Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täyttä kaasua Itämerellä

Talous
 
Pekka Pääkkö
Kaasuyhtiö Agan johtaja Carl-Lennart Axelsson esittelee kaasuterminaalia Nynäshamnissa. "Harvoin saa todistaa, että omalla alalla tapahtuu jotain todella mullistavaa", hän sanoo.
Kaasuyhtiö Agan johtaja Carl-Lennart Axelsson esittelee kaasuterminaalia Nynäshamnissa. "Harvoin saa todistaa, että omalla alalla tapahtuu jotain todella mullistavaa", hän sanoo. Kuva: Pekka Pääkkö

Itämerelle seilaava ensimmäinen LNG:llä kulkeva laiva Viking Grace ei jää ainoaksi. Siitä pitävät huolen uudet päästörajoitukset.

Nynäshamn

Tankkerit eivät voisi Brunnsviksholmenin laiturilla ankkuroitua kauniimpaan saaristomaisemaan. Kimmeltävässä pakkassäässä kaasuterminaalikin on silmiä hivelevä näky.

On kylmä, mutta ei yhtä kylmä kuin sisällä 37 metriä korkeassa kaasusäiliössä. Siellä on pakkasta 162 astetta, jotta sisältö, nestemäiseen muotoon kondensoitu metaani eli LNG pysyy nesteenä.

Säiliöön ei edes ole ovea. Jos sammiossa pitäisi joskus käydä, olisivat asiat huonosti, kertovat kaasuyhtiö Agan LNG-liiketoiminnasta Ruotsissa vastaava Carl-Lennart Axelsson ja terminaalin päällikkö Lars Laurell.

LNG:tä on säiliössä 20 000 kuutiometriä. "Haasteellisinta on pitää LNG aina noin kylmänä", Laurell sanoo.

LNG on lyhenne sanoista Liquified Natural Gas. Nesteytettynä metaani vie vain yhden kuudessadasosan tilavuudesta, minkä se veisi kaasuna.

Parasta on kuitenkin se, että maakaasu on öljyä ilmastoystävällisempää. LNG:n hiilidioksidipäästöt ovat 20–30 prosenttia ja rikkipäästöt 85 prosenttia öljyn päästöjä pienemmät.

Rikkidirektiivi ja Itämeren laivaliikenteen vuonna 2015 huomattavasti kiristyvät päästörajoitukset avaavat LNG:lle loistavan tulevaisuuden, Axelsson sanoo. Vaikkei kyse ole mistään uutuustuotteesta, on LNG:lle nyt kysyntää.

"Harvoin saa todistaa, että omalla alalla tapahtuu jotain todella mullistavaa."

Itämeren ensimmäinen LNG-terminaali on ollut Agalle iso investointi. Se maksoi yhtiölle sata miljoonaa euroa.

Ympäri Itämerta nousee nyt muiden yhtiöiden LNG-terminaaleja, varsinkin Baltiaan. Satamat kisaavat terminaaleista.

Agan Nynäshamnin terminaaliin LNG tulee tankkereilla Norjasta. Nynäshamnista se jatkaa matkaa tankkiautoilla käyttäjille, esimerkiksi Tukholmaan kaupunkikaasuksi ja polttoaineeksi kaasubusseihin. Agalle on iso juttu, että Viking Linen uusi laiva Viking Grace kulkee LNG:llä.

Turun ja Tukholman väliä risteilevä Grace tankataan jatkossa aina satamassa Tukholmassa.

"Gracea ei saa turvallisuussyistä tankata Tukholman keskustassa laiturin puolelta, mutta tankkiauto ajaa uuden tankkausaluksen kannalle, ja se tankkaa laivan veden puolelta", Axelsson kertoo.

Grace on Itämeren ensimmäinen LNG:llä ajava laiva. Mutta ei viimeinen.

Itämeren meriliikenne on mullistuksissa. Itämerellä on pian siirryttävä käyttämään polttoaineena joko LNG:tä tai vähärikkistä mutta raskasta polttoöljyä kalliimpaa dieseliä, jotta laivat saavat päästönsä sallittuihin rajoihin.

"Esimerkiksi Gracellä ei käytännössä ole rikkipäästöjä", Axelsson sanoo.

Itämeren satamien välillä kulkee joka vuorokausi 2 000 laivaa. Laivoilla seilaa myös 90 prosenttia Suomen viennistä.

Laivayhtiöt ja teollisuus tietävät, että LNG on ratkaisu kiristyviin päästörajoituksiin. Mutta ne tietävät senkin, että LNG:hen siirtyminen vaatii ensin investointeja, sanoo Agan projektipäällikkö Pasi Moisio.

"LNG ei nyt ole sen kalliimpaa kuin diesel, mutta siihen siirtyminen vaatii remontteja."

Helpointa varustamoiden on ensin vaihtaa vähärikkiseen dieseliin ja suodattaa päästöjä, Moisio sanoo. "Uusissa laivoissa siirrytään sitten LNG:hen."

Varustamoilla on kiire valmistautua tiukempiin päästörajoihin, mutta niin on lainsäätäjälläkin. "Sanktiointia olisi vielä mietittävä", Moisio sanoo.

Anna-Liina Kauhanen HS
Nynäshamn

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat