Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laskelma: Facebookin osakkeen "oikea" hinta voisi olla 9,59 dollaria

Talous
 
STT
SPENCER PLATT / AFP
Facebook listautui teknologiapörssi Nasdaqiin perjantaina.
Facebook listautui teknologiapörssi Nasdaqiin perjantaina. Kuva: SPENCER PLATT / AFP

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovat viranomaiset aloittavat tutkinnan nettiyhtiö Facebookin pörssilistauksesta. Yhteisöpalvelun osakkeen myynti sijoittajille on poikinut Yhdysvalloissa myös useita oikeusjuttuja.

Käräjille on haastettu sekä New Yorkin teknologiapörssi Nasdaq että listautumista hoitanut investointipankki Morgan Stanley.

Facebookin näyttävästi markkinoitu osakeanti tuotti sijoittajille muutamassa päivässä jättitappiot, kun osakkeen pörssikurssi romahti reilusti listaushinnan alapuolelle.

Facebookin osakekurssi päätyi tiistaina 31 dollariin eli 7 dollaria alle merkintähinnan. Nettiyhtiön kurssi laski maanantaina 11 prosenttia ja tiistaina 8,9 prosenttia.

Facebook listautui pörssiin perjantaina, jolloin sen osakkeita merkittiin 38 dollarilla ja hinta kävi korkeimmillaan 45 dollarissa.

Morgan Stanleyta syytetään siitä, ettei pankki listauksen alla julkistanut riittävän selkeästi tietoa siitä, että se oli alentanut omaa arviotaan Facebookin tuotto-odotuksista. Nasdaq-pörssiä taas syytetään listauksen huonosta hoidosta.

Facebook oli vain päiviä ennen antia kertonut useille osakeannin järjestäjille suullisesti yhtiön alentuneista tuotto-odotuksista. Nämä kertoivat asiasta valikoidusti vain joillekin suurille asiakkaille. Mitään kirjallisia tietoja tai sähköpostitiedotteita ei annettu.

Menettely oli varsin poikkeuksellinen. Viikkoa ennen antia arvopaperivalvoja SEC:lle annetussa korjatussa antiesitteessä Facebook ei kertonut siitä.

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinalain mukaan yhtiö ei saa antiesitteen julkistamisen jälkeen kertoa uutta tietoa toiminnastaan tai tulosarviosta muuten kuin muuttamalla antiesitettä.

Facebookin osakeantia valmisteltiin pitkään ja huolellisesti. Yhtiön ja annin pääjärjestäjien julkisuuskampanja lietsoi valtavat odotukset ja kysynnän. Pelkästään yhdysvaltalaisten sijoittajien kysyntä ylitti tarjonnan 20-kertaisesti.

Suurimman osan osakkeista Facebook myi institutionaalisille sijoittajille kuten rahasto- ja riskisijoitusyhtiöille. Poikkeuksellisen suuri osuus eli lähes neljännes osakkeista myytiin tavallisille sijoittajille.

Annin pääjärjestäjä Morgan Stanley nosti osakkeen hinta-arviota antia edeltäneinä viikkoina. Hinnaksi asetettiin lopulta 38 dollaria. Merkintähinnalla Facebookin markkina-arvo nousi peräti 104 miljardiin dollariin.

Markkinatutkija Thomson Reuters Starminen tuore odotuksiin perustuva laskelma antaa osakkeelle huomattavasti alhaisemman arvon. Laskelma perustuu 10,8 prosentin keskimääräiseen vuosikasvuun, mikä vastaa teknologiasektorin keskikasvua. Sen perusteella osakkeen "oikea" arvostus on 9,59 dollaria, 72 prosenttia alle merkintähinnan.

Facebookin hinta-tuottosuhde on yhtiön pörssikurssin romahduksen jälkeenkin niin ikään huippukorkea. Tiistain päätöskurssilla ja tämän vuoden tulosodotusten perusteella Facebookin hinta-tuottosuhde on 60. Googlen hinta-tuottosuhde on samoilla oletuksilla 13,3.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat