällä hetkellä kyselyyn vastanneiden ilmoittamat marginaalit ovat 0,8–0,9 tietämillä.

Marginaali on hinta, jonka pankki pyytää asuntolainasta asiakkaan valitseman viitekoron lisäksi. Marginaalin koko vaihtelee muun muassa lainasumman, asiakkaan arvioidun maksukyvyn ja pankkien välisen kilpailutilanteen mukaan.

Nordeasta lainansa ottaneiden asiakkaiden keskimääräinen marginaali oli tänä vuonna otetuissa lainoissa korkein, 0,92 prosenttia. Osuuspankissa keskiarvo oli 0,79 prosenttia ja Sampossa 0,81 prosenttia.

Kyselyyn on vastannut keskiviikkoaamuun mennessä 1 200 lukijaa.

Vuosikohtaisten tulosten vastaajamäärät ovat tässä vaiheessa muutaman kymmenen luokkaa, ja kysely jatkuu edelleen. Tuloksista kerrotaan tarkemmin ja laajemmin lähipäivien Helsingin Sanomissa ja HS.fi.ssä.

Korkokyselyssä Helsingin Sanomat selvittää, miten paljon suomalaiset maksavat asuntolainoistaan korkoa ja marginaalia.

Sitä varten tarvitsemme apua lukijoiltamme: kerro alapuolella olevalla lomakkeella, mitä maksat asuntolainastasi korkoa ja muita tietoja lainasta.

Kaikki tulokset tallennetaan ja kaikki käyttäjien antamat tiedot julkaistaan myöhemmin nettisivuillamme. Tiedoista ei pysty käytännössä tunnistamaan yksittäistä vastaajaa. Jos olet hyvin pieneltä paikkakunnalta ja pelkäät tulevasi tunnistetuksi, kannattaa jättää vastaamatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat