Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Kreikan eroaminen eurosta olisi arvovaltatappio EU:lle? Kuusi kysymystä Kreikasta ja eurosta

Talous
 

Miksi Kreikan erosta eurosta puhutaan?

Ylivelkaantunut Kreikka on umpikujassa. Sitkeä lama pahenee, työttömyysaste kasvaa ja julkisen talouden velkaantuminen ei vähene.

Siksi valtion eroaminen yhteisvaluutta eurosta on todennäköisempää kuin koskaan aikaisemmin.

Miksi eroaminen eurosta on niin vaikea asia?

Kreikan eroaminen rahaliitosta on ennen kaikkea poliittinen päätös, ja juuri siksi erittäin vaikea.

Kreikan eroaminen eurosta horjuttaisi koko yhdistyneen Euroopan ideaa ja romuttaisi suuren osan työstä, jota rahaliiton eteen on tehty 1950-luvulta lähtien. Vuonna 1992 solmitussa Maastrichtin sopimuksessa EU:n jäsenvaltiot on jopa velvoitettu yhteisvaluutta euron käyttöönottoon.

Kreikan eroaminen eurosta olisi järisyttävä arvovaltatappio Euroopalle. Siinä toteutuisi suuri osa niistä riskeistä, joista etenkin yhdysvaltalaiset kansantaloustieteilijät toistuvasti varoittivat 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Yhteistä rahapolitiikkaa on mahdotonta sovittaa keskenään hyvin erilaisten kansatalouksien parhaaksi. Joku kärsii aina.

Kuka päättäisi erosta?

Päätöksen tekisi Kreikan hallitus. Sen pitäisi sopia ajankohdasta hyvissä ajoin muiden eurovaltioiden kanssa. Oikeudellisesti estettä rahaliitosta eroamiselle ei ole, koska siitä ei ole säännöstä. Sen sijaan Kreikkaa ei voida perussopimusten mukaan erottaa rahaliitosta, koska yhdelläkään EU:n toimielimistä ei ole toimivaltaa tehdä päätöstä.

Tosin euroalueen velkakriisin aikana on nähty toistuvasti, kuinka poliittisilla päätöksillä on viitattu kintaalla keskeisille oikeudellisille periaatteille.

Mielipidekyselyiden mukaan noin 80 prosenttia kreikkalaisista kannattaa jäsenyyttä rahaliitossa.

Mitä seurauksia Kreikan irtautumisella eurosta olisi?

Oman valuutan käyttöönotto edellyttäisi, että uusia seteleitä ja kolikoita pitäisi alkaa valmistaa hyvissä ajoin.

Siksi on hyvin todennäköistä, että tieto uuden valuutan käyttöönotosta leviäisi setelepainoista ja rahapajoista julkisuuteen. Sen seurauksena sijoittajat alkaisivat vetää nykyistä enemmän pääomiaan pois Kreikasta, ja kuluttajat tyhjentäisivät pankkitilejään.

Täysimittainen maksukyvyttömyys olisi enää ajan kysymys.

Mitä tapahtuisi uudelle valuutalle?

Uuden valuutan ulkoinen arvo vähenisi heti käyttöönoton yhteydessä voimakkaasti. Se olisi piristysruiske maan vientiteollisuudelle ja turismille.

Toisaalta uuden valuutan devalvoituminen kohottaisi tuontituotteiden hintoja voimakkaasti. Toisin sanoen uuden valuutan ostovoima heikkenisi. Todennäköisesti myös nimelliskorot kohoaisivat nopeasti.

Irtautuminen eurosta tarkoittaisi myös sitä, että eurovaltioiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n hätärahoitus valtiolle lakkaisi, eli Kreikka vajoaisi täysimittaiseen maksukyvyttömyyteen. Maan pankkijärjestelmä voisi pahimmillaan luhistua talletus- ja pääomapaon takia.

Miten Kreikan eroaminen eurosta vaikuttaisi Suomeen?

Kreikka jättäisi mitä todennäköisimmin velkansa maksamatta, minkä takia Suomi ei saisi takaisin lainaamaansa miljardia euroa.

Eurojärjestelmällä eli Euroopan keskuspankilla ja euroalueen jäsenmaiden keskuspankeilla on arviolta runsaalla sadalla miljardilla eurolla Kreikan valtion joukkolainoja. Ne voisivat muuttua täysimittaisessa maksukyvyttömyydessä arvottomiksi.

Pankkivaltuuston puheenjohtajan  Ben Zyskowiczin (kok) mukaan Suomen Pankilla on eurojärjestelmän kautta enintään kahden miljardin euron riskit Kreikassa.

Keskuspankin tappionsietokyky on huomattavasti suurempi kuin liikepankkien. Keskuspankki saa jatkuvasti korotonta lainaa yleisöltä laskiessaan liikkeeseen seteleitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat