Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaasulaiva kaipaa terminaalia

Talous
 
Heikki Saukkomaa lehtikuva
Viking Gracea tankattiin Turussa STX:n telakalla.
Viking Gracea tankattiin Turussa STX:n telakalla. Kuva: Heikki Saukkomaa lehtikuva

Viking Linen uusi laiva käyttää myös dieseliä.

Viking Linen Gracen kaltaisille aluksille nesteytetyn kaasun LNG-terminaalit ovat välttämättömiä. Maakaasukäyttöisiä aluksia kaivataan Itämerelle lisää, koska 2015 voimaan tuleva rikkidirektiivi lisää merenkulun kustannuksia tuntuvasti.

Grace alittaa rikkidirektiivin päästörajat myös uudenlaista dieselöljyä käyttäessään. Vähäpäästöisyytensä vuoksi valtio myönsi laivalle 28 miljoonan euron ympäristötuen.

Suomalais-venäläis-saksalainen Gasum haluaisi rakentaa merenkulun tarpeita palvelevan tuontiterminaalin Turun Pansioon. Kaavamuutos on jo tekeillä, ja terminaalin on määrä valmistua 2015, kertoo Gasumin LNG-johtaja Tommy Mattila.

Isomman, joskus ehkä Baltiankin tarpeita tyydyttävän Finngulf LNG -terminaalin paikaksi yhtiö on harkinnut Inkoota tai Porvoota.

EU:n viime vuonna teettämä selvitys suositteli nesteytyslaitoksen tekoa Suomen etelärannikolle, josta voitaisiin vetää myöhemmin merenalusputki Viroon. Iso terminaali maksaisi koosta riippuen arviolta 200–400 miljoonaa euroa.

Terminaalihanke on paljolti kiinni Gasumin venäläisosaomistajasta Gazpromista, joka on putkiyhtiö. Professori Kari Liuhto Turun yliopistosta sanoo, että kaasuputket ovat myös valtapolitiikkaa etenkin, jos putkilinjoja on vain yksi – kuten nyt Venäjältä Suomeen.

Kaksi putkilinjaa on aina parempi kuin yksi paitsi huoltovarmuuden myös hintakilpailun vuoksi, Liuhto toteaa. Suomelle olennainen kysymys on, haluaako Gazprom mukaan LNG-terminaaleihin, jotka ovat putkilinjojen kilpailijoita.

Terminaaleihin nesteytetty kaasu tuodaan tankkereilla eri puolilta maailmaa.

Gazprom ja kaasua Venäjän-voimaloissaan käyttävä suomalainen Fortum omistavat yhdessä yli puolet Gasumista, joten ne voisivat halutessaan estää Finngulf LNG -hankkeen.

Viro taas saa kaiken kaasunsa Venäjältä suoraan ja Latvian kautta. Siksi se olisi halukas rakentamaan omat LNG-terminaalit Paldiskiin ja Tallinnan Muugaan. Liuhton arvion mukaan se saattaisi tyytyä yhteistyöhön Suomen-terminaalin kanssa, jos EU-rahoitus on siitä kiinni.

EU puolestaan patistelee terminaalihankkeita, koska se haluaisi yhtenäisen kaasuverkoston koko unionin alueelle.

Gracen kaltaisille uuden ajan kaasukäyttöisille laivoille terminaaliverkko on elintärkeä. Merenkulun lisäksi se palvelisi toki myös teollisuutta.

Turun lisäksi pienempiä kaasusäiliöitä tai välivarastoja pitäisi rakentaa Pohjanmeren rannikolle vaikkapa Poriin ja Raumalle. Rautaruukki ja Outokumpu ovat yhdessä energiayhtiö EPV Energyn kanssa jo puuhaamassa 100–150 miljoonan euron terminaalia Tornioon.

Itämeren alueella laivoja palvelevia tankkausasemia suunnitellaan edellisten lisäksi ainakin Helsinkiin, Tallinnaan, Tukholmaan, Helsingborgiin, Riikaan, Aarhusiin sekä Malmö-Kööpenhamina-akselille.

Laivojen kaasunhuoltoon LNG-terminaaleille tarvittaisiin myös pienempiä rannikkoproomuja, joita haluttaisiin tehdä muun muassa Kotkan-telakalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat