Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-selvitys: Valtionyhtiöt karsivat toimitusjohtajien bonuksia

Talous
 
Kuva aukeaa suuremmaksi klíkkaamalla.
Kuva aukeaa suuremmaksi klíkkaamalla.

Kiristynyt palkitsemislinja leikkaa toimitusjohtajien enimmäisansioita noin joka toisessa valtionyhtiössä.

Helsingin Sanomat kysyi 36 valtioenemmistöiseltä yhtiöltä, miten toimitusjohtajien kannustimet ovat muuttuneet sitten viime elokuun, jolloin valtio julkisti uuden ohjeen johdon palkitsemisesta. Tarkoitus oli hillitä johdon ansioiden kasvua.

Fakta

Iso bonus vain erityisen hyvästä suorituksesta

 Valtio julkisti uuden palkitsemisohjeensa elokuussa.

 Kannanoton mukaan pörssiyhtiöissä ja niihin rinnastettavissa yrityksissä johdon kannustimet eivät saa ylittää 120:tä prosenttia vuosipalkasta. Muissa kaupallisesti toimivissa yhtiöissä raja kulkee 80 prosentissa ja erityistehtäväyhtiöissä 30 prosentissa.

 Suurimman bonuksen voi saavuttaa vain loistavalla, tavoitteet ylittävällä suorituksella. Jos tavoitteet vain täyttyvät, palkkio on enintään puolet maksimibonuksesta.

 Valtion kokonaan omistamissa yhtiöissä ei sallita lisäeläkkeitä tai niin sanottuja töihinjäämispalkkioita.

Kannustimien vähentäminen ei takaa ansioiden pienenemistä. Esimerkiksi Alkon tuoreen toimitusjohtajan Hille Korhosen tulot voivat nousta samaan kuin edeltäjällä, koska hänen peruspalkkansa on parempi.

Kyselyssä 12 yhtiötä kertoi, että toimitusjohtajan kannustimien ylärajoja on laskettu.

Yleisin muutos liittyy bonuksiin. Esimerkiksi VR-Yhtymän toimitusjohtaja Mikael Aro pystyi aiemmin ansaitsemaan bonuksia, joiden suuruus saattoi olla 120 prosenttia vuosipalkasta. Vastedes ylimääräinen tienesti on enimmillään 50 prosenttia.

Lisäksi useissa yrityksissä korkeimman mahdollisen bonuksen saaminen vaatii entistä parempaa suoritusta.

Kuusi yritystä kertoi alentavansa piakkoin kannustimia: tieyhtiö Destia, luotsausyhtiö Finnpilot Pilotage, omaisuudenhoitoyhtiö Governia, energiansäästöön erikoistunut Motiva, korjaamoketju Raskone ja Suomen Teollisuussijoitus.

15 yhtiötä kertoi pitävänsä palkkiot ennallaan, koska ne mahtuvat uusiin raameihin.

Muutamissa yhtiöissä kannustimet ylittävät uudet rajat. Esimerkiksi viinantislaaja Altian toimitusjohtajan Antti Pankakosken bonukset voivat kohota vuosien 2012–2014 palkitsemisohjelman perusteella 140 prosenttiin vuosipalkasta, kun yläraja on nykyisin 120 prosenttia.

Finanssineuvos Markku Tapio valtioneuvoston omistajaohjausosastolta kertoo, että voimassa olevia palkkiojärjestelmiä ei ollut tarkoituskaan muuttaa. Kyselyn perusteella uudet järjestelyt noudattavat valtion ohjetta.

Entinen Varustamoliikelaitos eli nykyinen Arctia Shipping on yhtiöistä ainut, jossa toimitusjohtaja saattaa muutosten jälkeen yltää parempaan ansioon. Viime vuonna Tero Vaurasteen bonus ei voinut nousta yli 33 prosentin vuosiansiosta, mutta vastedes hyvästä suorituksesta voi saada 50 prosentin palkkion.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Virtaala kertoo, että suurimman mahdollisen bonuksen saa, jos liikevoitto nousee huomattavasti yli tavoitteen.

"Sehän tarkoittaa rahassa sitä, että yhtiö saa neljä miljoonaa ylimääräistä ja toimitusjohtaja 40 000", hän sanoo.

Johdon palkitsemiseen perehtyneet asiantuntijat ovat epäilleet, että etuuksia korvataan nostamalla peruspalkkaa.

Näin näyttää käyneen ainakin Alkossa. Toisin kuin edeltäjällään Jaakko Uotilalla, toimitusjohtaja Hille Korhosella ei ole lisäeläkettä, ja hänen bonuksensa yläraja on selvästi alhaisempi. Peruspalkka on kuitenkin liki kolmanneksen suurempi kuin Uotilalla. Jos Korhonen saa tänä vuonna täyden 15 prosentin bonuksen, hänen kokonaisansionsa on lähes täsmälleen sama kuin Uotilalla vuonna 2012.

Alkon hallituksen puheenjohtaja Soili Suonoja perustelee palkkausta sillä, että yhtiö valitsi "parhaan mahdollisen resurssin" toimitusjohtajaksi.

Myöskään hiljan nimitetyt toimitusjohtajat Heikki Malinen Itellasta ja Juha Koponen Veikkauksesta eivät saa lisäeläkettä, jota heidän edeltäjilleen maksettiin. Molempien kiinteä palkka on muutaman prosentin suurempi kuin edeltäjillä.

Lukuisat valtionyhtiöt kartuttavat yhä johtajan lisäeläkettä, vaikka valtion kannanotto kieltää sen valtion kokonaan omistamissa yhtiöissä. Valtion osin omistamien yhtiöiden osalta linjaus on lievempi: niissä hallitus voi päättää asiasta "yhtiön edun mukaisesti".

Valtion kokonaan omistamista suurista yrityksistä lisäeläke on käytössä muun muassa Altiassa, Destiassa, Editassa ja VR:llä.

Käytäntö ei silti riko sääntöjä, sillä kielto koskee vain uusia sopimuksia. Viime vuonna kolmessa yhtiössä – Itellassa, Alkossa ja Veikkauksessa – lisäeläkkeen maksamisesta luovuttiin, kun toimitusjohtaja vaihtui.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat