Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittien tappio kertoo EU-aseman muutoksesta

Talous
 

Veronmaksajien osaomistamien tappiollisten pankkien bonukset tulevat kiusalliseen aikaan.

Kaksi finanssikriisissä veronmaksajien kontolle kaatunutta brittipankkia julkisti viime vuoden tuloksensa:

Ensin torstaina Royal Bank of Scotland (RBS) ilmoitti huimasta kuuden miljardin euron tappiosta. Eilen perässä seurasi paremmin menestynyt Lloyds 660 miljoonan euron miinuksella.

Tuloksia painoivat alas sakot, joita on tullut rahoitustuotteiden harhaanjohtavasta myynnistä ja RBS:lle vielä korkokeplottelusta.

Samalla pankit julkistivat bonuspakettinsa. Yhteensä niistä kertyy yli miljardi euroa.

Pankeilla on taas kerran perustelemista siinä, miksi tappiollisestakin toiminnasta pitää palkita henkilökuntaa.

Selitystaitoa vaaditaan myös brittihallitukselta. Se kun vastustaa uutta pankkiirien bonuskattoa, josta EU-maiden edustajat ja parlamentti sopivat tällä viikolla.

Euroopan suurinta finanssikeskusta Cityä isännöivässä Britanniassa kansan epäluulo pankkiireita kohtaan on erityisen katkeraa. EU:n bonuskatto ja veronmaksajien osaomistamien pankkien tulokset ajoittuivatkin hallituksen kannalta kiusallisesti.

Myös pääministeri David Cameron on kutsunut Cityn bonuskulttuuria hallitsemattomaksi. Silti kaikenlaiset sitovat rajoitteet pankkiirien tulospalkkioihin ovat brittihallitukselle punainen vaate. Sen onni on, että kansakin suhtautuu epäillen EU:hun.

Britannia pelkää, että bonuskatto huonontaa pankkien kilpailukykyä ja karkottaa lahjakkuudet palkkalistoilta. Oppositiopuolue Labour sekä tietysti pankkien edunvalvojat vastustavat niin ikään suunnitelmia.

Valtiovarainministeri George Osbornelta odotetaankin vielä muutosehdotuksia, kun EU:n valtiovarainministerit päättävät sopimuksesta ensi viikolla.

Osbornen mahdollisuudet eivät näytä hyviltä. Suurin osa EU-maista kannattaa bonuskattoa. Asiassa ei ole veto-oikeutta.

Tappio sopimuksessa voikin olla merkki Britannian muuttuvasta asemasta unionissa, arvioi lontoolaisen Center for European Reform -ajatushautomon tutkija John Springford. Britanniaa ei ole ennen äänestetty finanssisäädöksissä kumoon.

"Brittihallituksen ja muun EU:n erittäin huonojen nykysuhteiden vuoksi heidän [brittien] voi olla vaikea neuvotella."

Kuukausia huonontuneet välit kiristyivät entisestään, kun Cameron tammikuussa ilmoitti haluavansa kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä.

Springford ei silti halua vetää bonuskattokysymyksestä turhan pitkälle meneviä johtopäätöksiä Britannian ja muun EU:n suhteista. "Voi olla, että tämäntapaisia ajoittaisia leimahduksia tulee – – mutta tuleeko suurta repeämää? En usko."

Toista mieltä oli Independent -lehti. "Ja tämä on vain alku", pääkirjoitus julisti perjantaina.

Tanja Vasama
tanja.vasama@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat