Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvatarkastusten hinta räjähti

Talous
 
Leif Rosas
Turvatarkastukseen oli jonoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla torstaina. Turvatarkastusten kustannukset ovat moninkertaistuneet vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.
Turvatarkastukseen oli jonoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla torstaina. Turvatarkastusten kustannukset ovat moninkertaistuneet vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen. Kuva: Leif Rosas

Helsinki–Vantaan lentoaseman turvatarkastuksen kulut syövät jo noin 20 prosenttia lentokentän kuluista. EU:ssa vireillä oleva nestedirektiivi voi nostaa kuluja vielä 5–10 prosenttiyksikköä, Finaviassa pelätään.

Lentokentillä turvatarkastuksien tasoa ja määrää on vuosi vuodelta tiukennettu kuluista välittämättä.

Fakta

Mikä Finavia?

 Finavia on Suomen valtion omistama yhtiö, jolla on ylläpidettävänä 25 lentoasemaa Suomessa.

 Finavia turvatarkastaa matkustajat ja matkatavarat, pitää kiitotiet kunnossa sekä varmistaa lentoonlähdöt ja laskeutumiset.

 Vuonna 2012 Finavian ylläpitämillä lentoasemilla oli yhteensä runsaat 19 miljoonaa matkustajaa.

 Lentoasemista ylivoimaisesti suurin on Helsinki–Vantaa, jossa oli viime vuonna 14,9 miljoonaa matkustajaa.

 Toimialaa ajaa eteenpäin tulevaisuuden ennuste, jonka mukaan lentojen määrä tulee kaksinkertaistumaan Euroopassa vuoteen 2030 mennessä.

Ennen syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 New Yorkin World Trade Centeriin kohdistettuja terroritekoja nuo lentokenttien turvallisuuteen käytetyt kulut vastasivat vain viittä prosenttia kaikista menoista.

Nyt turvatarkastuksiin kuluu Helsinki-Vantaalla noin 20 prosenttia lentokentän menoista, Suomen lentokenttiä operoivasta Finaviasta kerrotaan.

Turvakulut ovat siis nelinkertaistuneet.

Eurooppalaisten lentokenttien yhteisjärjestön ACI:n keräämien tietojen mukaan eurooppalaisten lentokenttien turvatarkastuksen kulut ovat keskimäärin jo 27 prosenttia kenttien kaikista kuluista. Ne ovat selkeästi suurin yksittäinen lentokenttien menoerä.

Finavian talousjohtaja Kirsti Lehtovaara-Kolu kertoo turvatarkastusten kustannusten nousun kiihtyneen merkittävästi vuosina 2006–2007.

"Sen jälkeen kulut ovat kasvaneet tasaisesti."

Kustannusten odotetaan nousevan vielä 5–10 prosenttiyksikköä lisää, jos EU:ssa vireillä oleva säätely nesteiden kuljetuksesta toteutuu.

Uudistuksen myötä matkustajat saisivat viedä nykyistä suurempia määriä nesteitä – esimerkiksi ostoksia – matkustamoon.

Lehtovaara-Kolun mukaan turvatarkastuksista koituu lentokenttäoperaattoreille monenlaisia kuluja.

"Tarvitaan turvaskannerit ja läpivalaisulaitteet, ja paljon teknologiaa. On paljon tilakustannuksia, paljon henkilökustannuksia – ostettua ja omaa", hän kuvaa.

Joulukuussa Suomessa vieraillut eurooppalaisten lentoasemien nokkamies, ACI:n pääjohtaja Olivier Jankovec kertoi, että lentokenttäoperaattorit ovat jo yksimielisiä siitä, että turvatarkastukset ovat lentokentillä täysin ylimitoitettuja ja toimialalle liian kalliita.

Kun mahdolliset terroristit lisäksi tietävät, miten tarkastukset toimivat, valvonta on monella tapaa myös hyödytöntä.

Silti jokainen Lappiin hiihtämään lähtevä mummo tarkastetaan samalla tarkkuudella kuin kaikki muutkin.

Jancovecin mukaan viranomaisten ja lentokenttien toiminta turvallisuusmääräysten kiristäminen on aina ollut jälkijättöistä sen sijaan, että lentokentillä olisi mietitty, ovatko turvatoimet missään suhteessa saavutettuihin hyötyihin.

Jos syyskuun 11. päivän terrori-iskut olisi tehty metrossa, julkisten kulkuneuvojen turvatoimet olisivat varmaan pienempiä.

Toisen vertauksen mukaan lentokenttien metallipaljastimet ja turvatarkastukset kannattaisi ennemmin vaihtaa rintasyövän seulontalaitteisiin – näin syövät alkuvaiheessa tunnistamalla pelastettaisiin monin verroin enemmän ihmishenkiä kuin terroritekoihin varautumalla.

Lentokenttäyhtiöt ajavat jo varsin yksituumaisesti sitä, että turvatoimia karsittaisiin.

Terroristien jahtaaminen haluttaisiin keskittää epäilyttäviksi arveltujen profilointiin ja yllätystarkastuksiin.

Suurimpina esteinä tälle kehitykselle ovat matkustajien yksityisyyttä suojeleva lainsäädäntö ja asioiden poliittinen luonne.

Jankovecin mukaan Euroopan lentokentillä muutos kohti yllätystarkastuksia saataisiin toteutettua viidessä vuodessa.

Yllättäen kehityksen etujoukkona turvatoimien lieventämisessä näyttää toimivan Yhdysvallat, joka on aiemmin itse aktiivisesti ajanut turvatoimien tiukennuksia.

Yhdysvalloissa tehdään jo tietyillä kentillä kokeiluja matkustajien profiloinnista ja siitä, että taajaan matkustavat pääsevät tarkastusten ohi.

Syynä Yhdysvaltain viranomaisten intoon on se, että Amerikassa turvatarkastuskulut menevät kokonaan valtion piikkiin, kun Euroopassa kulut on sälytetty lentokenttien niskoille.

Yhdysvaltain malli kannustaa valtiota etsimään säästöjä nopeammin.

Euroopassakin vastaavia kokeiluja tehdään EU:n komission tuella muutamilla "pilottikentillä", pääjohtaja Jankovec kertoi joulukuussa.

Kenttien nimiä hän ei suostunut paljastamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat