Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettitutka selvittää parhaat verkkoyhteydet

Talous
 

Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos haluaa kuluttajat mukaan selvittämään, millä teleoperaattorilla on Suomessa parhaat verkkoyhteydet.

Palvelun nimi on nettitutka, ja sen toiminta perustuu ilmaiseen ohjelmistoon, jonka kuka tahansa voi ladata älypuhelimeensa.

Kun käyttäjä painaa mittaa-painiketta, ohjelmisto selvittää juuri sillä hetkellä käytössä olevan tiedonsiirtonopeuden ja tallentaa sen tietokantaan.

Tietokannasta mittaustulokset kootaan Nettitutkan verkkosivuilla karttaan, josta voi selvittää verkkoyhteyden nopeuden ja eri teleoperaattoreiden verkon peittoalueen.

Tietoverkkotekniikan professori Jukka Mannerin mukaan tavoitteena on saada mahdollisimman moni lataamaan ohjelmisto ja ryhtymään mittaajaksi.

"Mitä enemmän ihmiset palvelua käyttävät, sitä kattavammin saamme tietoa verkkoyhteyksien todellisista nopeuksista", Manner sanoo.

Ohjelmisto toimii puhelimissa, joiden käyttöjärjestelmä on Android, Symbian, iOs (Apple) tai Meego (Nokia N9). Se ei toimi vielä puhelimissa, joissa on ohjelmistoyhtiö Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmä.

Ohjelmiston voi ladata joko nettitutkan sivuilta tai esimerkiksi Androidin ja Applen sovelluskaupoista.

Mannerin mukaan kerättyjä tietoja käytetään pääasiassa tieteelliseen tutkimukseen ja eri puhelinmallien verkkoyhteyden mittaamiseen.

Nettitutka mittaa ja tallentaa puhelimen paikkatiedot, lähetys- ja vastaanottonopeuden mittauspalvelimelta, tiedonsiirron viiveen, laitteen valmistajan ja mallin, operaattorin, tukiasema ja signaalin voimakkuuden.

"Tietoja hyödynnetään ainoastaan nimettömästi", Manner sanoo.

Hän kannustaa kuluttajia antamaan myös ideoita siitä, miten palvelua voitaisiin kehittää.

Kesän aikana Nettitutkaa laajennetaan mittamaan myös kiinteiden ja langattomien laajakaistayhteyksien nopeuksia.

Nettitutka löytyy osoitteesta www.nettitutka.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat