Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio tukee yrityksiä entistä avokätisemmin

Yritystukien määrä on kasvanut yli 50 prosenttia vuosikymmenessä

Talous
 

Hallituksen piti kehysriihessä leikata yritystukia, mutta ne lisääntyvät reippaasti neljän vuoden kuluessa.

Tausta

Yrityksiä saa tukea vain tietyin ehdoin

Yritystuella tarkoitetaan yleensä valtiolta tai kunnalta tulevaa rahoitusta, joka voi olla suoraa tukirahaa, verohelpotuksia, tuettuja lainoja, pääomasijoituksia tai takauksia. Se on saajalleen edullisempaa kuin markkinoilta eli esimerkiksi pankista saatava laina.

EU:n ja kauppajärjestö WTO:n mukaan yritystukea on rahoitus, jota annetaan valikoivasti vain joillekin yrityksille. Se vääristää kilpailua ja saattaa vaikuttaa näin jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Tueksi lasketaan myös esimerkiksi alihinnoittelu.

Sallittuja poikkeuksia ovat sosiaalisin perustein myönnetty tuki sekä erilaisten luonnonmullistusten ja katastrofien tuhojen korjaamiseksi myönnetty tuki. EU sallii myös pk-yritysten investointi- ja työllisyystuet, vientiluotot ja -takuut, naisyrittäjyystuet ja haja-asutusalueiden kuljetustuet.

Laajasti ottaen myös päivähoito voidaan nähdä isona yritystukena, koska ilman yritysten työvoimatarvetta sitäkään ei olisi.

Maan hallituksen viime kuussa tekemä avokätinen yritysten veroale piti rahoittaa osaltaan yritystukien leikkauksella, mutta näin ei ole käymässä. Hallituksen kehyspäätösten mukaan yrityksille jaetaan entistä enemmän erilaisia tukiaisia.

Pelkästään ensi vuonna yritystuet lisääntyvät laskentatavasta riippuen 10–25 miljoonaa euroa.

Oheisessa laskelmassa on ynnätty koko kehyskauden 2014–2017 tuet ja leikkaukset yhteen. Sen mukaan yrityksille virtaa eri kautta jopa miljardi euroa lisää, kun entisistä tuista nipistetään vain alle 200 miljoonaa euroa.

Suurimman potin yritykset saivat yhteisö- ja osinkoverojen kevennyksistä, mutta oheisessa laskelmassa on veroratkaisuista otettu huomioon vain niin sanotun windfall-veron alennus, joka on 120 miljoonaa euroa vuosittain.

Windfall-verolla tarkoitetaan sähkön myynnistä saadun "ansiottoman" voiton rokottamista. Windfall-voittoa syntyy, kun energiayhtiöt perivät päästöoikeuksien hinnan sähkölaskussa, vaikka ne eivät maksaisi itse mitään oikeuksista.

Hallitus päätti osittain kompensoida merikuljetuksia vuodesta 2015 rasittavaa rikkidirektiiviä laskemalla windfall-veroa 170 miljoonasta 50 miljoonaan vuosittain. Samaan tähtää LNG- eli nesteytetyn kaasun infrastruktuurituki eli lähinnä kaasuterminaalien rakentamistuki.

Perusväylänpitoon hallitus osoitti yhteensä 55 miljoonaa euroa, mikä johtuu rekkojen koon kasvattamisesta. Maantiekaluston enimmäismassoja ja mittoja korotetaan, minkä vuoksi myös teiden ja siltojen kantavuutta pitää parantaa 40–60 miljoonalla eurolla.

Väylähankkeisiin on varattu kaikkiaan 171 miljoonaa euroa, jota ei ole tässä laskelmassa otettu mukaan. Myöskään viiden miljoonan euron vuosittaista alueellista kuljetustukea ei ole otettu huomioon, vaikka se oli alun perin leikkauslistalla.

Adriana Dobrin/HS
Yrityshautomon toimitusjohtaja Tapio Koivu toivoo valtiolta yritystuissa harkittua riskinottoa.
Yrityshautomon toimitusjohtaja Tapio Koivu toivoo valtiolta yritystuissa harkittua riskinottoa.

Mutkan kautta yrityksiä tuetaan myös Suomen Akatemialle myönnetyllä kymmenen miljoonan tuotekehitys- ja innovaatiotuella, vaikka se kanavoituukin yliopistojen ja tutkimuslaitosten kautta.

Sitä ei tässä laskelmassa ole laskettu tueksi eikä otettu mukaan.

Yritysten hyväksi koituu myös valtion sijoitusyhtiölle Teollisuussijoitukselle suunnattu 30 miljoonan euron vuotuinen raha, joka pitää sijoittaa pienten ja keskikokoisten kasvuyritysten tukemiseen.

Alueelliset rakennemuutostuet ovat rahaa, jota suunnataan paikkakunnille, joista esimerkiksi iso tehdaslaitos suljetaan. Näiden äkillisten rakennemuutosalueiden yritysten investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettiin 20 miljoonaa euroa.

Laskijasta ja laskentatavasta riippuen yritystuet ovat miljardiluokkaa.

Elinkeinoministeriön teollisuusneuvoksen Matti Pietarisen mukaan valtion yrityksille antamien tukien määrä on kasvanut yli 50 prosenttia kymmenen viime vuoden aikana.

Yrityksiä tuetaan myös mittavilla yrityspalveluilla, joissa työskentelee noin 4 400 ihmistä.

Pietarisen tekemän selvityksen mukaan toissa vuonna yrityksille myönnettiin valtion avustuksina, lainoina ja takauksina noin 1,2 miljardia euroa. Siitä puolet osoittautui arvioinnissa tehokkaiksi. Tehottomiksi osoittautui 15 prosenttia tuista.

Pietarinen parantaisi tukijärjestelmää poistamalla tehottomat tuet ja kohdistamalla ne elinkeinopolitiikan kannalta keskeisiin kohteisiin. HS:n tekemän laskelman mukaan (HS 17. 2.) valtio tukee yrityksiä vuosittain noin 4,8 miljardilla eurolla, josta 3,7 miljardia euroa on erilaisia verotukia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat