Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä merkitys Kreikan kansanäänestyksellä on?

Talous
 

HS kysyi asiantuntijoilta, mikä merkitys Kreikan kansanäänestyksellä on.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Ilkka Kanerva
Ilkka Kanerva

lkka Kanerva
Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja

"Kyseessä on korostetun poliittinen linjaus, jossa on kaksi suuntaa vastakkain, kyllä tai ei. Samalla kysymys on kyllä tai ei Euroopalle. Kansanäänestys on tärkeä virstanpylväs, joka on verrattavissa Suomen kansanäänestykseen EU:hun liittymisestä vuonna 1995. Vaalitarkkailua tekevä Etyj ei ole toistaiseksi ollut mukana tarkkailemassa kansanäänestyksiä, koska ne ovat muita vaaleja yksioikoisempia. Vastaisuudessa kansanäänestysten tarkkailua tulisi harkita, sillä poliittinen tilanne on monessa muussa maassa mutkikkaampi kuin esimerkiksi Pohjoismaissa."

Juha Metso
Vesa Kanniainen
Vesa Kanniainen

Vesa Kanniainen
Kansantaloustieteen professori

"Kreikan kansanäänestyksen kumpi tahansa tulos tietää Suomelle menetyksiä. Suomen saatavien kannalta on lähes samantekevää, vastaavatko kreikkalaiset kyllä vai ei. Jos Kreikka sanoo rahaliitolle kyllä, maa joutuu velkasaneeraukseen. Jos Suomen kuuden miljardin euron saatavia leikataan esimerkiksi 60 prosenttia, jokainen voi laskea, paljonko Suomi menettää. Jos taas tulos on ei, Kreikka ei maksa saataviaan eikä Suomen neuvottelemilla vakuuksilla ole mitään arvoa. Pankit pysyvät kiinni, Kreikka ajautuu ulos eurosta ja joutuu noin vuodeksi kaaokseen. Jonkinlainen elpyminen on sen jälkeen tiedossa. Oma raha tuo toivoa. Saksan liittokanslerille Angela Merkelille Kreikan pysyminen eurossa on kunnia-asia, mikä voi asettaa Saksan ja muut euromaat napit vastakkain."

Vesa-Matti Väärä
Teija Tiilikainen
Teija Tiilikainen

Teija Tiilikainen
Ulkopoliittisen instituutin johtaja

"Kansanäänestyksellä on periaatteellinen merkitys. Kyse on siitä, ovatko kreikkalaiset valmiita maksamaan euroon kuulumisesta nyt, kun tiedetään, mikä se hinta on. Kysymys on lähinnä taloudellinen eikä välttämättä käy käsi kädessä EU:hun kuulumisen kanssa. Jos Kreikka äänestää lainaohjelman puolesta, tulos selkeyttää tilannetta, sillä viesti velkojille on, että neuvotteluja kannattaa jatkaa. Jos taas äänestetään vastaan, tilanne on mutkikkaampi, sillä vastapuoli (EU, Euroopan Keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF) ei ole halukas kompromisseihin. Pallo siirtyy takaisin euromaille.

Pauli Mäkelä
Pauli Mäkelä

Pauli Mäkelä
Suomen Kreikan-suurlähettiläs

"Kansanäänestyksessä ratkeaa ei sen enempää eikä vähempää kuin Kreikan kohtalo. Siinä ratkeaa maan paikka eurossa ja sitä kautta koko EU:ssa. Oli tulos mikä tahansa, sitä seuraavat vähintään yhtä vaikeat neuvottelut kuin tähän asti. Äänestystulos ei tuo mitään automaattista ratkaisua tai helpotusta Kreikan tilanteeseen. Kreikkalaisilla on äänestyksen jälkeen itsetutkiskelun paikka."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat