Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntolainoille tarjotaan nyt vähimmäiskorkoa

Talous
 
Helsingin Sanomat
Tea Karvinen
Tämän vuoden puolella otettujen asuntolainojen keskimääräinen marginaali on lukijoiden vastausten perusteella noin kaksi prosenttiyksikön kymmenystä suurempi kuin viime vuonna.
Tämän vuoden puolella otettujen asuntolainojen keskimääräinen marginaali on lukijoiden vastausten perusteella noin kaksi prosenttiyksikön kymmenystä suurempi kuin viime vuonna. Kuva: Tea Karvinen

Asuntolainamarkkinoille on tullut uusi ilmiö, jossa asiakkaille tarjotaan lainasopimusta vähimmäiskorolla.

Korkolattia on tällä hetkellä käytössä useissa POP Pankki -ryhmän pankeissa, kertoo ryhmän toimitusjohtaja Heikki Suutala.

Käytännössä asiakkaalta perittävälle korolle määritetään pienin mahdollinen taso, esimerkiksi kaksi prosenttia. Jos viitekorko ja marginaali yhteensä laskevat tämän alle, ei asiakas enää hyödy muutoksesta.

Vähimmäiskorolla pankit pyrkivät takaamaan tulonsa historiallisen alhaisiksi painuneiden viitekorkojen aikana.

"Tällä tavalla halutaan taata pitkäjänteinen turvallinen toiminta", Suutala sanoo.

Suutalan näkemys on, että marginaalit ovat olleet pitkään kestämättömän alhaisella tasolla: Pankkien asuntolainoista saama tulo pienenee viitekorkojen laskiessa. Asiakkaille talletuksista maksettavat korot eivät matalien korkojen aikana jousta samalla tavalla alaspäin, hän sanoo.

POP Pankki -ryhmän osuus asuntolainamarkkinoista on pieni, pankin mukaan noin kolme prosenttia.

OP-Pohjolassa ja muissa suurissa asuntolainapankeissa Nordeassa ja Sampo Pankissa korkolattia on tuntematon ilmiö. Yleistyykö se?

"En osaa sanoa, tämä on vähän uusi asia", pankinjohtaja Mikko Hyttinen OP-Pohjolasta sanoo.

HS selvittää lukijoidensa kanssa parhaillaan asuntolainojen hintaa eripuolella Suomea. Kyselyn vastaukset osoittavat, että pankkien lainoista perimät marginaalit ovat nousseet alkuvuonna selvästi. Marginaalilla tarkoitetaan hintaa, jonka pankki perii asiakkaalta viitekoron lisäksi.

Tämän vuoden puolella otettujen asuntolainojen keskimääräinen marginaali on lukijoiden vastausten perusteella noin kaksi prosenttiyksikön kymmenystä suurempi kuin viime vuonna otettujen.

Suurista pankeista marginaalejaan ovat viime aikoina nostaneet eniten Sampo Pankki ja Nordea. Niiden keskimääräiset marginaalit ovat tänä vuonna otetuissa lainoissa noin 0,24 prosenttiyksikköä suuremmat kuin viime vuonna otetuissa.

Osuuspankki on nostanut marginaaliaan 0,16 prosenttiyksikköä.

HS:n kyselyyn vastasi torstaihin mennessä 2 400 vastaajaa ympäri Suomea. Tiettynä vuonna ja tietystä pankista lainansa ottaneiden määrä oli suurten pankkien kohdalla sadoissa ja pienten kohdalla kymmenissä. Tuloksia on syytä lukea suuntaa-antavina. Kyselyn tuloksista kerrotaan lisää lähipäivien Helsingin Sanomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat