Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenkin uusi ydinvoimala maksaa 8,5 miljardia euroa

Talous
 
Tatu Lertola / Lehtikuva
Olkiluodon ydinvoimala ja rakenteilla oleva 3. yksikkö 9. lokakuuta 2012.
Olkiluodon ydinvoimala ja rakenteilla oleva 3. yksikkö 9. lokakuuta 2012. Kuva: Tatu Lertola / Lehtikuva

Olkiluotoon rakenteilla oleva uusi ydinvoimalaitos maksaa 8,5 miljardia euroa eli lähes kolme kertaa alkuperäistä kustannusarviota enemmän, arvioi voimalaitosta rakentava ranskalainen Areva.

Alun perin hinnaksi arvioitiin kolme miljardia euroa, kun Teollisuuden Voima tilasi ydinreaktorin Arevalta eli silloiselta Framatomelta vuonna 2003.

Koko hanke on edennyt surullisten tähtien alla.

Ydinreaktorin oli määrä valmistua jo vuonna 2009, mutta aikataulu on jatkuvasti viivästynyt ja arviot kustannuksista nousseet.

Tämä on johtanut kitkeriin korvausriitoihin. TVO vaatii nyt Arevalta 1,8 miljardia euroa viivästyssakkoja ja Areva taas TVO:lta 1,9 miljardia euroa korvauksia.

Kiistaa käsitellään kansainvälisessä välimiesoikeudessa.

Ongelmia ja viivästyksiä on ollut niin suunnittelussa kuin itse rakennustöissäkin. Betoni ei ole ollut tarpeeksi lujaa eivätkä hitsaustyö riittävän korkeatasoista.

Rakennuttaja taas on syyttänyt esimerkiksi Suomen lupabyrokratiaa viivytyksistä.

Poliittinen päätös reaktorin rakentamisesta tehtiin vuonna 2002, jolloin eduskunta nuiji läpi päätöksen ydinvoiman lisärakentamisesta. Tämänvuotisen arvion mukaan voimala ei valmistu säännölliseen sähköntuotantoon vielä edes vuonna 2014.

Viitteitä ydinreaktorin hinnan noususta 8,5 miljardiin euroon saatiin jo viime viikolla, kun ranskalainen energiayhtiö EDF kertoi loppuhinnan Ranskan Flamanvilleen rakennettavalle ydinvoimalalle.

Olkiluotoon rakenteilla oleva ydinreaktori on samantyyppinen. Sen rakennustyöt alkoivat vuonna 2005. Kyseessä on Olkiluodon kolmas ydinreaktori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat