Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankeille tulossa  uudet stressitestit

Talous
 
Anneli Tuominen
Anneli Tuominen

Finanssivalvonnan johtajan Anneli Tuomisen mielestä lainasalkut pitäisi käydä läpi luotto luotolta, jotta pankkien todellinen tila selviäisi.

EU:ssa valmistellaan paraikaa pankkien uusia stressitestejä, kertoo Finanssivalvonnan (Fiva) johtaja Anneli Tuominen.
Testien tarkasta ajankohdasta ei ole vielä sovittu. Siitä on jäsenmaiden kesken erimielisyyttä.

"Sanotaan nyt näin, että pöydässä on useampi päättäjä. Saattaa riippua maan pankkisektorin kunnosta, mikä halukkuus testeihin on", Tuominen sanoo.

Stressitesteissä katsotaan, miten pankkien taseet kestäisivät taloustilanteen heikkenemisen.

EU:n tärkeimmät pankit testattiin viimeksi vuonna 2011. Testien pätevyyttä on kritisoitu laajalti. Esimerkiksi Kyproksen suurimmat pankit selvisivät niistä kohtuullisesti, vaikka ne olivat jo vuonna 2011 todellisuudessa lähellä vararikkoa.

Tuomisen mukaan pankkien testit tehnyt Euroopan pankkivirasto kuitenkin havaitsi, ettei pankeilla ollut riittävästi pääomaa suhteessa valtionlainariskeihin ja vaadittuun vakavaraisuustasoon.

Pankkien tuloslaskelmien ja tasetietojen perusteella tehtävissä testeissä ei välttämättä nähdäkään pankin todellista tilaa. Niistä ei esimerkiksi selviä, miten todenmukaisesti pankit ovat arvioineet lainasaamistensa laatua.

"On ihan eri asia, että käytäisiin pankin lainasalkkua läpi ihan konkreettisella tasolla, jolloin pystyttäisiin näkemään, onko siellä tehty kirjaukset oikeisiin arvoihin. Markkinoilla on selkeästi epävarmuutta pankkien kunnosta", Tuominen sanoo.

Espanjassa, Portugalissa ja Irlannissa, joiden pankkikriisejä on hoidettu euromaiden lainarahalla, riippumattomat konsultit ovat käyneet luottosalkut läpi.

Tuomisen mielestä taseiden läpikäynti pitäisi tehdä kaikissa EU:n pankeissa ennen kuin pankkiunionia viedään pidemmälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat