Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bonuskatto syö OP-Pohjolan palkkioita

Talous
 

Euroopan parlamentin keskiviikkona hyväksymät pankkiirien uudet palkitsemissäännöt aiheuttanevat muutoksia OP-Pohjolan ylimmän johdon palkitsemiseen, kertoo ryhmän henkilöstöjohtaja Teija Sarajärvi.

Parlamentti linjasi, että pankkiireille tuloksen perusteella maksettavat palkkiot eivät pääsääntöisesti saa ylittää henkilön kiinteää vuosipalkkaa.

Fakta

Pankkien johdon palkkiojärjestelmät

OP-Pohjola-ryhmä  

 OP-Pohjola-ryhmässä johdolle maksetaan suoritusten perusteella vuosittain käteispalkkioita ja lisäksi kolmen vuoden ansaintajaksoon perustuvia osakepalkkioita.

 Toimitusjohtaja ja johtoryhmä voivat saada suoritukseen perustuvaa käteispalkkiota enintään neljän kuukauden palkan verran.

Lisäksi maksettavan osakepalkkion määrä vaihtelee 8–12 kuukauden välillä.

 Muiden avainhenkilöiden osakepalkkio voi olla 2–12 kuukauden palkan suuruinen.

 Nordea  

 Ylimmälle johdolle on esitetty uutta palkkio-ohjelmaa, jossa johto voi saada korkeintaan vuosipalkan suuruisen lisäpalkkion. Sen maksaminen jaetaan aina viidelle seuraavalle vuodelle. Ohjelmasta päättää yhtiökokous.

 Muille avainhenkilöille voidaan maksaa tulospalkkiota 25 prosenttia suhteessa peruspalkkaan. Poikkeusryhmillä osuus voi olla 50 prosenttia suhteessa peruspalkkaan.

 Lisäksi jotkut ryhmät voivat saada bonuksia, joiden maksimimäärää Nordea ei kerro. Erityisen suurista palkkioista päättäminen viedään ylimpään johtoon jopa toimitusjohtajalle asti.

EU:n talousministerit käsittelevät linjausta vielä kokouksessaan ensi viikolla.

"Pääjohtajan ja kahden muun henkilön osalta nykyiset vaihtuvat palkanosat voivat ylittää vuoden peruspalkan. Muuten meillä ei pitäisi olla ongelmia tämän kanssa", Sarajärvi sanoo.

Lyhyen ja pitkän aikavälin tulospalkkiot voivat tuottaa pääjohtajalle OP-Pohjola-ryhmässä tällä hetkellä yhteensä vuoden ja neljän kuukauden palkan suuruisen palkkion.

Pääjohtaja Reijo Karhiselle maksettiin viime vuonna palkkiota yhteensä noin 930 000 euroa. Tulospalkkion osuutta kokonaispalkkiosta ei kerrota.

Nordean tanskalainen pääjohtaja Christian Clausen ansaitsi viime vuonna noin 1 950 000 euroa, josta peruspalkkaa oli noin 1 240 000 euroa.

Nordean hallituksen yhtiökokoukselle ehdottama palkitsemisjärjestelmä rajaa yhtiön ylimmän johdon tulospalkkiot enintään peruspalkan suuruiseksi.

Arvopaperikauppaa käyvän Marketsin ja varainhoidon henkilöstölle maksettavien bonusten maksimimääriä Nordea ei kuitenkaan kerro.

Sarajärven mukaan Pohjola-pankissa näidenkin ryhmien palkkiot ovat korkeintaan vuoden palkan suuruisia.

Maailmalla pankkiirit ovat valittaneet, että juuri ankarasti kilpailtujen arvopaperikaupan työntekijöiden palkkaaminen käy vaikeaksi, jos palkitsemista suitsitaan.

Sarajärven mielestä tämä ei ainakaan Pohjola-pankissa ole ollut ongelma.

"Ehkä tämä osuuskuntahenkisyyskin vaikuttaa asenteisiin", hän sanoo.

Pankkiirien palkitsemista on säädelty EU:n direktiivillä vuodesta 2010 alkaen. Suomessa palkitsemista valvoo Finanssivalvonta (Fiva).

Säännöillä pyritään varmistamaan, että riskinotto pysyy kohtuudessa, eikä vaaranna pankin vakavaraisuutta.

"Sieltä tulee sellaisia periaatteita kuin että kiinteän palkkion tulee olla riittävän suuri jottei muuttuvan palkkion tavoittelu ohjaa liikaan riskinottoon lyhyelä tähtäyksellä", osastopäällikkö Marja Nykänen Fivasta sanoo.

"Sääntelykehitys on vaikuttanut niin, että palkitsemisjärjestelmät ovat kehittyneet oikeaan suuntaan", Nykänen sanoo.

Europarlamentin asettamaa kattoa hän pitää tervetulleena, jos se selkeyttää sääntöjä.

Sarajärven mielestä palkkiojärjestelmien hallinnoinnista ei pitäisi kuitenkaan tehdä liian raskasta. "Toimialan luonne on sellainen, että jonkinlaista sääntelyä varmasti tarvitaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat