Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yahoo laittoi lopun kotoa työskentelylle

Talous
 
Stephen Lam Reuters
Yahoon toimitusjohtaja Marissa Mayer palasi viime vuonna töihin kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen.
Yahoon toimitusjohtaja Marissa Mayer palasi viime vuonna töihin kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen. Kuva: Stephen Lam Reuters

Amerikkalainen internetjätti lähti vastavirtaan ja nosti keskustelun etätyöstä.

Internetyhtiö Yahoon tiukka linjaus kotona työskentelemisestä on nostanut Yhdysvalloissa keskustelun etätyön vaaroista.

Yahoo kutsuu kaikki vakituisesti kotoa työskentelevät työntekijänsä takaisin toimistolle kesäkuuhun mennessä. Sääntö herätti huomiota, koska se menee vastavirtaan yleisten työtapojen kehityksen kanssa. Yleensä internetyhtiöt ovat olleet eturintamassa työskentelyn joustavuuden kasvattamisessa.

"Meidän pitää olla yksi Yahoo, ja se alkaa olemalla fyysisesti yhdessä", sanottiin työntekijöiden saamassa viestissä, joka vuoti julkisuuteen.

Satunnaisia etätyöpäiviä ei viestissä kielletty ehdottomasti, mutta niiden ottajia kehotettiin "käyttämään harkintaansa yhteistyön hengessä".

Uusi linjaus on osa Yahoon uuden toimitusjohtajan Marissa Mayerin ohjelmaa ongelmaisen yhtiön kurssin kääntämiseksi.

Aiemmin Mayer toi Yahoolle entiseltä työnantajaltaan Googlelta tuttuja työpaikkaetuja kuten ilmaista ruokaa. Alalle tyypillisten etujen tavoite on osaltaan lisätä työntekijöiden työpaikalla viettämää aikaa ja sitä kautta vuorovaikutusta.

Yahoon kilpailijat Facebook ja Google ovat antaneet etätyömahdollisuuksia erillistapauksina ja Yahoota vähemmän.

Business Insider -lehden lähteiden mukaan Yahoolla on "valtavasti" kotoa työskenteleviä työntekijöitä, joiden tuottavuus on ollut lähellä nollaa.

Ratkaisun taustalla ovat myös Yahoon leikkaustarpeet. Monet kotityöskentelijöistä eivät halua toimistolle ja eroavat yhtiöstä keventäen yhtiön kuluja.

Business Insiderin haastattelemat entiset Yahoon työntekijät tukivat Mayerin päätöstä. Yksi lähteistä sanoi, että kotityöskentelymahdollisuutta käytettiin Yahoossa "tuhottomasti väärin".

Vastalauseita Yahoolle esittivät erityisesti naisjärjestöt. Kotoa työskentely on auttanut äitejä, jotka kärsivät Yhdysvaltojen surkeista äitiyslomista.

Mayer itse palasi viime vuonna töihin kaksi viikkoa synnytyksensä jälkeen, mutta teki ensimmäisinä viikkoina töitä kotoaan. Hän myös rakennutti työhuoneensa yhteyteen lastenhoitohuoneen omalla kustannuksellaan.

Kotoa työskentely on lisääntynyt Yhdysvalloissa nopeasti. Edellisten seitsemän vuoden aikana etätyön sallivien työnantajien määrä on lähes kaksinkertaistunut 63 prosenttiin, kertovat Perheen ja työn instituutin tilastot.

Erityisesti nuoret työntekijät odottavat nykyään mahdollisuutta työskennellä kotoa.

Etätyöskentelyä lisänneet yhtiöt kehuvat usein vähentyneitä kiinteistökustannuksia ja työvoiman pysyvyyden paranemista.

Yahoon ratkaisu ei silti ole ainutlaatuinen. Bank of America kutsui osan suositun etätyöohjelmansa työntekijöistä toimistolle viime vuoden lopulla.

San Franciscon julkisen yliopiston professori John Sullivan sanoi The New York Times -lehdessä, että etätyön kannattavuus riippuu yhtiön tavoitteista.

"Jos halutaan innovaatioita, tarvitaan vuorovaikutusta", Sullivan sanoi. "Jos halutaan tuottavuutta, ihmisten kannattaa työskennellä kotoa."

Tuomas Niskakangas HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat