Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus määräsi Verkkokauppa.comin maksamaan miljoonien eurojen korvaukset

Talous
 

Helsingin hovioikeus on määrännyt elektroniikkaa ja kodinkoneita myyvän Verkkokauppa.com-yhtiön maksamaan yhdessä virolaisen yhteistyökumppaninsa Arctechon kanssa 3,5 miljoonan euron korvaukset korkoineen tekijänoikeuksia valvovalle Teostolle, koska yhtiö on laiminlyönyt hyvitysmaksujen tilittämisen myymistään tallennuslaitteista. Helsingin käräjäoikeus antoi samansuuntaisen päätöksen asiassa reilut kaksi vuotta sitten.

Verkkokauppa.com -verkkomyymälä kauppasi oikeuden päätöksen mukaan vuosina 2006–2010 Virosta Suomeen tuotavia tallennuslaitteita ilman Suomessa vaadittua hyvitysmaksua. Teosto kerää luovien alojen tekijöille tilitettävää hyvitysmaksua, jolla on tarkoitus korvata kotikopioinnista aiheutuneita tulonmenetyksiä.

Teoston vaatimus oli miljoona euroa suurempi kuin mitä oikeus nyt päätti, mutta hyvitysmaksuyksikön päällikkö Olli Valkama sanoo olevansa päätökseen tyytyväinen. Verkkokauppa.com puolestaan on mitä suurimmassa määrin tyytymätön.

"Valituslupaa korkeimmasta oikeudesta haetaan ilman muuta, olin tämä sen verran väärä päätös", sanoo yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Samuli Seppälä.

Seppälän mukaan tuomiossa kaksi erillistä osakeyhtiötä on rinnastettu lainvastaisesti toisiinsa, sillä Verkkokauppa.com on Arctechon vähemmistöomistaja ja toimi ainoastaan markkinapaikkana tuotteille. Lisäksi tuotteiden myynti ilman hyvitysmaksua oli Seppälän mukaan sallittua EU-maasta toiseen ja kuluttajilla on ollut lupa tuoda maahan aineistoa omaan käyttöönsä ilman hyvitysmaksua.

Aikoinaan niin sanottuna C-kasettimaksuna tunnettua hyvitysmaksua peritään nykyisin cd-levystä 20 senttiä, dvd:stä 60 senttiä, mp3-soittimesta kapasiteetin mukaan noin kympin verran ja tallentavasta digisoittimesta pari-kolmekymppiä.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteltu lainmuutosta, jolla laitteista perittävää maksua alennettaisiin selvästi, mutta samalla maksua ryhdyttäisiin perimään muun muassa erilaisista verkon tallennuspalveluista. Uusi laki on näillä näkymin tulossa voimaan aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat