Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sampo-pankki: Suomi on pian taantumassa

Talous
 
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kontteja ja rahtialuksia Vuosaaren satamassa.
Kontteja ja rahtialuksia Vuosaaren satamassa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sampo-pankki ennustaa, että nollakasvu jatkuu tänä vuonna Suomessa. Lokakuun alussa se ennustaa Suomen olevan virallisesti taantumassa.

”Mikäli syyskuussa päättyvän kolmannen vuosineljänneksen tuotanto on odotustemme mukaisesti edellistä pienempi, täyttyy taantuman virallinen määritelmä ensi kuun vaihteessa Suomessa”, Sampo-pankin ekonomisti Juhana Brotherus   sanoo tiedotteessa.

Taantumalla viitataan tilanteeseen, jossa kansantalouden kokonaistuotanto supistuu kahdella peräkkäisellä vuosineljänneksellä.

Heikosta loppuvuodesta kertoo Sampo-pankin mukaan muun muassa se, että kuluttajien luottamus omaan talouteen on heikoimmillaan sitten 90-luvun laman jälkimaininkien. Myös teollisuuden ja rakentamisen luottamusindikaattorit viittaavat heikon suhdanteen jatkuvan.

Ensi vuodelle Sampo pankki ennustaa prosentin talouskasvua. Pankki heikensi ennustettaan kesäkuusta. Tuolloin se arvioi, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 0,5 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

”Olennaista piristymistä ei ole havaittavissa maailmantalouden keskeisillä alueilla, mutta talouspolitiikan kevennystoimet tukevat kysyntää vuonna 2013 etenkin kehittyvissä talouksissa”, sanoo pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki   tiedotteessa.

Sampo-pankki on arviossaan muita ennustajia varovaisempi. Palkansaajien tutkimuslaitos arvioi aiemmin, että talous kasvaa ensi kaksi prosenttia. Nordean ekonomistit uskovat, että talouskasvu on 1,2 prosenttia.

Kuoppamäki ennakoi, että EKP:n viime viikolla lupaamat tukitoimet euroalueen kriisimaiden lainakorkojen painamiseksi auttavat pitämään euroaluetta kasassa.

Tämä ja poliitikkojen mahdolliset uudet toimet vakauttavat taloutta ensi vuonna ja auttavat euroaluetta ulos nykyisestä taantumasta, Pankki kirjoittaa suhdannekatsauksessaan.

Asuntovelallisille suhdannetilanne on Sampo-pankin mukaan jatkossakin suotuisa. Se ennakoi, että matalien korkojen aika jatkuu, vaikka inflaatio ylittää EKP:n tavoitteen. Sampo-pankin ekonomistit odottavat EKP:n pitävän ohjauskoron 0,75 prosentissa myös vuonna 2013.

”Negatiiviset reaalikorot helpottavat velallisten asemaa, joten monet odottavat yhä kiihtyvästä inflaatiosta ratkaisua Euroopan velkaongelmiin. Emme kuitenkaan ennusta inflaation merkittävää voimistumista, sillä erityisesti Saksassa sitä vastustetaan voimakkaasti. Inflaation nostaminen taantumassa ei edes olisi yksinkertaista”, Kuoppamäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat