Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wal-Martin johto joutui selittelemään lahjusskandaalia

Talous
 
AP
Peter Valve / HS
Amerikkalainen Wal-Mart on maailman suurin yritys.
Amerikkalainen Wal-Mart on maailman suurin yritys. Kuva: Peter Valve / HS

FAYETTEVILLE, Arkansas. Maailman suurimman yrityksen, amerikkalaisen kauppaketjun Wal-Martin johtajat joutuivat yhtiökokouksessa vakuuttelemaan omistajilleen, että Wal-Mart noudattaa sopimuksia ja kunnioittaa rehellisyyttä.

Syynä oli Wal-Martin Meksikon-toimipisteessä paljastunut miljoonien dollareiden lahjusjupakka, jonka selvittelyä johto vetkutteli.

New York Times -lehti paljasti viime kuussa, että Wal-Martin johto ei reagoinut tietoihin, että sen Meksikon-johtajat olivat lahjoneet miljoonilla dollareilla maan viranomaisia muun muassa vauhdittaakseen rakennuslupien saantia.

Lahjusskandaali on vähittäiskauppaketjun johdolle nolo. Tänä vuonna kokousta oli määrä pitää tavanomaista juhlavimmissa puitteissa, sillä kansainvälinen kauppaketju juhlii 50-vuotista olemassaoloaan. Yhtiökokouksessa Arkansasin yliopistolla oli paikalla noin 14 000 osanottajaa.

Sekä Yhdysvaltain että Meksikon viranomaiset tutkivat lahjontaväitteitä, ja jotkut osakkeenomistajat ja sijoittajat vaativat muun muassa toimitusjohtajan Mike Duken, hallituksen puheenjohtajan Robson Waltonin ja aiemman toimitusjohtajan Lee Scottin erottamista johtokunnasta.

Duke ja Wal-Martin perustajan Sam Waltonin poika Robson Walton vakuuttivat yhdestä suusta, että lahjusjupakka tutkitaan perin pohjin ja että yhtiössä kunnioitetaan yhä rehellisyyttä ja sopimuksia. Tutkimukset luvattiin ulottaa kaikkiin Wal-Martin toimintamaihin.

"Wal-Mart on sitoutunut noudattamaan sopimuksia ja rehellisyyttä kaikkialla missä toimimme. Haluan henkilökohtaisesti vakuuttaa, että tutkimme asian perinpohjaisesti", Duke vakuutti.

Lahjusjupakka tulee kiusalliseen aikaan siksikin, että kotimaassaan otettaan menettänyt Wal-Mart on taas kääntynyt perusasiakkaidensa puoleen muun muassa halpahintapolitiikalla.

Wal-Mart menetti Yhdysvalloissa pienituloisia asiakkaitaan muutaman vuoden takaisen finanssikriisin aiheuttaman työttömyyden vuoksi. Alkuvuonna kauppatalo teki taas parhaan tuloksen kolmeen vuoteen, ja osakkeen hinta on nyt korkeimmillaan 12 vuoteen.

Perjantaina Robson Walton avasi yhtiökokouksen lavalla, joka oli Sam Waltonin ensimmäisen myymälän kopio. Jim - veljen Alice -siskon kanssa Robson muisteli nostalgisesti perheyhtiön alkuaikoja.

Tilaisuutta juonsi poplaulaja Justin Timberlake pukeutuneena hulahameeseen. Se oli muistutus siitä, että Sam Walton oli aikoinaan tanssinut Wall Streetilla samassa asussa hävittyään erään vedon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat