Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islannin tuhoaja tekee taas diilejä

Talous
 
Tom Stockill / CAMERA PRESS
Thor Björgolfsson
Thor Björgolfsson Kuva: Tom Stockill / CAMERA PRESS

Tunnelma Helsingin vanhassa jäähallissa oli odottava ja hermostunut. Teleoperaattori Elisan osakkeenomistajat olivat kokoontuneet hyytävänä ja räntäsateisena maanantaina yhtiön ylimääräiseen yhtiökokoukseen. Hetkeä ennen kokouksen alkua paikalle harppoi islantilainen sijoittaja Thor Björgólfsson avustajineen.

Hän oli vaatinut kokouksen koolle vaihtaakseen Elisan hallituksen omiin miehiinsä. Tarkoitus oli pilkkoa yhtiö. Elettiin tammikuun puoliväliä vuonna 2008.

Maailman rahoitusjärjestelmän romahtamiseen oli aikaa kahdeksan kuukautta.

Suomeen Thor rantautui sijoittajakumppaninsa Ari Salmivuoren houkuttelemana vuonna 2005. Hän tuntui ostavan kaiken mahdollisen.

Ensin hän osti internetyhtiö Saunalahden. Sen hän myi Elisan osakkeita vastaan

Mafian ja salamurhien uhka oli todellinen. Kerran Thor päätyi yökerhon vessaan, joka oli kauttaaltaan tuoreessa veressä.

Elisalle ja sai teleoperaattorista näin 15 prosentin osuuden.

Thor osti osuuden Amerista ja Straumur-pankkinsa kautta eQ-pankin. Pankkiiriliike FIM:ää hän kosiskeli, mutta sen osti lopulta islantilainen Glitnir-pankki. Hän piti konttoria hotelli Kämpin sviitissä. Kookkaat, treenatut ja piukkoihin pukuihin sonnustautuneet islantilaiset herättivät huomiota kaikkialla, missä he liikkuivat. He ostelivat 2000-luvun alussa yhtiöitä pitkin maailmaa, lentelivät suihkukoneilla, ankkuroivat jahtinsa Etelä-Ranskan rannikolle ja rellestivät niin seurapiireissä kuin liike-elämässä.

Yhdysvalloista 15. syyskuussa 2008 alkanut finanssikriisi puhkaisi muutamassa päivässä Islannin talouskuplan, kaatoi sen pankit ja niiden mukana itsevarmat finanssihait. Vain puolitoista vuotta Elisan ylimääräisen yhtiökokouksen jälkeen Thor oli jo myynyt kaikki omistuksensa.

Mikä tämä ukkosen jumalan nimeä kantava liikemies oikein oli miehiään?

Sen Thor, 48 kertoo viime vuoden lopulla ilmestyneissä muistelmissaan.

Antti Hämäläinen
Thor Björgólfsson saapui avustajineen näyttävästi Elisan ylimääräiseen yhtiökokoukseen tammikuussa 2008.
Thor Björgólfsson saapui avustajineen näyttävästi Elisan ylimääräiseen yhtiökokoukseen tammikuussa 2008.

Thor Björgólfssonin perhetausta on värikäs. Hän syntyi äitinsä kolmannesta avioliitosta. Äiti oli 27 ikävuoteen mennessä ehtinyt olla kaksi kertaa naimisissa ja saada neljä lasta. Toinen aviomies oli yhdysvaltalainen George Rockwell, joka perusti vuonna 1959 Yhdysvaltain natsipuolueen.

Rockwell kannatti ja avusti äärioikeistolaista Ku Klux Klania 1960-luvun taistelussa mustien kansalaisoikeuksia vastaan. Thorin äiti jätti 1961 miehensä ja palasi Islantiin, eikä antanut Rockwellin enää tavata lapsiaan. Entinen kannattaja murhasi Rockwellin vuonna 1967.

Thorin isä kasvoi työläiskodissa mutta raivasi tiensä laivanvarustamo Hafskipin toimitusjohtajaksi. Kun varustamo 1980-luvun lopulla meni konkurssiin, isä vangittiin talousrikoksista epäiltynä. Thorin mukaan kyse oli poliittisesti motivoidusta ajojahdista. Hafskip oli yrittänyt toimia maan valtapuolueista riippumattomana ja se kostettiin ajamalla yhtiö konkurssiin. Oikeudessa sadoista syytekohdista vain muutama piti ja johti lopulta vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Oli totuus Hafskipistä mikä tahansa, Thor kuvaa valaisevasti Islannin suku- ja suhdeverkostojen hallitsemaa poliittista ja talousjärjestelmää. Valtarakenteiden ravisteleminen tai valtavirran vastaisten ajatusten esiintuominen on hyvin vaikeaa runsaan 300 000 asukkaan maassa.

Sellaisessa ympäristössä voidaan ajautua katastrofaaliseen talouspolitiikkaan, jollaista Islannin konkurssiin johtanut korkeiden korkojen, sääntelyn purkamisen ja tuhlauksen politiikka oli.

Thor Björgólfsson asuu nykyään Lontoossa ja tekee diilejä sijoitusyhtiönsä Novatorin kautta. Hänen mielestään Islannin hallinto teki suuria virheitä talouskriisin jälkihoidossa.
Thor Björgólfsson asuu nykyään Lontoossa ja tekee diilejä sijoitusyhtiönsä Novatorin kautta. Hänen mielestään Islannin hallinto teki suuria virheitä talouskriisin jälkihoidossa.

Thor pakeni Islannin ahdistavaa ilmapiiriä Yhdysvaltoihin opiskelemaan niin kuin suuri osa kunnianhimoisista nuorista islantilaisista. New Yorkin yliopistosta valmistuttuaan hän lähti koettamaan onneaan 1990-luvun alun Venäjälle. Thor oli tavannut Reykjavíkissa panimoalalla toimivan Magnus Thorsteinssonin.

He alkoivat ensin viedä panimolaitteita Venäjälle ja muuttivat sitten itse perässä perustamaan pullotus- ja panimotoimintaa.

Kommunismin kaatuminen avasi rohkeille ja häikäilemättömille tilaisuuden rikastua.

Ensimmäiset miljoonansa Thor loi suomalaisella lonkeroreseptillä. Lonkeroa oli viety jonkin verran Suomesta Neuvostoliittoon. Thor hoksasi, ettei suomalaisten keksimän limuviinan reseptillä ollut suojaa Venäjällä. Niinpä hän kopioi sen.

Toiminta sai alkunsa "synkissä teollisuushalleissa ja Pietarin lähiöiden virtsalta haisevissa vuokrataloissa". Hän söi alkuaikoina pääasiassa Snickers- ja Mars-patukoita ja joi Pepsiä, koska kasvissyöjän oli vaikea löytää muuta ruokaa perunan ja nauriiden lisäksi.

Venäjän muutoksen pyörteessä eläminen oli silti kiihdyttävää. Kuilu kommunismin hylkäämän, köyhtyvän kansan ja valtion omaisuutta kahmivien Rolexeja käyttävien uusrikkaiden välillä kasvoi silmissä.

Kaoottisten vaiheiden, huijausten, mafian painostuksen, sotkuisten kumppanuuksien ja muun muassa tuolloin Pietarin varapormestarina toimineen Vladimir Putinin siunauksella lonkero- ja olutbisnes lähti pyörimään. Botskarev-olut menestyi lopulta lonkeroakin paremmin.

Kuka?

Thor Björgólfsson

 Björgólfur Thor Björgólfsson on 48-vuotias islantilainen yrittäjä ja sijoittaja.

 Thor oli ennen finanssikriisiä Suomessa muun muassa Elisan ja Amerin suuromistaja kumppaniensa kanssa.

 Islannissa hän nousi koko talouskriisin symboliksi.

 Asuu Lontoossa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

Mafian ja salamurhien uhka oli todellinen. Kerran Thor päätyi yökerhon vessaan, joka oli kauttaaltaan tuoreessa veressä. Panimoala oli mafian erityisen kiinnostuksen kohde ja kilpailijayhtiöiden johtajia murhattiin tai pahoinpideltiin.

Thorin itsensäkin on vihjailtu olleen mukana kaikenlaisessa arveluttavassa Venäjän-vuosinaan. Varsinaisia rikoksia Thor ei myönnä tehneensä mutta toteaa, että valtion ja rikollisjärjestöjen toiminnan raja oli tuon ajan Venäjällä varsin hämärä.

Hän kertoo palkanneensa entisen Neuvostoliiton armeijan kenraalin johtaman "turvallisuusyhtiön" suojakseen mafiaryhmiä vastaan.

Sieppausten varalta hän piti 50 000 dollaria käteisenä ja helposti saatavilla. Niillä olisi voinut ostaa itsensä vapaaksi – tai kenties maksaa perässä olevalle palkkamurhaajalle toimeksiantajaa paremmin.

Vuonna 2002 Thor kumppaneineen myi panimoyhtiönsä Heinekenille 400 miljoonalla dollarilla. Omalla sadan miljoonan osuudellaan hän alkoi ostella yrityksiä muun muassa Bulgariasta, Tšekistä ja Suomesta. Venäjälle hän ei enää palannut.

Se, mikä toimi Venäjällä ja Itä-Euroopan villeissä siirtymätalouksissa, ei toiminutkaan länsimaissa. Suomessa ja Saksassa Thorin yritykset menivät lopulta pieleen ilman finanssikriisiäkin. Hän yritti pienellä osakeomistuksella puhua pienomistajat puolelleen sekä vaihtaa yhtiöiden hallitukset ja strategiat. Näin toimivat aktivistisijoittajat, mutta onnistuakseen toiminta vaatii suurta strategista silmää ja luottamusta herättävän olemuksen. Thorin suunnitelmat olivat niin epämääräisiä tai arveluttavia, että suomalaiset ja saksalaisetkin sijoittajat kavahtivat.

Elisan Thor olisi onnistuessaan todennäköisesti pilkkonut, lastannut piripintaan velalla ja sitten käyttänyt yhtiötä muiden operaattoriomistustensa sijoituspaikkana. Suuret suomalaiset omistajat eläkeyhtiö Varma etunenässä kävivät täysin poikkeukselliseen julkiseen kampanjaan aikeita vastaan ja voittivat ylimääräisen yhtiökokouksen äänestyksen.

Urheiluvälineyhtiö Amerissa Thor Björgólfsson olisi antanut potkut toimitusjohtaja Roger Talermolle ja muullekin pääkonttorin väelle. "Pääkonttori olisi tullut toimeen viidellä ihmisellä, koska liiketoimintoja johdettiin ulkomailla", Thor kirjoittaa.

Ollakseen taitava neuvottelija ja strategi, hän käyttäytyi lopulta yllättävän tökerösti.

Thor talloi isoille varpaille ja herätti tunteikasta vastarintaa. Saksassa hän yritti esimerkiksi pilkkoa vanhan pääoman linnakkeen, vakuutusyhtiö Allianzin, mutta epäonnistui. Kaiken lisäksi hän ajoi saksalaisen pankkijätin Deutsche Bankin vaikeuksiin, koska pankki rahoitti noin neljällä miljardilla eurolla kopiolääkeyhtiö Actaviksen oston ulos pörssistä. Ajan tavan mukaan Actavis otti itse taseeseensa ostoon käytetyn velan. Kun tuotannossa ilmeni laatuongelmia, yhtiö oli nopeasti konkurssikypsä.

Thor yritti olla niin kuin esikuvansa, yhdysvaltalainen aktivistisijoittaja Carl Icahn. Hän kuvailee kirjansa alussa kiperää valintatilannetta, kun hän olisi voinut viettää iltaa huippumalli Claudia Schifferin kanssa, mutta juuri samaan aikaan hänelle järjestyi tapaaminen Icahnin kanssa. Thor valitsi Icahnin.

Thor myöntää itsekin, että hänellä oli liian monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Asiat menivät pieleen Elisassa ja Allianzissa osin siksi, ettei hänellä ollut aikaa keskittyä operaatioihinsa. Käytös Elisan yhtiökokouksessa oli lähes maanista. Thor piti kokouksessa omituisen ja alentuvalta kuulostavan puheen, jossa hän maalaili suomalaisten ja islantilaisten läheistä sukulaisuutta. Hän yritti muuttaa hallitusesityksiään vielä kesken kokouksen, vaikka oli itse vaatinut kokouksen koolle. Lopulta hän esiintyi toimittajille hyvin uhmakkaasti.

Thorin omien laskujen mukaan hänen omaisuutensa arvo oli suurimmillaan vuonna 2007 neljä miljardia dollaria. Luku on kyseenalainen. Kaikki omistukset eivät olleet pörssilistatuissa yrityksissä, joiden arvostusta voi pitää edes jotenkin luotettavana.

Minkä arvoinen oikeasti oli miljardin dollarin arvoiseksi kirjattu osuus korviaan myöten velkaantuneesta lääkeyhtiöstä, joka teki tappiota? Tai minkä arvoinen enemmistöomistus islantilaisesta Landsbankista, jonka lainoista kolmasosa oli annettu Thorin omille yhtiöille?

Pankkiirien kuvat päätyivät vuonna 2009 reykjavílaisen yökerhon pisuaareihin.
Pankkiirien kuvat päätyivät vuonna 2009 reykjavílaisen yökerhon pisuaareihin.

Kun Lehman Brothers päästettiin Yhdysvalloissa konkurssiin syyskuun puolivälissä 2008, koko velkarahalla lepäävä rakennelma romahti muutamassa viikossa. Landsbanki meni nurin. Thor joutui myymään lähes kaikki omistuksensa selviytyäkseen sijoitusyhtiönsä Novatorin yhteensä noin kymmenen miljardin euron veloista. Osan veloista hän oli myös taannut henkilökohtaisesti.

Kahden vuoden neuvottelujen ja 45 miljoonan euron juristilaskun jälkeen Thor sai sovittua velkajärjestelyn velkojiensa kanssa.

Islannissa Thorista tuli koko kriisin syntipukki. Hän esitti maan tiedotusvälineissä julkisen anteeksipyynnön. Kirjassaan hän kertoo, mitä hän oikeasti ajattelee Islannin hallinnon toimista kriisin aikana. Thorin mielestä islantilaisista pankeista juuri hänen omistamansa Landsbanki olisi pitänyt pelastaa, koska se oli oikeasti parhaassa kunnossa. Pankin ongelmaluottoja ja -sijoituksia hallinnoiva roskapankki on lopulta saanut maksettua suuremman osan veloistaan kuin minkään muun islantilaispankin konkurssipesä.

Kuitenkin Lansbanki oli ainut pankki, jolta valtiontuki evättiin. Kaupthing ja Glitnir saivat tukea, mutta kaatuivat silti.

Thorin mukaan myös investointipankki Straumur-Burdaras oli elinkelpoinen ja ajettiin nurin turhaan vain tilapäisten likviditeettiongelmien vuoksi.

Islannin parlamentti pelasti islantilaiset säätämällä poikkeuslain, jolla islantilaisten omat talletukset siirrettiin uusiin pankkeihin. Kaikki ulkomaiset talletukset ja pankkien ulkomailla olevat velkakirjat mitätöitiin.

Maa siis julisti itsensä käytännössä konkurssiin ilman konkurssipesää. Thorin mielestä Islanti selvisi röyhkeydestään vain siksi, että maa on niin pieni. Kukaan ei viitsinyt nähdä vaivaa saadakseen maan todella polvilleen ja kantamaan vastuunsa.

Thor kirjoittaa yhdysvaltalaisen Citigroupin pääekonomistin Willem Buiterin Reykjavíkissa vuonna 2011 pitämästä puheesta. Kuulijakunta oli arvatenkin arvovaltainen. Buiter sanoi, että hän ei ollut milloinkaan nähnyt yhdessäkään kehittyneessä maassa vastaavaa kollektiivista typeryyttä, kuin mitä Islannissa oli vallalla ennen vuoden 2008 romahdusta.

Se oli Buiterin mielestä toisaalta ymmärrettävää, koska "Islannissa on suurin piirtein yhtä paljon lahjakkuutta kuin keskikokoisessa englantilaisessa kaupungissa". Siksi on mahdotonta, että maasta riittäisi kykeneviä ihmisiä valtiovarainministeriöön, keskuspankkiin, finanssivalvontaan, ulkoministeriöön sekä liike-elämään.

Mitä Thorille itselleen kuuluu nyt?

Hän sai lääkeyhtiö Actaviksen pelastettua Deutsche Bankin kanssa tehdyllä velkajärjestelyllä. Vuonna 2012 yhtiö fuusioitiin yhdysvaltalaiseen Watsoniin.

Oman velkajärjestelynsä Thor sai päätökseen vuonna 2013. Samoihin aikoihin hän myös pääsi rahoitusmaailman epävirallisesta pannasta. Jopa Deutsche Bank halusi olla taas mukana järjestämässä ja takaamassa puolalaiselle teleoperaattorille Playlle viime vuonna järjestettyä miljardin euron joukkolainaa.

Actavis on kasvanut edelleen fuusioilla. Huhtikuun lopussa yhtiön markkina-arvo New Yorkin pörssissä oli 115 miljardia dollaria, ja Thor omistaa yrityksestä yhä vajaat kaksi prosenttia.

Hän omistaa myös osan puolalaisen teleoperaattori Playn ja moottoripyörätehdas Indianin. Viime vuoden lopulla Thor arvioi omaisuutensa arvoksi noin puolitoista miljardia dollaria. Nyt se on jo paljon enemmän.

Thor on siis alkanut tehdä taas diilejä. Hän väittää silti oppineensa jotain ja välttävänsä nyt turhia riskejä.

Myös rahoitusmarkkinat ovat muuttuneet kriisin jälkeen. Yhtä suuria riskejä ei enää oteta. Ennen vuotta 2008 pystyi tekemään 500 miljoonan dollarin kaupan sijoittamalla omaa rahaa vain 50 miljoonaa euroa. Loput sai helposti velaksi. Enää tämä ei onnistu, vaan kauppoihin pitää etsiä aitoja kumppaneita ja omaa rahaakin on oltava valmis käyttämään enemmän.

Thor asuu Lontoossa vaimonsa Kristinin ja kolmen lapsensa kanssa. Pariskunta on ollut yhdessä 20-vuotiaasta asti. Thor on taas tervetullut Islantiinkin. Enää autoa ei ruiskumaalata yön aikana punaiseksi niin kuin vuonna 2009.

Onko Thor hyvis vai pahis? Sitä on mahdotonta sanoa. Kaikkea Thor ei kirjassaan paljasta, eikä hän myöskään onnistu selittämään kaikkea mustaa valkoiseksi.

Hän on tyypillinen häikäilemätön sijoittaja, joka käyttää mahdollisuudet hyväkseen, eikä hidasta vauhtia pohtiakseen moraalikysymyksiä.

Nopea rikastuminen on mahdollista järjestelmien ja toimialojen murroskohdissa, kuten 1990-luvun Venäjällä tai kopiolääkealan nousussa. Niitä Thor on osannut hyödyntää taitavasti.

Kirjoitus perustuu Thor Björgólfssonin ja toimittaja Andrew Caven kirjoittamaan kirjaan: Billions to Bust – and Back, HS:n vanhoihin artikkeleihin ja toimittajan kokemuksiin.

Thor Björgólfsson saapui Suomeen 2005. Hän piti konttoria hotelli Kämpin sviitissä.
Thor Björgólfsson saapui Suomeen 2005. Hän piti konttoria hotelli Kämpin sviitissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat