Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapitalismi hoitaa parhaiten myös kaiken ympäristönsuojelun, Wahlroos huomauttaa

Björn Wahlroos: Todellisuus on käsitetty väärin

Talous
 
Oletteko Suomen pikku oligarkki, Björn Wahlroos?
Oletteko Suomen pikku oligarkki, Björn Wahlroos?
Kirjan ”Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta” julkaissut Björn Wahlroos vastaa omaa talouttaan koskeviin kysymyksiin: Oletteko Suomen pikku oligarkki? Kuinka monta miljoonaa lisää onnellisuuttanne? Toimittaja Tuomo Pietiläinen. Kuvaus & leikkaus: Terhi Liimu

Rikastumisen Suomen ennätystä hallussaan pitävä Björn Wahlroos, 62, katsoo, että Suomella menee selvästi huonommin kuin euroalueella yleensä.

"Todellisuus on tänään toisenlainen kuin kymmenen vuotta sitten Euroopassa ja Suomessa. Taloudellinen todellisuus on käsitetty väärin ja siksi monen pitäisi muuttaa mielensä", Wahlroos sanoo.

Wahlroosin uusin kirja Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta julkistettiin kustannusyhtiö Otavan tiloissa torstaiaamulla. Kyse oli jälleen kerran suuresta mediatapahtumasta, jota saapui seuraamaan kuutisenkymmentä toimittajaa ja muuta kutsuvierasta.

Paikalle tilaisuuteen oli palkattu myös puolenkymmentä turvamiestä.

Wahlroos ampuu kirjassaan ja tiedotustilaisuudessaan alas "myyttejä" tai "torakka-ajatuksia", joista ensimmäinen on valtion velkaantuminen.

"Sellaisia ajatuksia voi vetää vessasta alas vaikka kuinka monta kertaa ja ne tulevat aina takaisin", Wahlroos kuvaili.

Kirjan perustavana ajatuksena on, että kapitalismi hoitaa parhaiten myös kaiken ympäristönsuojelun. Wahlroos vastasi tiedotustilaisuudessa kysymykseen muun muassa Talvivaarasta, johon uppoaa satoja miljoonia euroja veronmaksajien rahaa.

"Näin kävi, koska kukaan ei omista Talvivaaran ympärillä olevaa luontoa. Jos näin olisi ollut, omistaja olisi pysäyttänyt saastuttamisen heti alkuunsa", Wahlroos selvitti.

Wahlroosin mukaan esimerkiksi valtamerien kalat pitäisi siirtää jonkun

Roni Rekomaa / Str
Björn Wahlroosin uusi kirja Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta julkaistaan torstaina.
Björn Wahlroosin uusi kirja Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta julkaistaan torstaina.

säätiön omistukseen.

"Tämä säätiö sitten jakaisi kalastusoikeuksia", hän ehdotti.

Torakoiksi Wahlroos nimesi myös muun muassa minimipalkan, transaktioverot, maataloustuet ja etuusperusteiset eläkkeet. Kaikista niistä pitäisi hänen mielestään päästä eroon, jotta Suomen talous saataisiin nousuun.

Wahlroos itse on suuri maataloustukien saaja, sillä hän omistaa Åminnen eli Joensuun kartanon Halikossa.

"Maataloustukien maksaminen Euroopassa on tyhmää ja lähes moraalitonta. Näin viemme pois elinkeinomahdollisuuksia joidenkin maailman köyhimpien maiden ihmisiltä", hän viittasi maataloustuotteiden hintojen laskuun tukien vuoksi.

Omat tukensa Wahlroos selitti sillä, että nämä pinta-alatuet tulevat pääsääntöisesti Euroopan unionilta, eivätkä suomalaisilta veronmaksajilta.

"Ne verotetaan tulostani Suomessa ja ovat rahansiirtoa suomalaisille", Wahlroos puolusteli omaa tukipottiaan.

Hän muistutti samalla nostavansa maataloustukia viimeistä vuotta, sillä sukupolvenvaihdos siirtää tilan hänen pojalleen Thomas Wahlroosille. Poika saa kulttuurihistoriallisestikin arvokaan tilan lahjaksi.

Wahlroos piti luonnollisena, että osakkeiden kurssit ovat nousseet viime aikoina jyrkästi.

"Jos korkotaso on matalalla, niin osakkeiden hinnat ovat korkealla. Samoin kiinteistöjen arvot nousevat tällöin", Wahlroos sanoo.

Kiinteistöjen osalta nousua Suomessa ei ole tapahtunut, mikä johtuu Wahlroosin mukaan "jäykkyyksistä".

"Suosittelen kiinteistöissä Lontoon-markkinoita", hän vinkkasi.

Wahlroos vastasi myös kysymykseen hänen Ruotsiin muuttonsa syystä.

"En ala tätä sen kummemmin erittelemään, mutta syy liittyy Ranskan verotukseen. Jos siellä ei olisi niin kova verotus, niin olisin muuttanut Ranskaan, koska siellä vietän eniten aikaa", hän sanoi.

Myös turvallisuuskysymykset ovat muuton taustalla.

"Perheenjäsenteni osalta turvahuolet [Suomessa] ovat olleet konkreettisia", Wahlroos perusteli.

Wahlroos piti finanssialan läpinäkyvyyttä tärkeänä markkinoiden tehokkuuden kannalta. Yksi läpinäkyvyyttä vähentävä hanke on niin sanottu hallintarekisteri, jota pankkien ja vakuutusyhtiöiden etujärjestön Finanssialan keskusliitto FK ajaa Suomeen.

Wahlroos ei näe mitään syytä sille, että pörssiosakkeiden omistustieto ei olisi julkinen.

"Tämä [hallintarekisteri] ei ole iso juttu, eikä hirvittävän tärkeä", hän sanoi.

Wahlroos muistutti, että FK on yrittänyt esittää kompromissia omistustietojen saamiseksi. Hän ihmetteli, miksi tämä malli ei kelpaa.

FK:n mallin mukaan hallintarekisteriketjujen päässä olevat osakkeiden omitustiedot tallentuvat ja ne saa vain pyydettäessä. Nykyisessä suoraan omistukseen perustuvassa mallissa pörssiosakkeiden omistustiedot tallentuvat arvopaperikeskukseen joka päivä ja ne ovat samalla myös viranomaisten käytössä.

Näin Wahlroos esitteli ajatuksiaan kirjansa julkistamistilaisuudessa:

Björn Wahlroos selvitti vastustajiensa ajatuksia
Björn Wahlroos selvitti vastustajiensa ajatuksia
Pankkiiri Björn Wahlroos on ottanut pureskeltavakseen markkinatalouden vastustajien talousajattelun. Wahlroos on selvittänyt uuteen kirjaansa kymmenen ajatusta, joilla markkinatalouden vastustajat perustelevat kantojaan. Wahlroosin mukaan vapaan markkinatalouden kriitikkojen ajatukset ovat huonoja ja harhaanjohtavia. Wahlroosin kirja Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta julkaistiin tänään torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat