Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Nokia vähentää 10 000 työpaikkaa – Suomesta 3 700

Talous
 
Mika Ranta / HS
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop ilmoitti henkilövähennyksistä yhtiön pääkonttorissa Espoossa.
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop ilmoitti henkilövähennyksistä yhtiön pääkonttorissa Espoossa. Kuva: Mika Ranta / HS

Matkapuhelimia valmistava Nokia vähentää Suomesta 3 700 työntekijää ensi vuoden loppuun mennessä. Kyseessä on mitä todennäköisemmin suurin määrä Suomessa kerralla irtisanottuja työntekijöitä."Eipä tule mieleen suurempaa suoneniskua. Karmea tilanne kaikella tavalla", sanoo SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen Tekniikka&Talous-lehdessä.

Yhteensä maailmanlaajuisesti työpaikkoja karsitaan enintään 10 000. Tehtaiden sulkemisilla ja työntekijöiden vähentämisillä pyritään säästämään 1,6 miljardia euroa.

Nokian palveluksessa oli ennen irtisanomisia kaikkiaan 56 000 työntekijää.

Salon tehdas lakkautetaan, Oulun tuotekehitysyksiköstä karsitaan runsaasti työpaikkoja ja tuotekehitystyksikkö Saksassa Ulmissa lakkautetaan.

"Keskitymme selvemmin kuluttajien eniten arvostamiin tuotteisiin ja palveluihin, sekä jatkamme samalla investoimista innovaatioihin, jotka ovat aina olleet tärkeitä Nokialle", sanoo toimitusjohtaja Stephen Elop tiedotteessa.

Nokian liiketoiminnan näkymät ovat muutenkin huonontuneet. Yhtiö arvioi matkapuhelinyksikön liiketuloksen ilman kertaluonteisia eriä olevan toisella vuosineljänneksellä enemmän tappiolla kuin tammi–maaliskuussa.

Alkuvuonna yksikön liiketappio oli 127 miljoonaa euroa.

Nokia suunnittelee investoivansa vahvasti tuotteisiin ja kokemuksiin, joiden avulla Lumia -älypuhelimet erottautuvat kilpailijoista ja ovat yhä useamman kuluttajan saatavilla.

Lisäksi yhtiö jatkaa investointeja paikkatietopalveluihin.

Salossa Nokian päätös tarkoittaa jopa 850 työntekijän vähentämistä matkapuhelintehtaassa ja sitä tukevissa toiminnoissa.

”Suunnitellut vähennykset ovat raskaita ja johtuvat aiotuista toimenpiteistä, joiden uskomme olevan välttämättömiä Nokian pitkän tähtäimen kilpailukyvyn turvaamiseksi”, Elop sanoo tiedotteessa.

”Emme tee henkilöstöömme mahdollisesti vaikuttavia suunnitelmia kevyin perustein ja työskentelemme lujasti sen eteen, että vähennysuhan alla olevat työntekijämme saavat tarvittavaa tukea, vaihtoehtoja ja neuvoja uusien mahdollisuuksien löytämiseksi."

Uutistoimisto Reutersin mukaan Elop on leikannut Nokian toimitusjohtajana ollessaan yli 40 000 työpaikkaa.