Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lex Nokian käytöstä ilmoitettiin ensimmäistä kertaa

Talous
 
Toimittaja: Susanna Reinboth. Kuvaus/Editointi: Marko Sorsa
Flash toistinta ei löytynyt.
Tietosuojavaltuutetun toimisto on saanut ensimmäisen Lex Nokiaa koskevan ilmoituksen. Urkintalakina tunnettu, Lex Nokiaksi ristitty laki ehti olla voimassa lähes viisi vuotta ennen ensimmäistä ilmoitusta. Tietosuojavaltuutetun toimistoon on ollut yhteydessä Hämeenlinnan kaupunki. Kaupunki ei epäile työntekijöitään minkäänlaisista väärinkäytöksistä, vaan tavoitteena on torjua haittaohjelmia.

Hämeenlinnan kaupunki on ensimmäisenä organisaationa Suomessa tehnyt Lex Nokiana ja urkintalakina tunnetun tietosuojalain vaatiman ennakkoilmoituksen tietosuojavaltuutetulle.

Lex Nokia on runsaasti arvostelua herättänyt laki, joka suo työnantajalle oikeuden tarkastella työntekijöidensä sähköpostiliikennettä. Oikeus on kuitenkin rajattu tunnistetietoihin eli esimerkiksi lähettäjään, vastaanottajaan ja kellonaikoihin. Viestin sisältöä työnantaja ei siis saa lukea. Laki vaatii että työnantaja ilmoittaa tietosuojavaltuutetulle ennen kuin se alkaa viestiliikenteen tutkimisen.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan ilmoitus tehtiin "hiljattain". Hänen mukaansa ilmoitus vaatii vielä lisäselvityksiä ennen kuin valtuutetun toimisto voi ottaa siihen kantaa.

Hämeenlinnan tietohallintojohtaja Riku Moision mukaan kaupungin tekemä ennakkoilmoitus ei suoraan liity työntekijöiden sähköpostien valvontaan tai tietovuotoihin. Ilmoitus tehtiin hänen mukaansa tietoturvaparannusten yhteydessä.

"Ei ole kysymys suinkaan mistään Lex Nokian keskeisimmistä vaikuttimista, mutta meidän tulkintamme mukaan meidän täytyy sellainen ilmoitus jättää", Moisio sanoo.

Hän ei kerro parannusten yksityiskohtia, mutta niillä pyritään Moision mukaan minimoimaan niin sanottujen nollapäivähaavoittuvuuksien toimintaedellytyksiä.

Lex Nokia nuijittiin laiksi kiihkeän keskustelun päätteeksi 2009. Lakia kritisoitiin eritoten siitä, että sen todellisena kirjoittajana pidettiin matkapuhelinyhtiö Nokiaa, joka halusi suojella liikesalaisuuksiaan ja heikensi samalla yksityisyydensuojaa koko maassa. Nokia kiisti syytökset.

Se ei myöskään ole käyttänyt lain suomia valtuuksia hyväkseen, eikä niin ole tehnyt mikään muukaan taho ennen Hämeenlinnan kaupunkia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat