Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF ennustaa Suomen kasvun hidastuvan

Talous
 
STT
Juha Tanhua, Antti Hämäläinen & Lehtikuva
Suomen julkisen talouden kestävyysvaje on IMF:n mukaan 4,5 prosentia bruttokansantuotteesta. Sen paikkaaminen vaatii tuottavuuden kasvua, rakenneuudistuksia ja säästöjä. Rahaa syövät muun muassa rakennushankkeet ja opetus, säästöjä haetaan kuntaliitoksilla ja terveydenhuollon uudistuksella.
Suomen julkisen talouden kestävyysvaje on IMF:n mukaan 4,5 prosentia bruttokansantuotteesta. Sen paikkaaminen vaatii tuottavuuden kasvua, rakenneuudistuksia ja säästöjä. Rahaa syövät muun muassa rakennushankkeet ja opetus, säästöjä haetaan kuntaliitoksilla ja terveydenhuollon uudistuksella. Kuva: Juha Tanhua, Antti Hämäläinen & Lehtikuva

Suomen julkisessa taloudessa tarvitaan vuoteen 2015 mennessä lisäsopeutustoimia, jotka vastaavat 0,5–1:tä prosenttia bruttokansantuotteesta, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF maanantaina julkistetussa Suomen maatutkinnassa.

"Suomen talous on nykytilanteessa kuitenkin suhteellisen hyvässä kunnossa", sanoi IMF:n tutkijaryhmän johtaja Lorenzo Figliuoli. Talous ei ole eristyksissä muusta Euroopasta ja maailmasta. Riskinä on odotettua heikompi kehitys, jos kriisit kärjistyvät lisää.

IMF:n ekonomistit ennakoivat Suomen bruttokansantuotteen kasvun hidastuvan tänä vuonna 0,5 prosenttiin. Ensi vuonna talouden kasvu vauhdittuu arvion mukaan 1,5 prosenttiin.

Suomen talouden perustekijät ovat vahvat ja julkisen talouden kurinalaisuus on pysynyt hyvänä, arvioivat IMF:n tutkijat. Figliuoli piti talouspolitiikkaa ja julkisen talouden mitoitusta lyhyellä aikavälillä hyvinä.

Hallituksen vuoteen 2015, eli vaalikauden loppuun, ulottuva sopeuttamissuunnitelma sai tutkijoiden tuen. Pieni lisäsopeutus on Figliuolin mukaan kuitenkin tarpeen tavoitteiden saavuttamiseksi.

"Julkisen talouden ongelmat ovat pitkäaikaisia. Ne liittyvät väestön ikääntymiseen", Figliuoli totesi. IMF:n tutkijaryhmä arvioi julkisen talouden kestävyysvajeen 4,5 prosentiksi bruttokansantuotteesta.

Suomen kotitaloudet velkaantuvat huolestuttavasti
Suomen kotitaloudet velkaantuvat huolestuttavasti
Suomen talouskasvu on tänä vuonna vaisua. Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan Suomen talouskasvu hidastuu 0,5 prosenttiin välttäen kuitenkin taantuman. Vaikka Suomen talouden peruspilarit ovat kunnossa uhkaa sitä kuitenkin muun muassa väestön ikääntyminen ja kotitalouksien velkaantuminen. IMF suositteleekin, että Suomi nostaisi eläkeiän lakisääteisiä ala- ja ylärajoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat