Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Häpeä nostaa kättään

Talous
 

Itäsuomalaisen kyläkoulun opettaja kehotti lapsia viittaamaan, jos heidän perheessään on jompikumpi vanhemmista työttömänä. Elettiin 1990-luvun Suomessa, ja lama oli pahimmillaan.

Siskoni viittasi, kukaan muu ei. Kotona sitten ihmettelimme, miksi muut eivät olleet nostaneet kättään. Tiesimme, että luokalla oli pari muutakin, joiden vanhemmat olivat menettäneet työpaikkansa.

Äiti sen selitti: Se on häpeää.

Tämä muisto palasi mieleeni, kun näin Espanjan tuoreet työttömyysluvut.

Niiden mukaan Espanjassa on enemmän työttömiä kuin Suomessa asukkaita. Kahdessa miljoonassa kotitaloudessa ei ole ketään, joka kävisi töissä.

Ryhtyi melkein hävettämään, että olen suomalainen. Suomi on Saksan rinnalla niitä maita, jotka vaativat EU:ssa suu vaahdossa tiukempaa kulukuria.

Esikuvaksi kriisimaille tarjotaan suomalaista kärsimysten tietä: Jos tämän ristin kannatte häpeän orjantappurakruunu päässänne ja annatte itseänne ruoskia, niin lopussa koittaa ylösnousemus, ihan niin kuin meillekin.

Ongelma on vain siinä, että nyt ei eletä sen enempää Jeesuksen ajan Jerusalemissa kuin erillisten kansallisten valuuttojen maailmassakaan.

Lääkkeet eivät voi olla samat, kun yhteisvaluutta rajoittaa kriisinhoitoa. Saksan liittokansleri Angela Merkelkin myönsi yhteisen rahajärjestelmän rajoitteet torstaina toteamalla, että jos Euroopan keskuspankki ajattelisi vain Saksaa, sen pitäisi nyt nostaa ohjauskorkoaan eikä laskea.

On selvää, että Euroopan maiden täytyy uudistaa taloutensa rakenteita. Kreikkalaisten täytyy oppia keräämään veroja ja espanjalaisten ja irlantilaisten miettiä, millaisiin rakennusprojekteihin he syytävät rahaa.

On kuitenkin vaikea nähdä, että Eurooppa ja euro pelastettaisiin ajamalla perheet ahdinkoon. Käytännössä nykytilanne – Espanjan ja Kreikan työttömyysluvut – tarkoittaa sitä, että olemme hukuttamassa kokonaisia sukupolvia.

Eurooppaan on alkanut muodostua kahden luokan kansoja. Niitä, jotka käskevät ja niitä, joita käsketään.

Tästä seuraa omantunnon kysymys meille suomalaisille.

Kuinka tiukasti haluamme pitää kiinni verorahoistamme? Kuinka monen espanjalaislapsen haluat viittaavan häpeässä?

Virve Kähkönen virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat