Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin lähipiiri haalii omistuksia Suomessa

Miljardöörien omistukset kiertävät useiden veroparatiisien kautta

Talous
 
ALEXEY NIKOLSKY / AFP
Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvista henkilöistä Suomessa bisneksiään pyörittävät miljardöörit Gennadi Timtšenko, Boris ja Arkadi Rotenberg sekä Dmitri Gorelov.
Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvista henkilöistä Suomessa bisneksiään pyörittävät miljardöörit Gennadi Timtšenko, Boris ja Arkadi Rotenberg sekä Dmitri Gorelov.

Kremlin lähipiiriin kuuluvat vauraat venäläiset ovat ostaneet lukuisia kiinteistöjä Suomesta.

Useat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvat venäläistaustaiset vauraat liikemiehet ovat haalineet omistuksia Suomen talouselämässä.

Liikemiesten omistukset kulkevat usein monimutkaisten veroparatiisijärjestelyiden kautta.

Venäläisten liiketoimet käyvät selville HS:n tekemässä selvityksessä, jossa on käytetty laajasti kotimaista ja kansainvälistä aineistoa.

Putinin lähipiiriin kuuluvista henkilöistä Suomessa bisneksiään pyörittävät miljardöörit Gennadi Timtšenko, Boris ja Arkadi Rotenberg sekä Dmitri Gorelov.

He ovat rikastuneet pääosin energia- ja pankkialoilla, jotka ovat tiukasti Venäjän valtion ja Kremlin hallussa.

Nelikolla on edelleen tiiviit liikeyhteydet Venäjän valtion omistamiin yhtiöihin, kuten energia-alan jättiläiseen Gazpromiin.

Nelikko ei ole joutunut kahnauksiin presidentti Putinin kanssa, toisin kuin monet muut venäläisoligarkit viime vuosina.

Timtšenkolla ja Rotenbergeillä on myös Suomen kansalaisuus.

Klikkaamalla saat grafiikan suuremmaksi.
Klikkaamalla saat grafiikan suuremmaksi.

HS:n selvityksessä on tarkasteltu etenkin Timtšenkon, Rotenbergien ja Gorelovin liiketoimia. Nelikon yhteenlaskettu omaisuuden arvo on talouslehti Forbesin arvioiden mukaan jopa lähes 20 miljardia dollaria eli yli 15 miljardia euroa.

Kansainväliset talouslehdet ja venäläinen Novaja Gazeta -lehti ovat arvioineet, että pelkästään Timtšenkon osittain tai kokonaan omistamien yhtiöiden liikevaihto on vuodessa yli 50 miljardia euroa.

Myös moni muu Kremlin lähipiiriin kuuluva venäläinen on ostanut Suomesta yrityksiä tai kiinteistöjä. Esimerkiksi vuonna 2006 Putinin entinen lehdistöneuvonantaja Mihail Lesin osti kahden miljoonan euron arvoisen kartanon Turun saaristosta. Lesin pyörittää omistuksiaan Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyn Lesin Prime Deck -yrityksensä kautta.

Kiinteistö- ja tonttikauppoja Suomessa ovat tehneet myös muun muassa Putinin ja Venäjän duuman henkilääkäri Viktor Borisov, Putinin entinen yksityishieroja ja neuvonantaja sekä Venäjän ortodoksikirkon johtoon kuuluva Konstantin Gološtšapov ja monet muut Venäjän valtaeliitin jäsenet.

 

Juttujen ja taulukon lähteet: HS:n Panama-aineisto / Dan O'Huiginn, Suomen Asiakastieto, Patentti- ja rekisterihallitus, BBC, Maanmittauslaitoksen kiinteistörekisteri, The Guardian, Forbes-lehti, Novaja Gazeta, Yhdysvaltain arvopaperiviranomainen SEC, SMP-pankin ja Gazprombankin tilinpäätöstiedot

OIKAISU:

Sunnuntaina 21. huhtikuuta sivulla B6 grafiikassa Putinin ystävien liiketoimista Suomessa kuvassa Arkadi Rotenbergin kanssa oli Boris Rotenberg junior, ei Boris Rotenberg.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat