Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liha kallistuu rehujen hintojen noustessa

Kuivuus Yhdysvalloissa nostaa rehuraaka-aineiden hintoja. Lihan kuluttajahintojen odotetaan nousevan viiveellä.

Talous
 
Adrees Latif Reuters
16-vuotias Kirk Berry työskenteli viime viikolla kuivuuden vaivaamalla soijapellolla Yhdysvalloissa Iowan osavaltion Brooklynissa.
16-vuotias Kirk Berry työskenteli viime viikolla kuivuuden vaivaamalla soijapellolla Yhdysvalloissa Iowan osavaltion Brooklynissa. Kuva: Adrees Latif Reuters

Rehujen kallistuminen koettelee lihantuottajia ja voi nostaa lihan kuluttajahintaa entisestään.

Rehujen hintojen ennakoidaan nousevan edelleen syksyn mittaan muun muassa, koska merkittävän rehuraaka-aineen soijan hinta on kasvanut selvästi maailmanmarkkinoilla.

Artikkeliin liittyvät

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) maatalousekonomisti Kyösti Arovuori arvioi alustavasti, että lihan keskimääräinen kuluttajahinta voi kohota tuotantokustannusten kasvun vuoksi tänä vuonna yhdestä kahteen prosenttiyksikköä aiemmin ennustettua enemmän.

Keväällä PTT arvioi, että lihan hinta nousee keskimäärin viisi prosenttia vuositasolla tänä vuonna.

Soijatonni on kallistunut maailmanmarkkinoilla noin 120 eurolla vuoden alusta.

Hinnat lähtivät edelleen voimakkaaseen nousuun viime viikolla, kun Yhdysvaltojen maatalousministeriö alensi ennustettaan maan soijasadosta noin kahdeksalla prosentilla kuukauden takaisesta. Syynä on Yhdysvaltojen keskiosia koetteleva paha kuivuus.

Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimuslaitoksen (NOAA) mukaan 56 prosenttia Yhdysvaltojen alueista kärsii tällä hetkellä kuivuudesta. Alue on suurin 12 vuoteen.

Rehuntuottaja A-rehun toimitusjohtaja Jouko Lahtinen ennakoi, että rehut kallistuvat raaka-ainehintoja seuraten viiveellä useampaan otteeseen loppuvuonna.

Aluksi hinnat nousevat viidestä kymmeneen prosenttia, myöhemmin parikymmentäkin prosenttia, hän arvioi.

"Kaikki on mahdollista, loppuvuosi on täysin auki."

Samansuuntaisesti arvioivat Raisioagron myyntijohtaja Veli-Matti Reunasalo ja Hankkija-Maatalouden rehuliiketoiminnan johtaja Jukka Haikonen.

Soija on merkittävä rehuraaka-aine sianlihan, siipikarjan ja kananmunien tuotannossa. Nautarehujen hintaa heiluttaa rypsi, joka pitkälti seuraa soijan hintaa.

Rehuhintoihin vaikuttavat myös rehuviljojen hinnat. Ne ovat nousseet merkittävästi vuoden takaisesta, mutta syksylle ei toistaiseksi odoteta suurta nousua.

Pöytyällä viidensadan emakon sikatilaa pitävä Jari Lahtinen toteaa, että tilan tulos painuu rehukustannusten vuoksi tänä vuonna tappiolle. Tuotannon kuluista noin puolet tulee rehuhankinnoista.

"Kesän alussa näytti vielä, että edellinen kuoppa tasoittuu ja saamme kustannukset katettua. Nyt tulee uutta painetta ennen kuin päästiin edes vanhoista ongelmista riittävään hinnannousuun. Kyllä tämä on erittäin vakava tilanne", Lahtinen sanoo.

Vanhoilla ongelmilla hän viittaa sianlihamarkkinoita jäytäneeseen ylituotantoon, joka piti pitkään tuottajahinnat alhaisina. Nyt ylituotanto on sulanut, ja tuottajahinta on noussut alkuvuonna vajaat kahdeksan senttiä kilolta 1,58 euroon.

MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala uskoo, ettei yksikään suomalainen sikatila silti tee tänä vuonna voittoa, ellei lihan hintoihin tule merkittäviä korotuksia.

"Tuottajahinta oli pitkään 2000-luvulla 1,35–1,50 euroa, mutta silloin rehuohran hinta oli noin 90 eurossa. Nyt se on 180 eurossa", Rantala kuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat