Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen velan kasvu kiihtyy yhä

Talous
 

Keskustelun sävy runsaat kolme vuotta kestäneestä euroalueen velkakriisistä muuttui syksyn aikana.

Useat poliitikot uskovat, että pahin on jo ohitse.

Markkinoilla pahimmat pelot ylivelkaantumisen vaarassa olevien eurovaltioiden maksuhäiriöistä vähenivät. Helmikuussa epävarmuus on taas kasvanut. Esimerkiksi Italian ja Espanjan kymmenen vuoden joukkolainojen markkinakorot ovat kohonneet eli niiden varainhankinta on kallistunut.

Syksyllä markkinoita eivät suinkaan rauhoittaneet poliitikkojen toimet, vaan Euroopan keskuspankin uhkapeli rahaliiton horjuvan uskottavuuden varjelemiseksi.

Keskuspankki lupasi viime syksynä, että se voi ostaa rajoittamattomasti kriisivaltioiden joukkolainoja. Tukiostojen ehtona on, että kriisivaltio on ensiksi pyytänyt hätärahoitusta Euroopan vakausmekanismilta.

Perusongelma eli velkaantuminen sen sijaan kiihtyy.

Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan euroalueen julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli heinä–syyskuussa 90 prosenttia. Velkasuhde ei ole koskaan rahaliiton historiassa ollut yhtä suuri.

Yhdysvaltalainen finanssiyhtiö Citigroup ennustaa, että euroalueen velkasuhde kasvaa kuluvana vuonna 97 prosenttiin. Kriisin alkaessa vuonna 2010 velkasuhde oli 80 prosenttia.

Useat taloustieteilijät ja ekonomistit varoittivat jo keväällä 2010, että julkisen talouden menojen karsiminen ja verotuksen kiristäminen on väärä lääke velkakriisin.

Varoituksista huolimatta poliitikot ovat vain lisänneet vahingollisen lääkkeen annostusta.

Viime aikoina esimerkiksi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääekonomisti Olivier Blanchard on montaa kertaa varoittanut julkisen talouden menoleikkausten ja verotuksen kiristämisen vahingollisuudesta.

Ja taas kerran poliitikot ovat vähätelleet varoituksia.

Euroalue vajosi viime heinä–syyskuussa uuteen taantumaan. Loka–joulukuussa euroalueen bruttokansantuote supistui Eurostatin mukaan 0,9 prosenttia edellisen vuoden samasta ajankohdasta.

Marraskuussa London School of Economicsin arvostettu kansantaloustieteen professori Paul De Grauwe totesi uutistoimisto Reutersille, että taantuma on finanssipolitiikan kiristämisen takia täysin euroalueen poliitikkojen aiheuttama.

Kotitalouksien lisäksi taantumassa kärsivät yritykset, koska niiden valmistamien tavaroiden ja palveluiden kysyntä supistuu. Suomessa etujärjestöt ovat käyttäneet taantumaa hyväkseen väittämällä, että teollisuuden hintakilpailukyky olisi huono. Väite on vähintään kyseenalainen.

Eurovaltioiden velkaantuminen kiihtyy etenkin työttömyyden lisääntymisen ja valtioiden tulojen supistumisen takia. Eurostatin mukaan euroalueen työttömyysaste oli joulukuussa 11,7 prosenttia.

Tulevaisuuden kannalta pelottavinta on nuorisotyöttömyyden vieläkin nopeampi lisääntyminen.

Eurostatin mukaan nuorisotyöttömyysaste oli joulukuussa euroalueella 24 prosenttia. Espanjassa ja Kreikassa se on jo yli 55 prosenttia.

Sijoittaja George Sorosin mukaan Kreikassa on käynnissä humanitaarinen katastrofi.

Euroopan unioni on suuressa määrin myös oikeudellinen liitto.

Kansalaisten taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet on kirjoitettu Euroopan sosiaaliseen peruskirjaan, jota on etenkin Lissabonin sopimuksessa korostettu.

Sosiaalisen peruskirjan määräykset ovat EU:n jäsenvaltioille sitovia.

Poliitikkojen hehkuttaessa ylivelkaantuneiden valtioiden "tukemista", "pelastamista" ja "auttamista", on se tosiasiassa merkinnyt rahoitusta vastaanottavan valtion taantuman pahenemista ja rahoitusaseman heikkenemistä.

Hätärahoitukseen käytetyt varat ovat puolestaan menneet pääasiassa siihen, että ylivelkaantuneet valtiot ovat maksaneet erääntyviä velkojaan sijoittajille.

Jostain syystä Euroopan sosiaalisen peruskirjan säännöksiä ei ole komissaarien eikä ministereiden juhlapuheissa mainittu.

Kalle Koponen
Koditon mies nukkui Ateenassa marraskuussa. EU-kansalaisten sosiaaliset oikeudet ovat jääneet jalkoihin, kun euromaat ovat velkojien vaatimuksesta leikanneet valtion menoja. Kreikassa tilanne on kurjin.
Koditon mies nukkui Ateenassa marraskuussa. EU-kansalaisten sosiaaliset oikeudet ovat jääneet jalkoihin, kun euromaat ovat velkojien vaatimuksesta leikanneet valtion menoja. Kreikassa tilanne on kurjin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat