Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaavuori: kasvuyrityksille miljardirahastot ja verotäky

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on huolissaan pienten ja keskikokoisten yritysten rahoituksesta.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on huolissaan pienten ja keskikokoisten yritysten rahoituksesta. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan kasvuyritysten rahoitusta pitää helpottaa. Keinoja ovat osinkojen kevyempi verokohtelu ja valtion kasvurahastot.

Kasvuyrityksiä pitäisi houkutella listautumaan pörssiin keventämällä tiettyjen yhtiöiden osinkoverotusta.

Artikkeliin liittyvät

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) kannattaa uudistusta, jonka myötä verottomia osinkoja saisi myös monenkeskiseen markkinapaikkaan eli "kevytpörssiin" listautuneista yrityksistä.

Nykylain mukaan verottomia osinkoja saa vain listaamattomista yrityksistä.

"Se on monilla yrittäjillä yksi este lähteä listaamaan yrityksiä. Näin voitaisiin pienemmällä tuskalla ja kevyemmällä menettelyllä lähteä mukaan pörssimaailmaan ja luoda edellytyksiä omalle varainhankinnalle", Vapaavuori sanoo HS:n haastattelussa.

Listaamattomien yritysten osingot ovat verottomia tietyin edellytyksin 60 000 euroon asti. Muutoin osingoista maksetaan niiden suuruudesta riippuen 21–22,4 prosentin veroa.

Hallitus ilmoitti helmikuun lopussa selvittävänsä, voiko monenkeskisellä markkinapaikalla noteerattujen yritysten maksamia osinkoja verottaa samoin kuin listaamattomien yritysten osinkoja.

Päätöksiä voi olla luvassa jo torstaina, kun hallitus käy budjettikehysneuvottelunsa. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) esikunnasta ei otettu maanantaina minkäänlaista kantaa asiaan.

Vapaavuori on huolissaan pienten ja keskikokoisten yritysten rahoituksesta.

"Meillä on tulevaisuudessa vakavia uhkia pk-sektorin yritysten rahoituksen saatavuudessa ja hinnassa", Vapaavuori sanoo.

Rahoituksen kallistuminen on Vapaavuoren mukaan "sinänsä tarpeellisen" eurooppalaisen pankkisääntelyn "kääntöpuoli". Suuret yritykset hankkivat aiempaa suuremman osan lainoistaan kotimaisista pankeista, minkä jälkeen kasvavien yritysten on vaikeampi saada niistä rahaa.

Pankkien kuluja on lisätty myös kokoomuksen vastustamalla ja Sdp:n kannattamalla pankkiverolla. Siihen Vapaavuori ei enää puuttuisi.

Ratkaisuista Vapaavuori pitää tärkeimpänä hallituksen suunnitelmaa kasvurahastoista.

"Valtiovalta olisi vahvasti mukana, mutta niihin haettaisiin myös yksityistä rahaa", Vapaavuori sanoo.

Rahastoja olisi kaksi, joista yksi sijoittaisi aivan elinkaarensa alussa – "siemenvaiheessa" – oleviin yrityksiin ja toinen hieman pidemmälle ehtineisiin.

Vapaavuori pitää hyvänä Pekka Ala-Pietilän johtaman työryhmän ehdotusta yhteensä miljardin euron rahastoa, jonka varat tulisivat yksityisten sijoittajien lisäksi Tekesistä, Teollisuussijoituksesta ja Finnverasta.

Kasvuyhtiöitä varten räätälöityjen toimien lisäksi muutakin elinkeinoelämää pitäisi Vapaavuoren mielestä piristää. Tärkein keino olisi yhteisöveron "merkittävä" kevennys. Prosenteista hän ei halua puhua.

Vaikka veronalennuksen tavoitteena on uuden kasvun luominen, sen välittömät kustannukset pitää Vapaavuoren mukaan kattaa ainakin osin. "Varmasti on edelleen tilaa, tarvetta ja mahdollisuuksia olemassa olevien yritystukien karsimiseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat