Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntokuplan ennustanut professori: Seuraava talouskupla muhii viljelysmaassa

Talous
 
STT–HS
Darren Hauck / Reuters
Viljelysmaan hinta on noussut räjähdysmäisesti Yhdysvalloissa.
Viljelysmaan hinta on noussut räjähdysmäisesti Yhdysvalloissa. Kuva: Darren Hauck / Reuters

Helsinki. Yhdysvaltain asuntomarkkinakuplan ennustaneen professori Robert Shillerin mukaan seuraava talouskupla tulee varmasti – kukaan ei vain pysty sanomaan etukäteen, missä se syntyy.

"En osaa ennustaa sitä, en tiedä missä seuraava kupla on", Shiller sanoi Evli pankin sijoitusseminaarissa Helsingissä tiistaina.

Shiller on yksi maailman arvostetuimmista ekonomisteista. Hän on muun muassa ollut mukana kehittämässä asuntojen hintoja seuraavaa S&P/Case-Shiller -indeksiä.

Selvimmät merkit seuraavasta kuplasta näkyvät hänen mukaansa Yhdysvalloissa viljelysmaassa, jonka hinta on noussut räjähdysmäisesti.

Maan hintakupla on Shillerin mukaa kasvanut pitkään, eikä se puhjennut asuntomarkkinoiden kuplan puhjetessa. Hänen mukaansa siihen liittyvät kuplille tyypilliset psykologiset mekanismit, laaja julkisuus, huhut ja mediakiihko.

Shillerin arvion mukaan kullan hinnassa on kriisin takia ollut kupla. Jos hänen pitäisi sijoittaa kultaan, niin mieluiten hän myisi sitä lyhyeksi. Se tarkoittaa odotusta hinnan laskusta.

Tunnettu sijoittaja, Dr. Doomina eli Tohtori Turmiona tunnettu Marc Faber ei epäröinyt nimetessään seuraavan kuplan. Hänen mukaansa parhaillaan eletään suurta velkakuplaa, joka on paisunut 1980-luvun alusta lähtien.

Velkakupla tulee myös puhkeamaan, sanoi Faber seminaarissa valtavaan likviditeetin ja valtioiden velkaantumisen kasvuun viitaten. Kuplaa ovat Faberin mukaan olleet paisuttamassa kaikki keskuspankit.

Velkakupla ei lupaa hyvää suurten valuuttojen arvon säilymisen kannalta. Faberin arvion takia ei olekaan yllätys, että hän suosittaa vakuutuksena pitämään sijoitussalkussa myös kultaa.

"Dollari ja euro eivät välttämättä laske toisiaan vastaan, mutta niiden arvo saattaa laskea muista sijoituskohteista koostuvaa koria vastaan", Faber sanoi. Toisin sanoen vaarana on velkojen inflatointi.

Rahoitusmarkkinoiden negatiivisten reaalituottojen oloissa on Shillerin ja Faberin mukaan järkevää sijoittaa osakkeisiin. Niiden tuotto on selvästi parempi kuin velkakirjojen.

Osakkeiden hintataso on Shillerin mukaan noususta huolimatta edelleen kohtuullinen. Hallituksen lainojen alhaiseen tuottoon verrattuna osakkeet antavat suhteellisen korkean tuoton, hän huomautti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat