Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan taloushuoli hellittää

Espanjan vienti vetää ja Portugali saa markkinoilta lainaa. Euroalueelta kuuluu vaihteeksi hyviä uutisia.

Talous
 
Jose Manuel Ribeiro REUTERS
Arvopaperivälittäjä seurasi viime keskiviikkona mietteliäänä markkinoita Lissabonissa. Samana päivänä Portugali huutokauppasi viiiden vuoden joukkolainoja sijoittajille.
Arvopaperivälittäjä seurasi viime keskiviikkona mietteliäänä markkinoita Lissabonissa. Samana päivänä Portugali huutokauppasi viiiden vuoden joukkolainoja sijoittajille. Kuva: Jose Manuel Ribeiro REUTERS

Luottamus on palannut Eurooppaan, mikä näkyy pääomavirtojen kääntymisenä takaisin kriisimaihin. Onko pahin siis ohi, vai vetääkö eurokriisi vain henkeä?

Euroalueelta on kiirinyt viime viikkoina hyviä uutisia. Osakekurssien nousu jatkuu, Saksan yritysten usko tulevaan kohenee ja Espanjan vienti kasvaa.

Luottamus euroalueen selviämiseen on palannut, mikä näkyy pääomavirtojen kääntymisenä takaisin kriisimaihin. Vielä viime kesänä raha pakeni kriisimaiden pankeista ja ulkomaiset sijoittajat pyrkivät eroon niiden valtionlainoista. Nyt suunta on kääntynyt. Jopa maksukyvyttömyydessä ollut Portugali sai viime viikolla myytyä viiden vuoden joukkolainan markkinoille. Sijoittajien joukossa oli runsaasti kansainvälisiä sijoittajia.

Sijoittajien luottamuksen takana on Euroopan keskuspankin viime elokuussa antama lupaus ostaa kriisivaltioiden joukkolainoja, jos ne pyytävät ensiksi hätärahoitusta eurovaltioilta.

Samaan aikaan Euroopan keskuspankin tilastot toisaalta kertovat, että luotonanto yrityksille euroalueella on supistunut. Talous on kaikissa kriisimaissa yhä taantumassa ja työttömyys paisuu. Kreikassa ja Espanjassa yli puolet nuoresta työvoimasta on vailla työtä. Portugalin nuorisotyöttömyysaste on lähes 40 prosenttia.

Nordean pääekonomistin Roger Wessmanin mielestä lasin voi nähdä joko puolityhjänä tai puolitäytenä.

"Euroalue on hiljalleen hivuttautumassa kriisistä kohti heikkoa kasvua. Toisaalta mitkään merkit tai luvut eivät kerro, että oltaisiin lähtemässä vahvaan kasvuun. Ongelmat eivät ole mihinkään haihtuneet."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat