Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkokartta näyttää asuntolainan hinnan Suomen eri osissa

Talous
 

Asuntolainan hinnoissa ei ole suuria alueellisia eroja, HS:n ja lukijoiden yhdessä toteuttama asuntolainaselvitys osoittaa.

Asuntolainojen keskimääräiset marginaalit vuosittain tarkasteltuna ovat samaa kokoluokkaa pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa ja muualla Suomessa.

Marginaali on hinta, jonka pankki perii lainasta viitekoron lisäksi.

Esimerkiksi tänä vuonna Helsingistä otettujen uusien asuntolainojen keskimääräinen marginaali on 0,82 prosenttia, kun suurten kaupunkien ulkopuolisen Suomen keskiarvo on 0,80 prosenttia.

Tiedot ovat suuntaa antavia, sillä vastauksien vuosittainen määrä pienemmillä paikkakunnilla on paikoin pieni.

HS:n verkkokyselyllä toteutettuun selvitykseen vastasi runsaat 3 000 lukijaa ympäri Suomen.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajan Matti Inhan  mielestä tulos osoittaa perinteisen käsityksen marginaaleista vääräksi. Usein tavataan ajatella, että marginaalit olisivat suurempia pikkupaikkakunnilla kuin kaupungissa. Ajatus on, että pankkien välinen kilpailu näillä alueilla olisi vähäisempää.

Inha toteaa, että tilanne on asiakkaille suotuisa. Toisaalta pankkien kannalta voi olla riskialtista, mikäli esimerkiksi muuttotappioalueella asuntojen hinnat laskevat merkittävästi.

”Muuttotappiokaupungeissa pitäisi olla vähän riskilisää enemmänkin. Tämä on vähän huono juttu pankin kannalta. Riskihän pitää hinnoitella.”

Finanssivalvonnan (Fiva) luottoriskitoimiston toimistopäällikkö Veli-Jukka Lehtonen toteaa, että paikkakunnalla on vain pieni merkitys, kun pankki arvioi yksittäisen asiakkaan luottokelpoisuutta.

Fiva on saanut suuntaa antavia arvioita pankeilta esimerkiksi siitä, nousevatko luottotappiot alueilla, joilta on hiljattain lakkautettu suuri tehdas.

Merkittäviä muutoksia ei ole havaittu.

”Pankin näkökulmasta tärkein on aina arvio asiakkaan maksukyvystä. Sitten tietenkin katsotaan myös luototusastetta, joka liittyy vakuustarkasteluun”, Lehtonen sanoo.
Hän arvelee, että myös verkkopankkipalveluiden parantuminen voi vaikuttaa siten, että asiakkaiden hintatietoisuus pienillä paikkakunnilla kasvaa, ja lainatarjouksia on aiempaa helpompi kilpailuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat