Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ketunhäntä kainalossa

Talous
 

Kyllä tässä nyt jollakin on ketunhäntä kainalossa.

Ennen kehysriihtä niin pääministeri Jyrki Katainen (kok) kuin rahaministeri Jutta Urpilainenkin (sd) vakuuttivat tomerasti, että turhia yritystukia leikataan sadalla miljoonalla eurolla yhteisöveron alentamisen vastapainoksi sekä kasvun ja työllisyyden edistämiseksi.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuorikin (kok) vakuutti vielä riihen alla, että "varmasti on edelleen tilaa, tarvetta ja mahdollisuuksia olemassa olevien yritystukien karsimiseen". (HS 22. 3.).

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) esitti riiheen osoitetussa toivomuspaperissaan, että veroalen vastapainoksi yritystuista voidaan kevyesti napsaista 200–300 miljoonaa euroa. Tässä EK oli linjakas, sillä jo 2010 EK:n syyskokouksessa silloinen Nokian hallitutuksen puheenjohtaja Jorma Ollila esitti valtion suorien yritystukien lakkauttamista. "Pysyvät yritystuet, kuten myös tukien vaatiminen, sopivat huonosti markkinatalouteen", Ollila linjasi.

Ollilan mielestä oli tärkeää, että yritysten välinen rakennemuutos jatkuisi ja yritysdynamiikka toimisi; syntyisi uusia yrityksiä, vanhoja poistuisi markkinoilta ja tuottavuudeltaan vahvat kasvaisivat muita nopeammin.

Linjaus on vielä vanhempaa perua, sillä EK:n edeltäjä TT esitti tukien karsimista jo keväällä 1994.

TT:n silloinen toimitusjohtaja Johannes Koroma katsoi, että kilpailua vääristävät elinkeinotuet on poistettava ja tuet on suunnattava tuotekehitykseen ja rakenteellisten muutosten edistämiseen.

Itse asiassa en tunne ketään, joka ei kannattaisi turhien yritystukien karsimista. Linjan takana ovat poliittiset päättäjät hallituksesta oppositioon ja elinkeinoelämä työnantajajärjestöistä ammattiyhdistysliikkeeseen.

Toki tukiaisia leikattiinkin lähes 200 miljoonalla eurolla, mutta toisesta päästä niitä nostettiin suokuokalla.

Toteuttavatko kehysriihen päätökset hallituksen ja elinkeinoelämän hurskaat toiveet kasvun ja työllisyyden parantamisesta ja rakenteiden uudistamisesta?

Tukea lisätään avokätisesti sähkölaitoksille, minkä lisäksi seteleitä levitetään maanteille ja silloille.

Jarmo Aaltonen HS jarmo.aaltonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat