Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyproksen pankit pelasivat kovaa uhkapeliä

Moni Kyproksessa syyttää talousahdingosta euromaiden vaatimaa tiukkaa hätälainasopua, vaikka kriisin juuret ovat pitkälti kotoperäisiä

Talous
 

Kuva Kyproksen pankkien uhkapelistä tarkentuu pala palalta. Pankit haalivat Kreikan valtion joukkolainoja uudelleen, kun muut jo pyrkivät niistä eroon, tuore raportti kertoo.

Kun kriisi iskee, on syyllisiä helppo hakea kaukaa. Tämä vanha totuus kävi selväksi viikon matkalla talousvaikeuksissa kärvistelevään Kyprokseen.

Artikkeliin liittyvät

Moni kyproslainen tuntui sysäävän vastuun maan ahdingosta tiukkoja hätälainaehtoja vaatineille euromaille, erityisesti Saksalle.

Kaduilla riitti salaliittoteorioita: Kyproksella on suuret kaasuvarat, ja maa houkuttelee rikkaiden ulkomaalaisten talletuksia. Muut maat haluavat nyt vain saada osansa Kyproksen rikkauksista, kuului monen tavallisen tallaajan tulkinta.

Totuus kriisin syyllisistä on silti mutkikkaampi, ja se tunnustetaan pohjimmiltaan myös Kyproksessa. Tietoa esimerkiksi maan pankkien uhkapelistä tihkuu julkisuuteen tipoittain.

Viime viikon lopussa paikalliselle medialle vuosi osa maan keskuspankin tilaamasta ja konsulttiyhtiö Alvarez & Marsalin tekemästä selvityksestä, jossa avataan Kyproksen pankkien ongelmien taustoja.

Myös HS sai raportin. Se listaa tarkkoja tietoja maan suurimman pankin Bank of Cyprusin (BOC) ottamista valtavista riskeistä.

Kyproksen kriisin taustalla ovat BOC ja maan toiseksi suurin pankki Laiki ongelmineen. Molemmat tekivät miljarditappiot talouskriisin riepotteleman Kreikan joukkolainoista, koska velkojen arvo laski ja koska yksityiselle sektorille annettujen lainojen arvoa leikattiin Kreikan toisen hätälainaohjelman ehtona.

Kypros allekirjoitti niin kutsutun PSI-sovun muiden euromaiden rinnalla.

Alvarez & Marsalin raportti kertaa, kuinka vielä joulukuussa 2009 BOC:n korkeimpaan johtoon kuuluva Yannis Kypri kertoi julkisesti, että Kreikka-lainat oli myyty, ja omistukset olivat pienentyneet 2009 alun 1,8 miljardista eurosta 0,1 miljardiin. Suuria riskejä ei siis pitänyt olla.

Samana päivänä BOC alkoi silti ostaa lainoja uudelleen, vaikka muut sijoittajat jo pyrkivät niistä eroon. Summa karttui 2,4 miljardiin euroon kesäkuuhun 2010 mennessä.

Kun Kreikan tilanne heikkeni, BOC ei pyrkinyt vähentämään riskejään, raportti toteaa. Hätäjarrua ei painettu liioin muualla.

Alvarez & Marsal ei löydä tarkkaa perustetta sille, miksi BOC haali Kreikka-lainoja uudelleen. Syy voi olla, että osa pankin sisäisistä dokumenteista puuttuu. Niitä on ehkä myös tuhottu.

Pankin huonojen luottojen määrä oli joka tapauksessa kasvanut 2009, ja viitteitä on siitä, että BOC teki sijoitukset kovien korkotulojen toivossa.

Kreikan valtion viiden ja kymmenen vuoden joukkolainat tuottivat vuoden 2010 kesästä alkaen keskimäärin yli kymmenen prosentin korkoa, Kreikan keskuspankin tilastot osoittavat.

Esimerkiksi luottoluokittaja Moody's laski kesällä 2010 Kreikan joukkolainojen luokituksentasolle Ba1, joka tarkoittaa huomattavaa luottoriskiä.

Entä mikä oli Kyproksen keskuspankin rooli valvojana?

Osa kyproslaisista arvostelee, ettei pankin itsensä nimittämä konsulttiyhtiö ole asian paras arvioija. Syyllisiä hakeekin myös hallituksen nimittämä oikeusoppineiden ryhmä.

Konsulttiyhtiön päätelmä on muun muassa se, että keskuspankki saattoi olla alimiehitetty ja henkilöstöllä liian vähän kokemusta. Tietoja BOC:n toimista ei ehkä saatu ajoissa.

Kyproksessa on myös arvosteltu, ettei konsulttiyhtiö tarjonnut tietoa pahimmissa ongelmissa olleen Laiki-pankin Kreikka-ostoksista. Keskuspankin mukaan jatkotutkimuksia on luvassa.

Sormilla osoittelu jatkuu varmasti vielä vuosia.

Elina Kervinen elina.kervinen@hs.fi
Twitter: @elinakervinen
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimituksen toimittaja.

Patrick Baz AFP
Ihmiset nostivat rahaa Kyproksen pääkaupungissa Nikosiassa maanantaina.
Ihmiset nostivat rahaa Kyproksen pääkaupungissa Nikosiassa maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat