Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italia hakee rahaa kulttuurisuojeluun

Colosseumin rakenteet olisivat saaneet rapistua edelleen ilman miljardöörin rahoja.

Talous
 
Tommaso Bonaventura
Colosseumin korjaustöistä vastaava tohtori Rossella Rea kertoo, että hankkeen sponsoriksi oli useita halukkaita, kuten halpalentoyhtiö Ryanair. Useimmat sijoittajista olisivat halunneet mainostaa Colosseumilla, mitä ei sallita.
Colosseumin korjaustöistä vastaava tohtori Rossella Rea kertoo, että hankkeen sponsoriksi oli useita halukkaita, kuten halpalentoyhtiö Ryanair. Useimmat sijoittajista olisivat halunneet mainostaa Colosseumilla, mitä ei sallita. Kuva: Tommaso Bonaventura

Rooma. Pylväs vasemmalla on pikimusta. Pylväs oikealla on kerman valkea, testauksen vuoksi pesty.

Juuri sellaiseksi, kerman valkeaksi, muuttuu pian koko tuhansia vuosia vanhan amfiteatterin, Colosseumin, julkisivu Roomassa.

Artikkeliin liittyvät

Pitkään odotetun pesuoperaation ja kattavan rakenteiden kunnostamisen on määrä alkaa vuodenvaihteen jälkeen.

Colosseumin ehostukseen on budjetoitu useampi vuosi aikaa ja noin 20 miljoonaa euroa rahaa.

Rakennus ympäristöineen on Italian vierailluin turistikohde, ja siis tulojen lähde. Valtio ei kuitenkaan kata kunnostuksen kuluja. Sen sijaan urakan maksaa miljardööri ja muun muassa kenkiä valmistavan Tod's-yhtiön omistaja Diego Della Valle.

Della Vallen kaltaisia yksityissijoittajia toivotaan nyt kipeästi Italian kulttuuriperinnön pelastajiksi, koska julkista rahoitusta ei ole talouskriisin ja taantuman vuoksi tarjolla, kertoo Colosseumin korjauksesta vastuussa oleva johtaja, tohtori Rossella Rea.

Kysymys julkisen kunnostusrahoituksen mahdollisuudesta näyttää lähinnä huvittavan häntä.

"Ei, ei, ei", Rea pudistaa päätään toimistossaan Colosseumin uumenissa.

Italian kulttuuribudjetilla pidetään periaatteessa yllä tärkeää osaa maan kulttuuriperinnöstä, Colosseumin lisäksi muun muassa Rooman keskustan Forum Romanumin raunioita.

Yhteensä maassa on yli 40 kulttuurin alan Unescon maailmanperintökohdetta ja yli 400 yleisölle avointa valtiollista museota ja arkeologisen kulttuuriperinnön aluetta. Ne vaativat jatkuvaa vaalimista.

Kulttuuribudjettia on kuitenkin leikattu vuosina 2000-2011 euromääräisesti noin kolmanneksella. Nyt summa on noin 1,4 miljardia euroa vuodessa ja alle 0,2 prosenttia valtion budjetista. Myös veikkausvoittovaroista tulevaa tukea on vähennetty viime vuosina rajusti, kulttuuriministeriön luvut osoittavat.

Rea selittää, että Colosseumin vuotuinen budjetti on noin puolitoista miljoonaa euroa, mikä riittää vain hallintoon ja kiireellisimpään ylläpitoon. Ilman yksityistä rahaa rakenteet olisivat saaneet rapistua, hän sanoo.

Kulttuuriperintö huolestuttaa Italiassa monia. Hallitukset eivät ole enää pitkään aikaan välittäneet rappiosta, Rea sanoo.

"Vaikutukset ovat kaikkien nähtävänä. Ylläpitoon ja restaurointiin ei ole rahaa, arkeologisia kaivauksia ei juuri enää tehdä."

Viimeksi keväällä media raportoi napolilaisen taidemuseon johtajasta, joka poltti talousvaikeuksissa pinnistelevän museonsa taidetta herättääkseen keskustelua julkisen rahoituksen puutteesta.

Kovaa keskustelua on käyty myös rauniokaupunki Pompejin tulevasta restauroinnista, sillä raunioista on viime vuosina romahtanut useampia rakenteita.

Myös Colosseumin seiniltä on jo vuosia tipahdellut pieniä palasia, Rea kertoo ja kaivaa näytteitä kaapistaan. Rakennus on vilkkaan liikenteen ympäröimä, eikä autoilua ole haluttu rajoittaa.

Yksityiset sijoittajat rahoittavat tällä hetkellä Colosseumin lisäksi muun muassa Rooman keskustassa sijaitsevaa Cestiuksen pyramidin korjausta.

Venetsiassa haetaan sijoittajaa, joka voisi maksaa noin viiden miljoonan euron hintaiset Rialton sillan kunnostustyöt. Vaateyhtiö Dieselin perustajan kerrotaan olevan kiinnostunut.

Entä mitä sijoittajat saavat vastineeksi?

Colosseumia rahoittavan Della   Vallen   nimi  painetaan turistien pääsylippuihin. Della Valle saa myös oikeuden käyttää kuvia Colosseumista, muttei mainostarkoituksiin.

Rakennuksen seinälle ei tule mainoslakanoita, sillä alueella mainostaminen ei ole sallittua. "Eiköhän se ole tarpeeksi mainosta, kun tästä kerrotaan maailmalla", Rea sanoo.

Venetsian Rialton siltaan saa sen sijaan kunnan mukaan kiinnittää mainoksen, kunhan se ei peitä yli kolmannesta sillan kaupunkiin näkyvästä pinta-alasta.

Joissakin tapauksissa vastaavista mainoksista on noussut äläkkä, kun sponsoreiden lakana on jäänyt julkiselle paikalle kuukausiksi tai vuosiksi, vaikka työt on jo lopetettu.

Näin tapahtui Palazzo Venezian kanssa Rooman keskustassa, Rea muistelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat