Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monelle riittää tavallinen hammastahna – hammaslääkäri arvioi tahnojen sisältämiä aineita

Erilaisiin suun vaivoihin löytyy räätälöityjä hammastahnoja, terve suu kaipaa vain fluoria

Talous
 
Anu Vallinkoski
Rio Gandara HS
Tärkeintä hammastahnassa on riittävä fluoripitoisuus.
Tärkeintä hammastahnassa on riittävä fluoripitoisuus. Kuva: Rio Gandara HS
Fakta

Vihlooko? Etsi tuoteselosteesta arginiinia!

Vihlovat hammaskaulat

Tutkimuksissa on saatu vahvaa näyttöä, että arginiini (Arginine) ja kalsiumkarbonaatti (Calcium Garbonate) helpottavat hammaskaulojen vihlontaa. Myös kaliumnitraattia (Potassium Nitrate) ja tinafluoridia (Stannous Fluoride) sisältävät tahnat auttavat vihlontaan.

Hampaiden eroosio

Tähänastisten tutkimusten mukaan tina (Stannous), tinakloridi (Stannous Chloride) ja kitosaani (Chitosan) vähentävät hampaiden eroosiota. Kitosaani ei sovi äyriäisallergikoille.

Tummentumat

Tahnojen eri valkaisumenetelmien teho vaihtelee. Hankaavat aineet (kuten Calsium Garbonate, Calsium Pyrophosphate, Titanium Dioxide, Hydrated Silica) ja entsymaattiset aineet kuten papaiini (Papain) tepsivät pinnallisiin värjäymiin. Blue Covarine eli siniväri saa hampaat näyttämään hetkellisesti valkoisemmilta. Sen sijaan hammastahnojen vetyperoksidipitoisuudet (Hydrogen Peroxide) ovat niin alhaisia, ettei tehoa juuri ole.

Plakin neutralointi

Arginiini ja kalsiumkarbonaatti neutraloivat plakin happamuutta.

Kuiva suu

Alentuneesta syljenerityksestä ja herkistä limakalvoista kärsiville on tarjolla herkän suun hammastahnoja. Näiden tahnojen maku on mieto eikä niissä ole saippuoivia aineita kuten natriumlauryylisulfaattia (Sodium Lauryl Sulfate).

Aikuisten hammastahnoissa on mistä valita – kaupan on hohtavaa valkeutta, lievitystä vihlontaan, helpotusta kuivalle suulle.

Hammastahnan tärkein tehtävä on estää hampaiden reikiintymistä ja ikenien tulehtumista. Valtaosa meistä pärjäisikin aivan tavallisella hammastahnalla, yliopistonlehtori ja hammaslääkäri Anja Kotiranta Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osastolta toteaa.

"Hammastahnan tärkein ominaisuus on riittävä fluoripitoisuus. Hyvässä perustahnassa on myös hankaavia ja saippuointiaineita", Kotiranta tiivistää.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian laatimien karieksen Käypä hoito -suositusten mukaan aikuisille sopiva fluoridipitoisuus on 0,11–0,145 prosenttia.

Hankaavat aineet ja vaahtoamista lisäävä saippuointiaine parantavat puhdistavuutta.

Myös reikiintymistä vähentävä ksylitoli olisi hyvä lisä tahnaan. Tosin ksylitolia pitäisi olla vähintään kymmenen prosenttia, jotta sillä olisi todellista tehoa.

"Tuoteselosteista ei yleensä selviä, miten paljon ksylitolia on. Osviittaa antaa se, missä kohti ainesosaluetteloa ksylitoli mainitaan. Jos se on litanian loppupäässä, määrä on pieni", Kotiranta selventää.

Artikkeliin liittyvät

Hän arvelee, että usein valmistajat pihistelevät kallista raaka-ainetta eivätkä lisää sitä hammastahnaan riittävän paljon.

Hammastahnojen hankaavuusarvot eli rda-arvot puhuttavat aika ajoin hammaslääkäreitä, sillä liiallinen hankaavuus vahingoittaa hammaskiillettä.

Suomessa lainsäädäntö ei aseta rda-arvoille ala- tai ylärajaa. Tahnojen tuoteselosteissa arvoja ei ole yleensä ilmoitettu.

"Arvot eivät kerro lopullista totuutta hankaavuudesta, mutta antavat suuntaa. Itse pitäisin yli 110 rda-arvoa liian suurena", Kotiranta toteaa.

Erityisesti valkaisevissa hammastahnoissa voi olla korkeita hankaavuusarvoja. Kotiranta toivoisikin, että niihin rda-arvo merkittäisiin.

"Hampaita pestessään kyllä huomaa, jos tahna on kovin hankaava. Tahnan karhea ja jauhomainen rakenne kertoo, että arvo on suuri."

Kotirannan mukaan joskus hammastahnoja kaupittelevat mainoslauseet liioittelevat niiden hyviä vaikutuksia. Täysin vailla tieteellistä pohjaa väitteet ovat kuitenkin vain harvoin.

Hankalin erikoistahnojen ryhmä on valkaisevat hammastahnat.

"Ne tehoavat vain pinnallisiin tummentumiin, jos tehoavat. Hammasluuta ne eivät valkaise. Jos luun väriä haluaa muuttaa, on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen", Kotiranta tähdentää.

Valkaisevien hammastahnojen teho perustuu usein voimakkaaseen hankaavuuteen.

Liian innokas hankaavien tahnojen käyttö voi kuitenkin lisätä hampaiden tummuutta. Hankaus kuluttaa hammaskiillettä, jolloin alla oleva tummempi hammasluu alkaa paistaa kiilteen alta.

"Neuvoisin käyttämään valkaisevia tahnoja vain kuuriluonteisesti, korkeintaan viikon kerrallaan", Kotiranta opastaa.

Entä sopiiko samanlainen hammastahna kaikille aikuisille?

"Jos suu ja hampaat ovat terveet, voi hampaansa pestä lähes millaisella tahnalla tahansa, kunhan siinä on fluoria riittävästi. Valkaisevat tahnat ovat poikkeus", Kotiranta sanoo.

Jos suussa on joku ongelma, pitää tahna valikoida tarkemmin.

Esimerkiksi vihlovista hammaskauloista tai syljen tuotannon alentumisesta kärsivien ei pitäisi käyttää hankaamalla valkaisevia tahnoja lainkaan. Joillekin kuivasuisille eivät sovi edes tavalliset perustahnat.

 

Rio Gandara HS

Mitä tahnat sisältävät? Hammaslääkäri Anja Kotiranta arvioi hammastahnat pelkkien tuoteselosteiden perusteella.

 

Pirkka Fresh

75 ml, 1,05 euroa

"Ei sisällä natriumlauryylisulfaattia, minkä vuoksi sopii hellävaraisena kuivasta suusta kärsiville. Fluoridipitoisuus on hyvä."


Pepsodent Xylitol

75 ml, 1,65 euroa

"Ksylitolilla on antimikrobisia vaikutuksia. Pakkauksen perusteella ei voi päätellä, onko ksylitolia riittävästi. Fluoridipitoisuus on hyvä."


Sensodyne Gentle Whitening

75 ml, 3,25 euroa

"Tuoteselosteessa vihloville hammaskauloille sekä värjäytymien poistoon ja puhdistustehon lisäämiseen sopivia aineita. Limakalvoille hellävarainen. Fluoridia riittävästi aikuisille."


SB12 toothpaste

100 ml, 8,94 euroa

"Sisältää hengitystä raikastavaa ainetta. Ksylitolia on, mutta määrää ei kerrota. Tahnan säilöntäaine tappaa mikrobeja. Fluoridipitoisuus hyvä."


Urtekram Toothpaste Mint

75 ml, 3,49 euroa

"Sisältää hengitystä raikastavia ja sieni-infektioita hillitseviä aineita sekä eteerisiä öljyjä. Fluoridipitoisuus suositusten alarajalla (0,1%)."


Elmex Kariessuoja

75 ml, 2,79 euroa

"Perustahna, jossa ei mitään erikoista. Fluoridia kiitettävästi."


Yotuel Pharma Vitamin B5 Whitening Toothpaste

50 ml, 8,70 euroa

"Plussaa riittävästä ksylitolin määrästä. Tahnassa on myös valkaisuun sopivia entsyymejä. Alhainen hankaavuusarvo – 36. Fluoripitoisuus pieni – 0,0995 %."


Oral-B Pro Expert

75 ml, 3,59 euroa

"Tahnassa on käytetty kasviperäisiä ainesosia, esimerkiksi neilikkaöljyä, jolla on antimikrobisia vaikutuksia. Tahnan tinafluoridi auttaa vihlontaan. Sisältää myös sinkkiyhdistettä, jolla on hengitystä raikastava vaikutus. Sopivasti fluoridia, josta suuri osa on hampaiden vihlomista vähentävää tinafluoridia."


Colgate MaxWhite

75 ml, 1,99 euroa

"Tahnassa puhdistusta tehostavia aineosia. Fluoridipitoisuus on hyvä."


Xtra Hammastahna

125 ml, 0,85 euroa

"Ei sisällä natriumlayryylisulfaattia, joten on hyvä herkille limakalvoille. Fluoripitoisuus hyvä."


Pepsodent Kids

2-6 vuotiaat 50 ml, 1,65 euroa

"Sisältää E-vitamiinin johdannaista, jota käytetään myös ihonhoitotuotteissa. Ehkä tässä on ajateltu ikenien hyvinvointia. Tehosta en osaa sanoa. Lapsille sopiva määrä fluoridia."


Elmex

0-5 vuotta 75 ml, 2,90 euroa

"Tuoteselosteen perusteella limakalvoille tavallista hellävaraisempi. Fluoridipitoisuus alhainen (0,05 %), minkä vuoksi sopii lapsille alueilla, joissa veden fluoripitoisuus on suuri."


Oxygenol Muumi

2-6 vuotiaat 50 ml, 1,89 euroa

"Sisältää xylitolia, mutta määrää ei kerrota. Hellävarainen limakalvoille. Fluoridia lapsille sopiva määrä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat