Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ay-johtajat Nokiasta: Helvetin karmea juttu

Talous
 
Vesa Oja / HS
SAK:n Lauri Lyly haluaa, että Nokia tarjoaa kaikille irtisanottaville uudelleenkoulutusta ja taloudellista tukea.
SAK:n Lauri Lyly haluaa, että Nokia tarjoaa kaikille irtisanottaville uudelleenkoulutusta ja taloudellista tukea. Kuva: Vesa Oja / HS

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly vaatii, että Nokian on käytävä todelliset yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön kanssa ja tarjottava tuntuvaa apua irtisanottaville. SAK edellyttää, että Nokia tarjoaa kaikille irtisanottaville uudelleenkoulutusta ja taloudellista tukea.

Yt-neuvotteluissa on etsittävä yhdessä ratkaisuja, joilla henkilöstövähennyksiä voitaisiin pienentää, Lyly sanoo.

"Nokia on saanut suomalaiselta yhteiskunnalta paljon. Yritys ei voi jättää vain savuavia raunioita taakseen, vaan henkilöstöstä on huolehdittava myös vaikeina aikoina."

Irtisanomisista kärsiville paikkakunnille Lyly edellyttää riittäviä voimavaroja rakennemuutoksesta selviämiseen.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto tuomitsee jyrkästi Nokian päätöksen sulkea Salon tuotantolaitoksensa. Aallon mukaan Nokian päätös on perusteeton ja hätiköity.

"Tässäkö on kiitos henkilökunnalle sen vuosikymmenten aikana tekemästä työstä, joka nosti Nokian kukoistukseen?" Aalto kysyy.

"Nokian ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään, ja yhtiöllä olisi ollut aikaa laittaa asiansa kuntoon. Nyt johdon kyvyttömyydestä kärsivät ne, jotka ovat Nokian huonontuneeseen tilanteeseen kaikkein vähiten syyllisiä", Aalto sanoo.

Erityisen raskaaksi henkilöstön kannalta tilanteen tekee se, että vasta neljä kuukautta sitten yhtiön johto kiitteli Salon tehtaan merkitystä, Aalto huomauttaa.

"Ensin nämä ihmiset joutuivat koko yt:n ajan elämään pelossa, että kuka joutuu lähtemään. Ne, jotka saivat jäädä, käsittivät, että nyt on töitä. Eikä mene kuin neljä kuukautta ja tehdas pannaan kiinni. Aivan käsittämätöntä", Aalto manaa.

Myös Aalto vaatii, että Nokia kantaa vastuunsa Salon tehtaalta irtisanottavien tulevaisuudesta.

"Nyt on tehtävä kaikki sen eteen, että irtisanottavat eivät joudu tyhjän päälle. Tässä tarvitaan myös yhteiskunnan tukiverkkojen vahvaa toimintaa. Päävastuu on kuitenkin irtisanovalla yrityksellä eli Nokialla", Aalto sanoo.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne kuulostaa harvinaisen vaisulta ja järkyttyneeltä.

"Helvetin karmea juttu. Nokiassa tehdään nyt ratkaisuja paniikkinappula päällä, miettimättä pitkäaikaisia toimia. Tuhotaan koko Nokia", hän sanoo.

Irtisanomiset merkitsevät Rinteen mukaan sitä, että Nokia ei tule enää olemaan merkittävä toimija Suomessa.

Hän vaatii maan hallitukselta nyt pikaista elinkeino- ja teollisuuspoliittista strategiaa, jossa Suomi ja Suomen menestyminen asetetaan ykköstavoitteeksi.

"Olen vaatinut tätä jo pari vuotta, ja nyt se on tehtävä", Rinne sanoo.

Nokia lähtee Suomesta, ennustaa Erityisalojen toimihenkilöliiton Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.

"[Nokian toimitusjohtaja Stephen ] Elop lupaili aikanaan, että pääkonttori pysyy Suomessa. Minä en tuohon usko. Aikanaan kerrottiin, että Elopin perhe lapsineen muuttaa Suomeen asumaan. Tämän piti olla osoitus Nokian pääkonttorin pysymisestä Suomessa. Mutta onko Elopin perhe muuttanut pysyvästi Suomeen?" Aaltonen kysyy.

"Luen tilannetta niin, että seuraavaksi lähtee pääkonttori."

Liikanen: Suomi ei voi turvautua yhteen yritykseen
Liikanen: Suomi ei voi turvautua yhteen yritykseen
Videolla Suomen pankin johtaja Erkki Liikanen kommentoi Nokian irtisanomisuutisia. Hän sanoo Suomen pankin tiedotustilaisuudessa, että Suomella ei ole varaa turvautua vain yhteen yritykseen. Kuvaaja: Seppo Kärki.
Nokian luottamusmies: Olemme järkyttyneitä
Nokian luottamusmies: Olemme järkyttyneitä
Videolla Nokian luottamusmies Harri Määttänen kertoo työntekijöiden tunnelmista järkyttävien irtisanomisuutisten jälkeen. Toimittaja: Riikka Haikarainen. Kuvaaja: Jaani Lampinen.
Uutistoimisto Reutersin video Nokian kriisistä
Uutistoimisto Reutersin video Nokian kriisistä
Nokia kertoi, että maailmanlaajuisesti työpaikkoja karsitaan enintään 10 000. Tehtaiden sulkemisilla ja työntekijöiden vähentämisillä pyritään säästämään 1,6 miljardia euroa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat