Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyproksen väkivaltainen pankkisiivous antoi esimakua tulevasta

Talous
 
BOGDAN CRISTEL / REUTERS
Kyproslaiset jonottivat Laiki-pankkiin Nikosiassa perjantaina.
Kyproslaiset jonottivat Laiki-pankkiin Nikosiassa perjantaina. Kuva: BOGDAN CRISTEL / REUTERS

Kyproksen väkivaltainen pankkisiivous näytti, mitä sijoittajavastuu tarkoittaa.

Pieni saarivaltio Kypros sai euromailta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta aivan toisenlaisen kohtelun kuin muut kriisimaat. Tämä ei johdu vain siitä, että maan pankeissa oli paljon venäläistä rahaa tai että niiden epäillään pesseen hämärää rahaa.

Korruptiossa rypevälle Kreikalle lainattiin satoja miljardeja euroja pankkien pelastamiseksi ja lopulta yksityisten velkojien valtiolle antamia lainoja leikattiin. Talletuksiin ei koskettu.

Irlannille euromaat antoivat lainaa mukisematta sen jälkeen, kun valtio ol

Kyp­rok­sen ti­lan­tees­ta te­ki jär­kyt­tä­vän se, et­tei ku­kaan odot­ta­nut näin ra­jua rat­kai­sua.

i mennyt takaamaan kaikki pankkinsa katastrofaalisin kustannuksin.

Kyproksessa nuotit olivat aivan toisenlaiset. Euromaat eivät suostuneet pankkipelastuksen rahoittajiksi.

Osakkeenomistajat ja lainoittajat menettävät pankkien siivouksessa sijoituksensa ja talletussuojan ylittäviä talletuksia leikataan rajusti. Pankit pelastetaan siis ensimmäistä kertaa suurimmaksi osaksi sijoittajien varoilla.

Ero johtuu ennen kaikkea siitä, että Kyproksen taloudellinen painoarvo on pieni. Muiden euromaiden sijoittajilla ei ollut paljon menetettävää pankkien väkivaltaisessa alasajossa.

Kreikan pankkien alasajo samaan tapaan olisi aikanaan aiheuttanut mittavat tappiot niihin sijoittaneille ranskalaisille ja saksalaisille pankeille.

Toinen syy eroon on EU:n pankkisääntelyn eteneminen. Kyproksessa toteutettiin ankaraa sijoittajavastuuta, jonka halutaan olevan koko EU:n pankkisääntelyn ohjenuora.

Unionissa luodaan järjestelmää, jossa pankkien riskinottoa rajoittavat entistä tiukemmat vakavaraisuus- ja maksuvalmiussäännöt. Sääntöjen noudattamista valvoo yhteinen pankkivalvoja, jolla on laajat valtuudet.

Artikkeliin liittyvät

Jos pankki silti joutuu vaikeuksiin, pankkivalvoja voi ottaa sen hallintaan ja alkaa soveltaa kriisinhallintaohjeistoa. Yksityiskohdat ovat vielä sopimatta, mutta keskeistä ohjeistossa on sijoittajavastuu.

Laskua eivät siis tulevaisuudessa maksaisi muiden euromaiden veronmaksajat.

Ensiksi mitätöidään osakeomistus, seuraavaksi pankin tasetta kohennetaan mitätöimällä sen ottamia lainoja. Viimeiseksi pelissä ovat 100 000 euron talletussuojan ylittävät talletukset.

Kyproksen tilanteesta teki järkyttävän se, ettei kukaan odottanut näin rajua ratkaisua.

Siinä vaiheessa, kun EU:n pankkikriisivälineistö on kokonaisuudessaan toiminnassa, kellään ei pitäisi olla epäselvyyttä siitä, että Kyproksen tapa on sääntö eikä poikkeus.

Myös sijoittajien pitäisi ymmärtää ottaa pankkien riskit tosissaan.

Tämä kaikki pakottaa pankit varovaisempaan riskinottoon. Lainahanat ovat jo kiristyneet ja voivat kiristyä yhä. Se painaa omalta osaltaan kansantalouksia kaikkialla Euroopassa.

Tämä on hinta, joka vakaammasta pankkitoiminnasta pitää maksaa. Säännöllisesti toistuvien pankkikriisien lasku on yhteiskunnille vielä suurempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat