Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki kriisimaat eivät ole yksiselitteisesti Suomea rikkaampia

Talous
 
Roni Rekomaa
Presidentti Sauli Niinistö arvioi Alma Median Helsingin-toimituksen haastattelussa köyhän Suomen maksavan rikkaiden maiden talousahdinkoa.
Presidentti Sauli Niinistö arvioi Alma Median Helsingin-toimituksen haastattelussa köyhän Suomen maksavan rikkaiden maiden talousahdinkoa. Kuva: Roni Rekomaa

Auttaako köyhä Suomi eurokriisissä rikkaita etelän maita?

Näin esitti presidentti Sauli Niinistö sunnuntaina Alma Median haastattelussa. Niinistön mukaan Kreikassa ja Irlannissa kotitaloudet ovat keskimäärin Suomea rikkaampia, ja sama pätee Italiaan ja Espanjaan. Hän perusteli asiaa Eurostatin tilastoilla.

Jos tarkastellaan ostovoimakorjattuja käytettävissä olevia tuloja, kriisimaiden kotitalouksilla näyttää tosiaan pyyhkineen paremmin kuin Suomessa.

"Se heijastaa osittain edullista hintatasoa ja sitä, että verotus on ollut kevyempää", sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen. "Täytyy muistaa, että Suomessa julkiset palvelut ovat laajempia. Osa kulutuksesta kanavoituu sitä kautta."

Suomessa tulot myös jakautuvat monia muita maita tasaisemmin. Vaikkapa Kreikassa on enemmän superrikkaita, jotka hilaavat keskiarvoa ylös.

Niinistön käyttämissä tilastoissa tarkastellaan myös kotitalouksien rahoitusvarallisuutta, jossa italialaiset ja espanjalaiset päihittävät Suomen selvästi. Mittatikku hämää, sillä siihen ei sisälly asuntovarallisuutta.

"Se on suomalaisilla tärkein varallisuuden muoto. Jotkut omistavat maa- ja metsätilojakin, jotka eivät näy tilastoissa. Suomalaisilla on melko vähän rahoitusvarallisuutta, koska Suomessa on hyvä eläke- ja sosiaaliturva. Ei ole ollut tarvetta säästää yksityisesti eläkevuosia varten", Kotilainen sanoo.

Niinistön vertaus on Kotilaisen mielestä "relevantti", mutta parempana mittarina hän pitää ostovoimakorjattua bruttokansantuotetta henkilöä kohden. Sillä tarkasteltuna kriisimaista vain Irlanti sijoittuu Suomea paremmin.

"Se ei varsinaisesti kuvaa varallisuutta, mutta se kuvaa elintasoa laajasti ja sisältää myös julkiset palvelut", Kotilainen sanoo.

Tasavallan presidentin viestintäjohtajan Veera Heinosen mukaan Niinistön tarkoitus oli kiinnittää huomiota siihen, että Suomi ei ole EU:n rikkaimpien joukossa.

"[Presidentin] Ajattelu on se, että valtiot eivät ole rikkaita tai köyhiä, vaan valtiot ovat yhtä suuria kuin kansalaisten varallisuus", Heinonen määrittelee.

"Kun puhutaan rikkaasta pohjolasta ja köyhästä etelästä, olisi tärkeä katsoa, mitä varallisuus on", hän sanoo.

"Kun katsoo kansalaisten käytettävissä olevia tuloja, Suomi ei ole rikkaimpien joukossa."

Eurostatin viimeiset vahvistetut tilastot ovat vuodelta 2008. Sen jälkeen käytettävissä olevat tulot ovat kriisimaissa kääntyneet laskuun.

"Näissä maissa kulutustaso on ollut korkea, koska niissä on eletty velaksi. Sehän tässä on ollut ongelma", Etlan Kotilainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat