Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hurjaa voittoa tekevän Supercellin toimitusjohtaja ylistää Helsinkiä

Peliyhtiö tekee voittoa miljoona euroa päivässä kahdella mobiilipelillään

Talous
 

Strategiapeli Clash of Clans on Supercellin yksi menestystuote.
Strategiapeli Clash of Clans on Supercellin yksi menestystuote.

Suomalainen peliyhtiö Supercell kasvaa historiallista vauhtia.

Supercellillä ei ollut vuonna 2011 käytännössä lainkaan liikevaihtoa, mutta tätä nykyä yhtiö tekee kahdella mobiilipelillään voittoa arviolta miljoona euroa päivässä.

Jos pelien suosio säilyy, vajaan sadan työntekijän pelitalo on noussut liki tyhjästä maan tuottavimpien yritysten joukkoon.

"Aika nöyräksi vetää", sanoo yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Paananen, 34.

Tämä on täysin ylivoimainen paikka, ja puhun kokemuksesta. Olen pyörittänyt Piilaaksossa kuusi vuotta pelistudiota.

Yhtiö julkaisi viime vuonna Applen taulutietokoneille ja puhelimille kaksi peliä: strategiapeli Clash of Clansin ja maatilapeli Hay Dayn. Pelit ovat ilmaisia, mutta niiden sisällä voi käyttää oikeaa rahaa esimerkiksi armeijan kasvattamiseen tai viljan kasvun nopeuttamiseen.

Paanasen mukaan peleillä on päivittäin 8,5 miljoonaa käyttäjää, joista noin kymmenesosa käyttää peleihin rahaa.

Yhtiön kasvulle on vaikea löytää vertailukohtaa. Jopa Angry Birdsillä menestyneen Rovion kasvuluvut kalpenevat.

Pelaajat löysivät Supercellin toden teolla vasta kesän jälkeen, mutta yhtiö kertoo viime vuoden liikevaihdon olleen silti 76 miljoonaa euroa ja liikevoiton ennen veroja 38 miljoonaa euroa.

Pelkästään maaliskuussa yhtiö ylsi lähes samoihin lukuihin: liikevaihto oli 55 miljoonaa euroa ja voitto 31 miljoonaa.

Tulos kestää hyvin vertailun suomalaisiin suuryrityksiin. Nordean kokoamien lukujen mukaan Suomen kymmenen tuottavimman pörssiyhtiön joukkoon pääsi viime vuonna, jos tulos ennen veroja oli keskimäärin kuukaudessa noin 25 miljoonaa euroa.

Hurja nousu herättää epäilyn, voiko pudotus olla yhtä nopea – pelimaailmassa on nähty sekä tähtiä että tähdenlentoja.

Paananen ei lähde arvailemaan, kuinka pitkä pelien elinkaari voi olla.

Pelaaminen on joka tapauksessa murroksessa. Sadat miljoonat kantavat pelilaitetta eli älypuhelinta taskussaan, ja pelimaailmassa piipahdetaan pitkin päivää.

"Minun äitini, kummitätini, anoppini ja appiukkoni pelaavat näitä pelejä, kaikki yli kuusikymppisiä eläkeläisiä", Paananen kuvaa.

Paanasen mukaan yhtiön vieminen pörssiin ei ole ajankohtaista. Supercell järjesteli omistuspohjaa helmikuussa, jolloin perustajat, vanhat sijoittajat ja optioita saaneet työntekijät myivät kuudenneksen omistuksistaan.

"Me haluttiin poistaa lyhyen tähtäimen paine, ja nyt voidaan keskittyä liiketoiminnan pitkäaikaiseen kehittämiseen", hän kertoo.

Yhtiön arvoksi laskettiin 600 miljoonaa euroa, eli vanhat omistajat myivät omistuksiaan 100 miljoonalla. Uusia omistajia ovat yhdysvaltalaiset pääomasijoittajat Index Ventures, Institutional Venture Partners ja Atomico. Yksittäisistä omistajista suurimpia ovat yhä yhtiön kuusi perustajaa.

Supercell on monella tapaa erikoinen yhtiö. Kaikki kokoaikaiset työntekijät ovat optio-ohjelman piirissä, ja Paananen väittää olevansa pelimaailman vähiten vaikutusvaltainen toimitusjohtaja. Hän sanoo vain palkkaavansa työntekijät, joiden tiimeille on annettu täysi valta päättää pelien kehityksestä.

Toimistossa Helsingissä työskentelee ihmisiä 21 eri maasta. Paanasen mukaan tämä on yksi merkki siitä, millainen vetovoima Helsingillä on pelinkehittäjien joukossa.

"Tämä on täysin ylivoimainen paikka, ja puhun kokemuksesta. Olen pyörittänyt Piilaaksossa kuusi vuotta pelistudiota."

Paananen myös kiittelee parjattuja yritystukia. Hänen mukaansa ilman Tekesiä yhtiötä ei olisi olemassa. Supercell maksaa veronsa Suomeen ilman mitään vero-optimointia. "Me ollaan saatu paljon apua yhteiskunnalta, ja nyt on meidän vuoro maksaa takaisin."

Supercell menestyy Applen iOS-käyttöjärjestelmän peleillä. Toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoo, että yhtiö harkitsee julkaisevansa pelejä myös Android-laitteille.
Supercell menestyy Applen iOS-käyttöjärjestelmän peleillä. Toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoo, että yhtiö harkitsee julkaisevansa pelejä myös Android-laitteille.

Arkistovideo: Supercell menestyy vaikeista ajoista piittaamatta
Arkistovideo: Supercell menestyy vaikeista ajoista piittaamatta
Suomalainen peliyhtiö Supercell on noussut lähes hetkessä maailman tuottoisimmaksi pelifirmaksi pelien tuottamalla liikevaihdolla mitattuna. Yrityksen kaksi peliä, Clash of Clans ja Hay Day ovat vetäneet yhtiön huimaan menestykseen. Video kuvattu 18.4.2013
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat