Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden demokratian Samaras: Kreikkalaiset eivät kestä enää kolmansia vaaleja

Talous
 
Sabrina Bqain / HS
Uusi demokratia -puolueen johtaja Antonis Samaras pitämässä puhetta Kreikan parlamentin edustalla Ateenassa perjantaina.
Uusi demokratia -puolueen johtaja Antonis Samaras pitämässä puhetta Kreikan parlamentin edustalla Ateenassa perjantaina. Kuva: Sabrina Bqain / HS

Ateena. Kreikan on pysyttävä osana euroa. Laitavasemmistolaisen Syrizan voitto sunnuntaisisa parlamenttivaaleissa tarkoittaisi paluuta drakmaan.

Näin maalaili Kreikan konservatiivisen Uusi demokratia -puolueen puheenjohtaja Antonis Samaras Ateenassa perjantai-iltana.

Uuden demokratian kannattajat kokootuivat viimeiseen suureen kampanjatilaisuuteensa ennen Kreikan sunnuntain parlamenttivaaleja. Ateenan keskustan Syntagma-aukiolla puolueelle hurrasi arviolta yli tuhat sinivalkoisia Kreikan lippuja heiluttavia kannattajia. 

Vaaleja edeltävissä mielipidetiedusteluissa Uusi demokratia on taistellut suurimman puolueen paikasta lähes tasaväkisesti laitavasemmistolaisen Syrizan kanssa. Jännitystä lisää, että Kreikassa virallisia mielipidetiedusteluja ei julkaista kahteen viikkoon ennen vaaleja. Tarkkaa kuvaa tilanteesta ennen vallipäivää ei siis ole kellään.

Muissa euromaissa Kreikan vaalien tulosta odotetaan pelonsekaisin tuntein. Syrizan kampanjassa keskeisellä sijalla on lupaus irrottaa Kreikka EU:n ja IMF:n toisen, 130 miljardin euron lainaohjelman vastineeksi vaaditusta talouden sopeutusohjelmasta. 

Syrizan mahdollisen voiton onkin katsottu vahvaistavan pelkoja Kreikan euroerosta, markkinakaaoksesta ja eurokriisin syvenemisestä entisestään. 

Myös Uusi demokratia lupasi perjantaina neuvotella helpotuksia EU:n ja IMF:n lainaohjelman ehtoihin. Ohjelman myötä Kreikassa on muun muassa alennettu palkkoja ja eläkkeitä. Samaras painotti talouden sopeutuksen veivaamista kasvua tukevaan suuntaan yksityiskohtia täsmentämättä.

Hän painotti, että Syriza voi tehdä Kreikalle peruuttamatonta vahinkoa. "Kreikka ei pääse takaisin kuuden kuukauden eikä kuuden vuodenkaan päästä", Samaras sanoi.

Hän vetosi äänestäjiin ja muihin puolueisiin, jotta maahan saataisiin koottua vakaa halitus vaalien jälkeen. "Kreikkalaiset eivät kestä enää kolmansia vaaleja."

Toukokuun vaalit 108 paikalla 300:sta voittanut Uusi demokratia ei onnistunut toukokuussa muodostamaan hallitusta, mikä johti uusintavaaleihin. 

Kannattajajoukossa lippua liehuttanut Helene Tasiopoulou sanoi äänestävänsä Samarasin puoluetta, koska se on ainoa, joka kykenee takaamaan kreikkalaisille turvaa ja vakautta.

" Tsipras on liian nuori, ja nämä ovat vaikeita asioita. Samaras on takuu, hän ei vie meitä ulos eurosta", hän sanoi.

Tasiopoulou lähetti terveisiä myös suomalaisille.

"Vihaan suomalaisia, koska olette Angela Merkelin  ja Saksan liittolaisia. Pidätte meitä laiskoina ja saamattomina." 

Sabrina Bqain / HS
Uuden demokratian kannattajia Syntagma-aukiolla Ateenassa.
Uuden demokratian kannattajia Syntagma-aukiolla Ateenassa.
Sabrina Bqain / HS
Liput liehuvat Uusi demokratia -puolueen vaalitapahtumassa.
Liput liehuvat Uusi demokratia -puolueen vaalitapahtumassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat