Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia lupaa vähennysten päättyvän Suomessa

Nokia siirtää 715 työntekijäänsä kumppaneilleen ja vähentää lähes 300 työpaikkaa.

Talous
 
Mari Schildt
Antti Johansson
Valinnan paikka. Salossa Nokian tietohallinnon työntekijät palasivat tiedotustilaisuudesta töiden ääreen torstaina. Monilla on edessään työnantajan vaihtuminen tai työpaikan menettäminen.
Valinnan paikka. Salossa Nokian tietohallinnon työntekijät palasivat tiedotustilaisuudesta töiden ääreen torstaina. Monilla on edessään työnantajan vaihtuminen tai työpaikan menettäminen. Kuva: Antti Johansson

Työntekijät sekä pelästyivät että helpottuivat yhtiön päätöksestä.

Helsinki

Matkapuhelimia valmistava Nokia aikoo vähentää Suomesta noin tuhat työpaikkaa.

Vähennettävistä työpaikoista 715 ulkoistetaan kahdelle intialaiselle yhtiölle Tata Consultancy Servicesille ja HCL Technologiesille.

Nokian tuotannosta, logistiikasta ja tietohallinnosta vastaavan johtajan Juha Putkirannan mukaan kesäkuussa ilmoitettu 3 700 työpaikan vähennystarve Suomessa on saavutettu.

"Itse asiassa arvioimme jäävämme Suomen osalta siihen, että työpaikkansa menettää hieman alle 3 000 ihmistä."

Nokia ei laske ulkoistettavia työpaikkoja vähennyksiin.

Tieto ulkoistuksista herätti työntekijöissä pelkoa ja helpotusta.

Mitä tutuille tapahtuu? Se oli ensimmäinen ajatus, joka tuli Sami Sallménin mieleen hänen kuultua uutisen Nokian vähennyksistä.

Sallmén on kokenut sen, miten surkeasti Nokian työpaikkojen ulkoistaminen voi sujua.

Hän työskenteli yhdeksän vuotta Nokiassa kehittämässä Symbian-käyttöjärjestelmää. Helmikuussa 2011 Nokia päätti luopua Symbianista ja vaihtaa sen Windows Phone -käyttöjärjestelmään.

Nokia ei antanut kaikille ohjelmiston kehittäjille potkuja. Sen sijaan Nokia ulkoisti 1 200 työntekijäänsä konsulttiyhtiö Accentureen.

"Aloitin lokakuussa 2011 Accenturella. Joulukuussa oli selvä, että etsisin uuden työpaikan", Sallmén sanoo.

Sallménin mielestä asiat näyttivät hetken valoisilta. Palkka ja muut edut pysyivät ennallaan, ja Accenture vakuutti haluaan kehittää mobiilialan osaamistaan.

Sitten tyyli muuttui. Accenture alkoi tarjota irtisanoutumissopimuksia entisille nokialaisille ja työsopimuksiin haluttiin heikennyksiä.

Pahin oli vielä edessä.

Accenturessa käytiin läpi kahdet isot yt-neuvottelut, ja lähes kaikki nokialaiset ovat nyt pois yrityksestä. Sadat ihmiset lähtivät vapaaehtoisesti.

Joukossa oli Sallmén, joka etsi uuden työpaikan ja jätti Accenturen oltuaan talossa vain puoli vuotta.

"Minulla on edelleen sellainen käsitys, ettei Nokia ulkoistanut irtisanomisiaan Accenturelle, vaan yhtiössä oli aito halu auttaa ihmisiä työllistymään. Accenturesta taas minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa. En usko, että yksikään Accentureen tullut nokialainen palaa ikinä firmaan."

Salossa Nokian tietohallinnon työntekijöiden keskuudessa tieto ulkoistuksesta otettiin vastaan rauhallisesti. Pahempikin vaihtoehto eli irtisanominen olisi voinut osua kohdalle.

"Tietenkin ottaa pollaan, mutta olo on myös huojentunut", sanoo ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Ari Miromaa.

Salossa on kokemuksia HCL Technologiesin tavasta toimia, eikä maine ole huono.

"Entinen pomoni Nokialta siirtyi HCL:lle viime vuonna. Hänen palkkansa on nyt parempi, kuin aikanaan Nokialla. Kyllä ulkoistus myös askarruttaa. Miten se tulee sujumaan? Miten ihmisille käy? Uskon kuitenkin, että hyvin", Miromaa sanoo.

Johtaja Putkiranta ei halua kertoa, millaisia kustannussäästöjä yhtiö saa työpaikkoja karsimalla ja ulkoistamalla.

Nokia ilmoitti kesäkuussa tavoitteekseen supistaa matkapuhelinyksikön toimintakulut kolmeen miljardiin euroon kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Vuonna 2011 toimintakulut olivat 4,98 miljardia euroa.

Putkirannan mukaan työntekijät siirtyvät kumppaneiden palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Hänen mukaansa tietohallinnan ulkoistussopimuksia ei tehdä lyhyeksi aikaa.

"Olemme tehneet molempien yhtiöiden kanssa pitkään yhteistyötä. Tietohallinnon osittain ulkoistaminen on tärkeä päätös, jossa ovat painaneet meidän ja muiden kokemukset näistä yhtiöistä. Olemme käyneet lävitse runsaasti molempien yhtiöiden asiakkaita, ja meillä on molemmista yhtiöistä hyviä kokemuksia."

Putkiranta ei ota kantaa siihen, pysyvätkö ulkoistettavien työpaikat Suomessa.

Hän kuitenkin korostaa molempien yhtiöiden kasvattaneen viime vuosina toimintaansa Pohjoismaissa ja Suomessa.

Jyri Hänninen HS, Petri Sajari HS,
Mari Schildt
Helsinki / Salo

Petri Krook
Sami Sallmén Nokian tutkimuskeskuksen entisten toimitilojen edessä Helsingin Ruoholahdessa. Tutkimuskeskuksesta ei oleenää jäljellä kuin murto-osaja Ruoholahden rakennuson lähes tyhjä.
Sami Sallmén Nokian tutkimuskeskuksen entisten toimitilojen edessä Helsingin Ruoholahdessa. Tutkimuskeskuksesta ei ole
enää jäljellä kuin murto-osa
ja Ruoholahden rakennus
on lähes tyhjä.
Nokia ilmoitti vähentävänsä Suomesta lähes tuhat tietohallinnon työpaikkaa.
Nokia ilmoitti vähentävänsä Suomesta lähes tuhat tietohallinnon työpaikkaa.
Yhtiö aikoo ulkoistaa Suomessa 715 työpaikkaa kahdelle intialais-yritykselle ja irtisanoa eri maissa yhteensä 300 työntekijää, enimmäkseen Suomesta. Suurin osa työpaikoista on pääkaupunki-seudulla ja Salossa, osa Tampereella ja Oulussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat