Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä ovat kolme syytä, miksi Nokian kurssi lähti laskuun, kun se vahvisti huhut yritysostosta

Talous
 
Gonzalo Fuentes, Markku Ulander / Reuters
Alcatel-Lucentin pääkonttori on Pariisissa, Nokian pääkonttori Espoossa.
Alcatel-Lucentin pääkonttori on Pariisissa, Nokian pääkonttori Espoossa. Kuva: Gonzalo Fuentes, Markku Ulander / Reuters

Verkkolaitteita valmistava yhtiö Nokia vahvisti tiistaina huhun, että se neuvottelee kilpailijansa, ranskalaisen Alcatel-Lucentin ostosta.

Vahvistus vei Nokian osakekurssin Helsingin pörssissä laskuun. Alcatel-Lucentin osakekurssi Pariisin pörssissä puolestaan lähti rajuun nousuun. Kello 16 Nokian kurssi oli laskenut noin 3 prosenttia ja Alcatel-Lucentin noussut noin 14  prosenttia.

Kurssien muutokseen on kolme tärkeää syytä, kertoo Nordean analyytikko Sami Sarkamies.

1. Ostotarjouksen kohteena olevan yhtiön kurssi nousee liki aina

Käytännössä pörssiyhtiön osto tapahtuu niin, että ostaja (tässä tapauksessa Nokia) ilmoittaa julkisesti suostuvansa ostamaan kohteena olevan yhtiön osakkeita tiettyyn hintaan ja tietyin ehdoin. Yleensä tarjousta edeltävät neuvottelut, joissa suurimpien osakkeenomistajien kanssa on etukäteen päästy sopuun hinnasta.

Tässä yhteydessä ostaja joutuu maksamaan preemiota. Preemio tarkoittaa hintaa, joka ylittää ylittää osakkeen arvon. Siis ostajan tarjoama hinta on yleensä ostettavan yhtiön osakekurssia korkeampi. Ostajan on pystyttävä varmistamaan, että liki kaikki osakkeenomistajat ovat halukkaita myymään omistuksensa.

Nokian ja Alcatel-Lucentin kauppa tehtäisiin ainakin osin osakevaihdolla eli Alcatel-Lucentin omistajat saisivat Nokian osakkeita vastineeksi omista osakkeistaan. Osakkeita ei kuitenkaan vaihdeta suhteessa yksi yhteen.

"Usein hinta on 20–100 prosenttia osakekurssia korkeampi. Tässä tapauksessa puhutaan todennäköisesti noin 25-40 prosentin preemiosta suhteessa tilannetta edeltävään, viime viikon kurssitasoon", sanoo Sarkamies.

Voidakseen ostaa koko yhtiön on ostajan pystyttävä saamaan haltuunsa liki kaikki ostettavan yhtiön osakkeet. Kun ostajalla on hallussaan tietty määrä osakkeista, esimerkiksi Suomessa 90 prosenttia, saa tämä lunastaa loputkin.

Alcatel-Lucentin pörssikurssin nousu johtuu siis siitä, että markkinat ennakoivat Nokian joutuvan maksamaan kalliisti sen osakkeista. Jos kauppa toteutuu, Alcatel-Lucentin omistajat saisivat osakkeistaan Nokialta suuremman hinnan kuin niistä on viime aikoina maksettu.

2. Fuusio on Nokialle riski

Nokia ja Alcatel-Lucent ovat monella tapaa samanlaisia yhtiöitä. Kummallakin on takanaan vaikeita fuusioita ja vaikeita vuosia. Kummankin yhtiön osakekurssit olivat alamaissa vuonna 2012, mutta ovat sen jälkeen olleet nousussa.

Nokia on nyt Sarkamiehen arvion mukaan kahdesta vahvempi. Se haluaa ostaa Alcatel-Lucentin, sillä osto avaisi sille uusia markkina-alueita ja -aloja.

Se antaisi Nokialle esimerkiksi vahvan aseman Pohjois-Amerikan mobiiliverkkomarkkinoilla, joilla se on selvästi kilpailijaansa Ericssonia heikompi.

"Nokialla on mennyt viime vuodet hyvin", Sarkamies sanoo. "Yritysoston jälkeen pari vuotta menee väistämättä saneeratessa, ja siitä tulee suuria saneerauskustannuksia."

Yritysostoon sisältyvät riskit selittävät myös Nokian kurssin laskua.

3. Nokian osakkeenomistajille ei ole ehkä luvassa lisäosinkoja lähivuosina

Sarkamiehen mukaan Nokian viime vuosien tarina on rakentunut verkkoliiketoiminnan ja kasvavan patenttibisneksen varaan.

Nyt Nokia tekisi ison investoinnin. Osakkeenomistajille se voisi tarkoittaa laihoja vuosia. Sarkamiehen mukaan isoja ylimääräisiä osinkoja ei olisi luvassa.

Niinpä sijoittaja, joka on omistanut Nokiaa isojen osinkojen toivossa, voi päätyä myymään omistuksensa. Tämäkin voi selittää Nokian kurssin laskua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat