Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useat pikalainayhtiöt ovat mukana perintäbisneksessä

Talous
 
Markus Jokela HS
Vivus-pikalainayritys mainostaa Sörnäisten metroasemalla.
Vivus-pikalainayritys mainostaa Sörnäisten metroasemalla. Kuva: Markus Jokela HS

Useat pikalainayritykset ovat mukana perintäbisneksessä. HS kävi läpi 25 pikalainayrityksen taustat. Kuuden pikalainayrityksen omistajat tai johtajat pyörittävät myös perintätoimistoa.

Osa pikalainayrityksistä taas velottaa perinnästä suurempia summia kuin lain mukaan on sallittua.

Perinnästä on siis haettu toista taloudellista tukijalkaa pikalainatoimintaan.

Käytäntöön on houkutellut perintälaki, jonka mukaan yritys voi veloittaa asiakkaalta vain viisi euroa maksumuistutuksesta, jos se itse perii saataviaan.

Ammattimainen perijä saa taas vaatia maksuvaatimuksesta 21 tai 45 euroa, riippuen perittävän laskun summasta.

Maaliskuussa voimaan tuleva uusi perintälaki ajaa kuitenkin pikalainayritysten omistamat perintätoimistot ahtaalle.

Uuden lain mukaan samaan taloudelliseen yhteisöön tai määräysvaltaan kuuluva perintätoimisto voi periä maksusaatavista vain viiden euron maksun, kun muut yritykset saavat laskuttaa ammattimaisen perinnän korkeammat maksut.

"Käytännössä tämä voi joissakin perintäyhtiöissä tarkoittaa sitä, että konsernin omat saatavat kannattaa ulkoistaa ja periä vain muiden saatavia", sanoo Turussa toimivan perintätoimisto iKassan toimitusjohtaja Sami Similä.

Yhdysvaltalainen pörssiyhtiö DFC Global Corporation osti aiemmin Risicumin-nimellä toimineen yrityksen liiketoiminnan joulukuussa 2012. IKassa kuuluu samaan konserniin, ja se perii myös DFC:n myöntämiä lainoja.

Similän mukaan lainmuutos tarkoittaa DFC:lle "kulujen kasvamista ja tulojen pienenemistä". "Laki ei tunnu tältä osin erityisen oikeudenmukaiselta", Similä sanoo.

Lisää epävarmuutta alalle tuo pikalainoille tuleva korkokatto. Lain mukaan alle 2 000 euron pienluottojen korkein todellinen vuosikorko saa tulevaisuudessa olla enintään viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä.

Toisaalta sekä vanha että uusi laki kannustavat yrityksiä ulkoistamaan perinnän, koska yritykset eivät voi veloittaa asiakkailta omana työnä tehdystä perinnästä aiheutuvia todellisia kustannuksia.

Yksi perintää ja pikalainausta samaan aikaan harjoittavista yrityksistä on lahtelainen Weststar-konserni, johon kuuluu neljä pikalainayritystä ja perintätoimisto Kontio. Weststarin toimitusjohtaja Heikki Savolainen ei pidä ongelmallisena tilannetta, jossa pikalainayritys harjoittaa myös perintätoimintaa.

"Meillä on satoja ulkopuolisia asiakkaita, eli emme peri vain omia saataviamme. Toimimme luvanvaraisesti ja noudatamme lainsäädäntöä. Olisi aika outoa, jos siirtäisimme perinnän jollekin ulkopuoliselle taholle, vaikka konsernissamme on perintäyhtiö", Savolainen sanoo.

Sekä pikalainojen myöntäminen että perintätoiminta ovat luvanvaraisia elinkeinoja, eli niihin tarvitaan viranomaisen myöntämä toimilupa.

Suomessa oli tammikuussa myönnetty perintälupa 137 yritykselle. Pikalainoja myöntäviä luotonantajia on luvat myöntävän Etelä-Suomen lääninhallituksen rekisterissä 76.

Kuluttaja-asiamies on huomauttanut pikalainayrityksiä liian suurista ja lainvastaisista perintäkuluista. Se näyttää siistineen alan käytäntöjä, mutta osa yrityksistä on kirjannut lainaehtoihinsa edelleen suurempia perintäkuluja kuin laki sallii.

Yksi näistä yrityksistä on 4Finance, joka myöntää pikalainoja muun muassa Vivus-nimellä. Sen lainaehdoissa kerrotaan, että "ensimmäisestä maksuvaatimuksesta Luotonantaja perii 21 euroa, jos saatavan pääoma on enintään 250 euroa ja 45 euroa, jos pääoma on yli 250 euroa".

Lain mukaan velkoja ei saa itse lähettää maksuvaatimuksia tai periä ammattimaisen perinnän kustannuksia. Yhtiöstä ei haluttu kommentoida asiaa HS:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat