Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinolan vesi virtaa Kiinaan

Ainutlaatuinen kivennäisvesivarasto löytyi yli kaksikymmentä vuotta sitten Heinolan Lusista.

Talous
 
Lauri Rotko
Marja Saviola ja Jari Kokkonen vievät suomalaista vettä Kiinaan.
Marja Saviola ja Jari Kokkonen vievät suomalaista vettä Kiinaan. Kuva: Lauri Rotko

Heinola. "Tässä se nyt on", Viquan toimitusjohtaja Marja Savioja esittelee ohuelle paperille painettua kiinaksi kirjoitettua sertifikaattia.

Jos pullottamolla olisi pari kuohuviinilasia, hän kilistäisi vesimaljoja yhdessä Kiinan markkinoita avanneen Jari Kokkosen kanssa.

Artikkeliin liittyvät

Paperi on Heinolan kivennäisvedelle eli Vellamolle myönnetty terveyssertifikaatti. Ilman sitä tuotetta ei voi markkinoida eikä myydä Kiinassa.

Kokkonen on manner-Kiinan markkinoilla toimivan vienti- ja tuontiyrityksen Finnforin omistaja ja toimitusjohtaja. Hän on toiminut Kiinassa kymmenisen vuotta. Tällä haavaa hän availee vientiväyliä suomalaisille juomille kotikaupungissaan Guangzhoussa.

"Ensimmäiset tilaukset lähtevät konteissa piakkoin ja ensi vuonna vienti on vähintään 200–250 konttia", Kokkonen lupailee.

Konttiin mahtuu noin 22 000 litraa vettä kertakäyttöpulloihin pakattuna. Markkinat pelkästään Guangzhoussa ovat mahtavat, sillä kaupungissa on 15 miljoonaa asukasta ja veden kulutus miljoonia litroja päivässä.

Kokkosen mukaan Suomesta voitaisiin viedä valtavat määrät erilaisia luonnonvesiä Kiinaan, kunhan yritykset osaisivat yhdistää voimansa. "Meillä pienet yritykset näpertelevät itsekseen ja haluavat tehdä kaiken itse", Kokkonen moittii.

Hänen mielestään yritysten kannattaisi verkostoitua ja käyttää vientimarkkinoiden avaamisessa jo Kiinassa toimivia ja sikäläiset markkinat ja kauppatavat tuntevia yrityksiä.

Savioja on hyvin toiveikas Kiinan suhteen. Kysymykseen siitä, onko kivennäisvesiyritys niellyt vuosien varrella paljon rahaa, hän vastaa lyhyesti: "On". Rikastumaan ei ole päässyt.

Vaikka kyseessä onkin ruotsalaisen Ramlösan tai ranskalaisen Evianin tasoinen aito luonnonkivennäisvesi, sen kotimaan markkinat ovat varsin pienet. Kaupassa jylläävät isojen kansainvälisten jättien tuotemerkit.

Kivennäisvesilähde löytyi 1990-luvun alussa Ala-Räävelin järven rannalta porakaivon teon yhteydessä vahingossa.

Silloinen alueen omistaja aloitti veden pullotuksen ja myynnin, mutta bisnes kuivui kokoon. Marja Saviojan isä, Lahden kaupungin kemisti Toivo Sav ioja, osti vesiyrityksen pakkohuutokaupassa 1996. "Isällä syttyi lamppu, että tätähän voisi viedä vesipulasta kärsiviin maihin. Mutta ei se niin helppoa ollutkaan", Savioja kertoo.

Viqua työllistää pullottamollaan muutaman henkilön tilapäisesti. Jos Kiinan vienti alkaa vetää, tarvitaan lisätyövoimaa. Yrityksen puitteet ovat varsin vaatimattomat.

Kiinan markkinoilla Vellamo on Kokkosen arvion mukaan kalliimpaa kuin paikallinen olut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat