Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssiyhtiön johtajalle 24 työntekijän palkka

Talous
 
LEHTIKUVA
Eniten palkkaa ja rahabonuksia saivat viime vuonna UPM:n Jussi Pesonen ja Nokian Stephen Elop.
Eniten palkkaa ja rahabonuksia saivat viime vuonna UPM:n Jussi Pesonen ja Nokian Stephen Elop. Kuva: LEHTIKUVA

Ison pörssiyhtiön toimitusjohtajan palkalla ja bonuksilla työllisti viime vuonna keskimäärin 24 rivityöntekijää, Helsingin Sanomien selvitys kertoo. Ero tavallisten suomalaisten ja pörssiyhtiöiden johdon välillä on kasvanut, sillä toissa vuonna samojen toimitusjohtajien palkka oli 21-kertainen rivityöntekijään verrattuna.

Helsingin pörssin 43 ison yhtiön toimitusjohtajan palkat ja bonukset olivat 2011 keskimäärin 918 000 euroa ja toissa vuonna 792 000 euroa. Vuodessa yhtiöiden toimitusjohtajien palkat ja bonukset nousivat keskimäärin 16 prosenttia.

Kokoaikaisessa työsuhteessa olevan suomalaisen ansiot bonuksineen olivat viime vuonna 38 888 euroa, mikä on 2,6 prosenttia edellisvuotta enemmän. Isojen yhtiöiden toimitusjohtajien palkat ja bonukset nousivat siis kuusi kertaa nopeammin kuin palkansaajilla keskimäärin.

Euromääräinen kuilu tavallisen palkansaajan ja toimitusjohtajien välillä kasvoi näin entisestään. Palkitsemiskuilu olisi vielä suurempi, jos laskelmaan otettaisiin mukaan osakepohjaiset kannustimet kuten osakepalkkiot ja optiot.

Eniten palkkaa ja rahabonuksia saivat viime vuonna Nokian Stephen Elop 3,6 miljoonaa euroa ja UPM:n Jussi Pesonen 2,2 miljoonaa euroa. Jos mukaan otetaan Elopin saamien optioiden laskennallinen arvo ja hänen kertakorvauksensa Microsoftilta lähdöstä, hänen saamansa korvaus nousee peräti 7,9 miljoonaan euroon.

Työaikaan verrattuna parhaimman korvauksen sai kuitenkin Outokummun potkut saanut toimitusjohtaja Juha Rantanen. Rantanen sai potkut helmikuun puolivälissä 2011, ja hänelle maksettiin 2,2 miljoonan euron irtisanomiskorvaus, 120 000 euron palkka toimitusjohtajakuukausilta ja vielä 150 000 euron bonus hyvin tehdystä työstä vuonna 2010.

Outokumpu on ollut tappiollinen yritys vuodesta 2008 lähtien.

Lisää toimitusjohtajien palkkakehityksestä tänään maanantaina Helsingin Sanomissa

.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat