Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoima ja Areva lopettivat neuvottelut suurvoimalasta

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ranskalainen Areva ei ole enää vaihtoehto, kun Fennovoima valitsee 1 600 megawatin ydinvoimalan toimittajaa Pyhäjoelle.

Areva vahvisti Helsingin Sanomille lauantai-iltana, ettei Fennovoima enää neuvottele sen kanssa suurvoimalan toimittamisesta. HS:n tietojen mukaan Fennovoima jatkaa kaupallisia neuvotteluja vain japanilaisen Toshiban kanssa.

Fennovoiman suurhanke, 1 600 megawatin ydinvoimala, koki takaiskun viime syksynä, kun saksalainen energiayhtiö E.on ilmoitti vetäytyvänsä osakkuudesta.

E.onilla oli osakkeista 34 prosenttia. Sen lähtö jätti ison rahoituksellisen aukon, johon ei ole löydetty korvaajaa.

Fennovoima onkin harkitsemassa mahdollisuutta pyytää uusia tarjouksia suunniteltua pienemmän eli keskikokoisen ydinvoimalan rakentamisesta.

Arevasta kerrottiin lauantai-iltana HS:lle, että Fennovoima on ilmoittanut haluavansa keskustella sen kanssa keskikokoisen reaktorin toimittamisesta, mihin Areva suhtautuu myönteisesti.

Pienemmän reaktorin pohtimisesta kielii sekin, että Fennovoima on lähestynyt myös Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatomia ja tiedustellut sen mahdollisuutta tulla uutena reaktoritarjoajana mukaan. Rosatomin uusi malli on enimmillään 1 200 megawattia.

Rosatomissa johtajana työskentelevä Jukka Laaksonen, entinen Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja, vahvisti yhteydenoton.

Laaksonen korostaa, että yhteydenotto on ollut alustava, eikä sitä ole tehnyt Fennovoiman johto, vaan omistajien edustaja. Hän ei itse ole ollut mukana keskusteluissa. Rosatom-kontaktista kertoi ensimmäisenä Ylen uutiset.

Toshibakin voi olla vaihtoehto myös pienemmän reaktorin toimittajaksi.

Uusien tarjousten pyytäminen saattaa olla neuvottelutaktiikkaa, jotta Toshiba ei pääse liian edulliseen asemaan. Kyse voi olla myös siitä, että Fennovoiman rahoitus ei riitä aiemmin suunniteltuun 1 600 megawatin voimalaan.

Jos Fennovoima haluaa pyytää uusia tarjouksia, se voi tehdä sen ilman eduskuntakäsittelyä. Hanke punnitaan vielä haettaessa rakennuslupaa valtioneuvostolta.

Fennovoima ei lauantaina kommentoinut tietoja. Yhtiö sanoi tiedottavansa maanantaina hankkeen nykyvaiheesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat