Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Analyysi: Huhupuhe uhkaa Vehviläisen urasiirtoa

Talous
 
Jenniina Nummela
Mika Vehviläinen aloitti Finnairin toimitusjohtajana 2010. Nimityksestä kerrottiin marraskuussa 2009 Finnairin pääkonttorilla Vantaalla.
Mika Vehviläinen aloitti Finnairin toimitusjohtajana 2010. Nimityksestä kerrottiin marraskuussa 2009 Finnairin pääkonttorilla Vantaalla. Kuva: Jenniina Nummela

Älkää soittako meille, me soitamme teille.

Korkean tason yritysjohtajapestejä ei haeta kuin kesätyöpaikkoja. Kulkusuunta on toinen. Johtajakandidaatit jäljittävät siihen erikoistuneet kykyjenetsijät eli headhunterit.

Avainsana on ehdoton luottamus: keskeneräisistä neuvotteluista ei pukahdeta ulkopuolisille.

Siksi Talouselämä-lehden tiistaina julkaisema tieto, että Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen olisi siirtymässä Cargotecin johtoon, on äärimmäisen harvinainen vuoto.

Jo pelkkä huhu ehti vaikuttaa sekä Finnairin että Cargotecin pörssikurssiin.

Keskiviikkona Cargotec kertoikin, että pörssin markkinavalvonta oli ottanut heihin yhteyttä tiedotuspolitiikan vuoksi. Yhtiö julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin uuden toimitusjohtajan valinnan olevan edelleen kesken.

Suuri yhtiö hakee itselleen uuden johtajan yleensä seuraavalla peruskaavalla:

Aluksi hallituksen puheenjohtaja ottaa yhteyttä rekrytointiyhtiöön. Osapuolet käyvät keskusteluja muun muassa siitä, mikä on yhtiön tila ja minkälainen on sen markkinaympäristö.

Ennen kaikkea selvitetään, minkälaista johtajaa ollaan hakemassa, saneeraajaa vai esimerkiksi kasvuyhtiön vetäjää.

Kun reunaehdot ovat selvät, headhunterit alkavat kerätä listaa mahdollisista ehdokkaista.

Tämä vaihe eli nimien poimiminen on rekrytointiyhtiöiden erikoisosaamista. Niissä käytetään hyväksi konsulttien asiantuntemusta ja verkostoja.

Pienessä maassa huipputason yritysjohtajat ovat yleisesti tiedossa. Lisäarvoa syntyykin, jos yhtiö osaa löytää tuttujen ehdokkaiden rinnalle tuoreita nimiä.

Näitä bongaillaan mitä erilaisimmista kanavista, esimerkiksi seuraamalla aktiivisesti lehtien talousosastojen nimitysuutisia.

Seuraavaksi rekrytointiyhtiö esittelee johtajan tilanneen yhtiön hallituksesta muodostetulle nimitysvaliokunnalle noin viiden nimen listan, joista päätetään haastatella kolmea. Tässä vaiheessa ehdokkaisiin on otettu jo yhteyttä ja heidän kanssaan on käyty alustavia keskusteluja.

Lopullisen päätöksen tekee yhtiön hallitus.

Koko touhuun kuluu yleensä noin sata päivää, jonka päälle tulevat sopimusneuvottelut. Toisinaan prosessi on saatu kasaan kuukaudessakin, jos johtajakandidaatti on ollut yhtiölle tuttu.

Johtajarekrytoinneissa tietovuodot keskeneräisistä prosesseista ovat sitä harvinaisempia, mitä korkeammalla tasolla liikutaan.

Harva tietää nytkään asioiden oikean laidan Vehviläisen mahdollisessa siirtymisessä Cargoteciin. Se on saanut muutenkin niukkasanaiset headhunterit vielä niukkasanaisemmaksi.

Alan ihmisten mukaan, jos uutinen pitää paikkansa, vaihtoehtoja on kaksi.

Ensimmäinen on se, että kyseessä on inhimillinen erehdys. Joku on nähnyt Vehviläisen yllättävässä paikassa tai joku on lähettänyt tietylle ihmiselle tarkoitetun sähköpostin väärälle henkilölle.

Toinen vaihtoehto on tahallinen vuoto, mikä rajaa vuotajat pieneen joukkoon: Vehviläiseen, rekrytointiyhtiöön tai Cargotecin johtoportaaseen.

Kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa eivät tunnu todennäköiseltä.

Miksi ihmeessä Vehviläinen vaarantaisi tilaisuuden päästä arvostetun yhtiön johtoon, jossa ei tarvitsisi olla jatkuvasti julkisuuden valokeilassa? Vaikka keskusteluja on saatettu käydä, mitään on tuskin vielä allekirjoitettu.

Headhunterit ovat puolestaan luontaisesti mykkiä, koska heidän leipänsä on kiinni siitä.

Herää kysymys, haluaako joku Cargotecissä estää Vehviläisen nimityksen?

Epäreilua Vehviläisen kannalta tässä on se, että vaikka kyseessä olisi lopulta uutisankka, se voi osoittautua itsensä toteuttavaksi ennusteeksi ja kaataa hänen kuningastiensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat