Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on köyhä – ainakin paperilla

EKP kartoitti euromaiden kotitalouksien varallisuutta ja velkoja laajasti

Talous
 
Luvut ovat mediaaneja, eli suuruusjärjestyksessä keskimmäisiä lukuja. Kuva aukeaa suuremmaksi klikkaamalla.
Luvut ovat mediaaneja, eli suuruusjärjestyksessä keskimmäisiä lukuja. Kuva aukeaa suuremmaksi klikkaamalla.

Esimerkiksi Espanjassa, Italiassa ja Kyproksessa kotitalouksien nettovarallisuus on suurempaa kuin rikkaaksi mielletyssä Pohjois-Euroopassa. Yksioikoisia johtopäätöksiä ei silti kannata tehdä, tutkijat sanovat.

Suomalaiset kotitaloudet ovat vähävaraisempia kuin useimpien muiden euroalueen maiden kotitaloudet, ainakin paperilla, tuore Euroopan keskuspankin (EKP) julkaisema tutkimus kertoo.

EKP ja euroalueen keskuspankit tutkivat ensimmäistä kertaa euromaiden varallisuutta laajalla kyselytutkimuksella. Varakkaimpia ovat nettovarallisuudella mitattuna kotitaloudet Luxemburgissa ja Kyproksessa.

Myös kotitaloudet euroalueen kriisimaissa kuten Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa ovat varakkaampia kuin kotitaloudet Suomessa tai Saksassa. Nettovarallisuus lasketaan vähentämällä velat bruttovarallisuudesta.

Tutkimuksen tulokset tarjoavat mausteita keskusteluun eri euromaiden kotitalouksien haavoittuvaisuudesta kriisiaikoina.

Vaikka luvut näyttävät Etelä-Euroopan kansalaisten olevan rikkaita suhteessa moniin niille hätälainoja myöntäneisiin maihin, ei yksioikoisia johtopäätöksiä kannata vetää. Tuloksiin vaikuttavat monet seikat perhekoosta kulttuurisiin tekijöihin, suhdanteisiin ja verotukseen.

Suomen pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston osastopäällikön Tuomas Saarenheimon mielestä tutkimuksen arvo on, että se kertoo, kuinka kotitalouksien varallisuuden rakenteet eroavat esimerkiksi velkojen ja rahoitusvarallisuuden suhteen.

"Tieto voi tukea EKP:n rahapoliittista päätöksentekoa. Se auttaa ymmärtämään, kuinka voimakkaasti korkojen muutokset kohdistuvat eri maiden kotitalouksiin", hän sanoo.

Suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuus on alle puolet esimerkiksi espanjalaisten ja italialaisten varallisuudesta. Saksassa mediaanikotitalous on euromaista vähävaraisin.

Saarenheimon mukaan lukuja selittää muun muassa asuntojen hintojen vaihtelu. Tutkimuksen tiedot on koottu kyselyllä 62 000 kotitaloudelta euromaissa 2008–2011, ja suurin osa materiaalista on vuodelta 2010.

"Kun vertailu tehtiin, Saksassa asuntovarallisuuden arvo oli ollut käytännössä vakio kymmenestä viiteentoista vuotta, kun taas monissa Etelä-Euroopan maissa oltiin hintakuplan huipulla", hän sanoo.

Suomen lukuihin vaikuttaa muun muassa se, että eläkkeisiin on varauduttu julkisten eläkerahastojen kautta. Yksittäisten ihmisten tarve säästää vanhuutta varten on tavallista pienempi.

Saksan lukemia selittänee lisäksi esimerkiksi se, että mediaaniperhe asuu vuokralla toisin kuin monissa muissa euromaissa, Saarenheimo sanoo.

Saksassa on myös mittava tuetun asumisen järjestelmä.

Tutkimus herätti heti julkistamisen jälkeen arvostelua esimerkiksi Kyproksessa. Kypros, jolle vastikään luvattiin euromaiden ja IMF:n 10 miljardin euron hätälaina, vaikuttaa EKP:n tutkimuksen valossa varakkaiden maalta.

Kyproslaisilla kotitalouksilla on liki 266 900 euron nettovarallisuus, kun suomalaisten vastaava luku on 85 800 euroa ja saksalaisten 51 400 euroa.

"Tutkimus kertoo ainoastaan, että saksalainen käyttää rahansa mieluiten oluen juomiseen, ja kyproslainen sijoittaa varallisuutensa", sanoo Kyproksen eurooppalaisen yliopiston taloushistorioitsija Alexandros Apostolides.

Hän muistuttaa, että eri tilastoja katsomalla kuva on toinen.

Eurostatin tilastot näyttävät, että Saksan ostovoimakorjattu bruttokansantuote henkeä kohti oli vuonna 2011 21 prosenttiyksikköä EU-maiden keskiarvoa suurempi, kun taas Kyproksen oli kuusi prosenttiyksikköä pienempi.

Kyproslaiset ja esimerkiksi espanjalaiset kotitaloudet ovat EKP:n tutkimuksen mukaan myös haavoittuvaisia. Niillä on selvästi yli 100 prosenttia velkaa suhteessa tuloihin, joilla velkaa voi lyhentää. Saksassa velkasuhde on alle 40 ja Suomessa 64 prosenttia. EKP huomauttaa, etteivät Kyprosta koskevat luvut ole täysin vertailukelpoisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat